Onderzoek naar haalbaarheid zonneveld

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder moet onderzoeken of het haalbaar is om een gemeentelijk zonneveld aan te leggen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.

De fractie van PvdA/GroenLinks wil graag zo'n zonneveld om er voor te zorgen dat de gemeente in 2020 energieneutraal is. Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen zorgen volgens PvdA/GroenLinks voor 12 procent van het gemeentelijk verbruik. De rest, 3 miljoen kilowattuur, moet opgewekt worden door zonnepanelen op een gemeentelijk veld van 3 tot 4 hectare.

De aanleg zou zo'n vier miljoen euro kosten. Dat kan volgens de politieke partij in tien tot vijftien jaar worden terugverdiend.


reacties (10)

 • Dus toch

   

  Men vergeet dat voor ieder zonnepaneel een inefficiënt draaiende traditionele opwekking stand-by moet staan om continuïteit van levering te kunnen waarborgen. Als dit ook de de berekeningen wordt meegenomen ziet het financiële en milieu plaatje er heel anders uit. Zolang er nog geen efficiënte opslag van elektrische energie mogelijk is, is dit geen verantwoord initiatief.

  reageer
 • jan

   

  wil best mijn dak verhuren om vol gelegd te worden met panelen. En graag dan ook klein stukje van de opbrengst als compensatie voor geleden schade. Immers een wijsgeer sprak eens: elk voordeel heb zijn nadeel. Maar waarom niet tussen de windmolens of directe omgeving, daar ligt immers alle benodigde kabels.

  reageer
 • Jan

   

  3-4 hectare? Kostprijs 3-4 ton

  reageer
 • schaapjes

   

  De panelen moeten op het dak van de burgers. Nu profiteren weer de boeren en energiereuzen . Komt niet ten goede aan draagvlak voor duurzame energie!

  reageer
 • .\/\/.

   

  O wat erg... 3 tot 4 hectare (400 x 100 meter) onttrokken aan de landbouw. Snel ook alle sportparken omploegen, want dat had ook landbouwgrond kunnen zijn. Parkeerplaatsen, groenstroken.....er is haast bij mensen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • appie

   

  Wat een geleuter weer dat het bodemleven verdwijnt. Het leven verdwijnt als we op de huidige voet verder gaan met energie opwekken en gebruiken. Ga eerst eens kijken in landen waar deze velden al jaren staan. De panelen staan op hoge stalen frames en er groeit gewoon gras en bloemen onder.

  reageer
 • Rita

   

  Inderdaad, en er zijn nog veel industrieterreinen met panden die volgelegd kunnen worden.

  reageer
 • Rita

   

  Het bodemleven onder deze zonnepanelen verdwijnt, de grond onder deze zonnepanelen gaat dood. En daardoor wordt deze onbruikbaar om wat dan ook nog te verbouwen. Inderdaad is het een véél beter idee om de panelen op daken te leggen. Industrieterreinen hebben heel veel daken, leg die vol.

  reageer
 • Zonnenpanelen gebruiker

   

  Dit gaat echt nooit een keer lukken voor 4 miloen, het dubbele komt eerstūüôą Echt weer een voorbeeld dat het er even door gedrukt moet worden en achteraf zeggen "het is toch wat duurder uitgevallen dan verwacht"

  reageer
 • Rinus

   

  Kunnen die panelen niet op het dak van de intensieve veehouders? (Zie bericht over de uitbreiding kiloknallerproduktie)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert