Raad stemt in met uitbreiding intensieve veehouderij

NOORDOOSTPOLDER
De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond ingestemd met de uitbreiding van intensieve veehouderij in de gemeente.

Afhankelijk van de huidige omvang mogen boerenbedrijven uitbreiden tot maximaal 7000 vierkante meter. Daar staat tegenover dat de veehouders extra aandacht moeten hebben voor de brandveiligheid, milieubelasting en de gezondheid van de dieren.

Kleine bedrijven waarvan de intensieve veehouderij niet de kernactiviteit is, krijgen vijf jaar de tijd om uit te breiden tot intensief bedrijf.

reacties (14)

 • Volgens de wethouder (filmpje) moet "in een aantal gevallen" aan allerlei normen worden voldaan. Niet altijd dus...

  reageer
 • Jk

   

  Je verward de intensieve veehouderij met de melkveehouderij... Gevalletje klepel en klok, jammer

  reageer
 • Barbara

   

  Gewoon buiten scharrelen de leukste varkens het hele jaar in kleine familiegroepen hun kostje bij elkaar.Zichtbaar voor iedereen. Maar zodra het etenstijd wordt voor hun baasjes en de overige liefhebbers is het handig te voor hun consument te kunnen proeven of er antibioticum, soja of vismeel in het speklapje is op te merken of dat je merkt dat er tarwe, rogge,gras en eigen wroetsel te smaken valt. Knal dus liever die lappen vlees afkomstig uit gevangenschap de tent uit en plaats die beesten weer daar waar ze thuishoren..

  reageer
 • jan

   

  @Nastradamus: ooit gehoord van bedrijfs risico.? Dat men schadeloos gesteld zou worden is lariekoek. Raad gefeliciteerd met uw doordachte en wijs besluit. Na alle domme regeltjes eindelijk weer heel klein beetje lucht en mag weer uitgebreid worden. Nu alleen nog de centjes bij elkaar zien te krijgen. Zoals we allemaal weten heeft de boer enorm moeten potverteren en staat de bank niet meer je schudden met buidelgeld. Wat mij betreft mag mijn buurman direct uitbreiden!

  reageer
 • Nastradamus

   

  Je kan weer proeven uit welke nesten de wethouders komen, jammer dat deze alleen over een boerenverstand beschikken en dus hardleers zijn. Intensieve veehouderij betekend catastrofale veeziekten voor deze dieren de beesten raken gestrest en vatbaar voor elk virus net als de mens. Boeren moeten zelf maar eens de lasten dragen voor als het weer misgaat, dus niet de belastingbetaler. Maar helaas men exploreert hun spel met subsidies en leengelden, en strijken daarna als het mis gaat zowel de overheidstegemoedkomingen als ook de verzekeringsgelden op, en de belastingbetaler is weer de dupe van deze politieke constructies.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • schaapjes

   

  Oh oh wat een duurzame gemeente. Uiteindelijk draait het allemaal om de centen. Kleinschaligheid heeft de toekomst.. minder vleesproductie en consumptie!

  reageer
 • en dat voor een gemeente die voorop wil lopen op het gebied van duurzaamheid... schande

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies. de boer belooft "extra aandacht (...) voor de brandveiligheid, milieubelasting en de gezondheid van de dieren." , en kan lekker op de oude voet verder. Dit gaat exact de verkeerde kant op.

  reageer
 • Kritisch

   

  Deze ontwikkeling geeft precies aan dat de ja stemmers geen enkele bemoeienis heeft met aankomende regelgeving uit Europa.Vooruit schreiend inzicht ontbreekt blijkbaar ,alleen dollar tekens zitten in de hoofden in plaats van ethiek en milieu belang. Merkwaardig is dan ook om een investering te doen voor de uitbreiding ,men neemt wel risico's .Misschien in het belang om straks een extra sanerings subsidie uit Europa te ontvangen?? Want dan staan de boeren wel te springen om extra centjes uit Europa. De geldingsdrang om groter te worden als grootvlees producent voor de wereld met onze polder Is dan ook een waan idee. Code oranje breekt aan ,want groot worden is blijkbaar nooit genoeg.

  reageer
 • Veganist

   

  Als veganist eet ik uit principe geen dierlijke producten, maar toch ben ik blij met dit besluit! U zult dit misschien raar vinden, maar het niet eten van dierlijke producten is een eigen keuze en ik stimuleer dat ook bij familie en vrienden. Dat zij niet voor veganisme kiezen vind ik geen probleem, het is hun keuze! Waarom ik toch blij ben met dit besluit? De nieuwe intensieve bedrijven zijn beter voor de dieren dan oude extensieve bedrijven qua leefruimte, leefklimaat en milieu en zeker in vergelijking met bedrijven in het buitenland. Dat de bedrijven daardoor groter moeten worden is een logisch gevolg.

  reageer
 • Rudolf

   

  Jammer dit, waarom niet een beleid gericht op het bevorderen van meer duurzame en biologische veehouderij. Gemiste kans!

  reageer
 • Kritisch

   

  Gelukkig bestaat er ook nog gezond verstand. Het zou zeker onverstandig zijn om als veehouder te investeren in nieuwe uitbreidingen .Zeker als in alle waarschijnlijk Wetgeving van Europa in conflict komt met dergelijke plannen

  reageer
 • Ingelicht

   

  CDA en Politieke Unie en Christenunie/SGP hebben dit juist tegengehouden. Er mogen geen flats gebouwd worden en uitbreiding is dus gekoppeld aan dierenwelzijn en duurzaamheid.

  reageer
 • Rinus

   

  Kiloknallerproduktie dus. Welkom varkensflats.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert