Zeldzaam virus in rozen van failliete kweker

ALMERE
In de rozen van een failliete kweker in Almere Buiten is bruinrot geconstateerd. Dat is een zeldzaam virus dat normaal gesproken opduikt in aardappels.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de besmetting in onderzoek. In Nederland zijn in totaal 13 gevallen bekend, sinds de ziekte vorig jaar voor het eerst opdook bij rozen.

Het getroffen bedrijf is Termeulen Roses in het Almeerse kassengebied Buitenvaart. Deze kweker ging in december 2015 failliet en dat koste zes mensen hun baan. Een curator doet zijn best om een koper te vinden voor het bedrijf. De bloemen die niet zijn aangetast door het virus zijn verkocht.

reacties (4)

 • Ton van Wijlen

   

  Deze bacterie is een neefje van het typetje dat in ons land af en toe in aardappels opduikt. Het rozen minnende typetje is in ons land op rozen heel ongewoon en daardoor behoorlijk onbekend. Het is een tropenvariant, die houdt van de warme temperaturen in kassen. Overigens is dit tropenvariantje ook dol op aubergine, geranium, tal van kasbloemen en noem maar op. De bacterie is voor de mens niet gevaarlijk en ook de rozen in de tuin zullen niet worden aangetast. Tenzij ons klimaat tropischer wordt, want het rozenminnende typetje is zoals gezegd dol op hoge temperaturen. Verspreiding en verdere besmetting vindt plaats via direct plantencontact, maar ook via beregeningsinstallaties, werktuigen, handen van werknemers, etc.

  reageer
 • peter

   

  Goh, mag je de "goede" bloemen verkopen? Moet je eens bij aardappels proberen!

  reageer
 • Robert

   

  Het is om te beginnen geen virus, maar een bacterie. Bovendien is het volgens de NVWA niet de variant die in aardappelen voor kan komen. Ook kun je de ziekte niet bestrijden, het overkomt je. Goede hygiëne verlaagt wel de kans natuurlijk. De laatste besmetting in aardappelen is gelukkig al weer heel wat jaren geleden. Om dan te spreken over een virus dat normaal in aardappelen voorkomt is op z'n zachtst gezegd onzorgvuldig.

  reageer
 • .\/\/.

   

  " De laatste besmetting in aardappelen is gelukkig al weer heel wat jaren geleden." - dat betreft alleen de besmetting die niet onder de pet gehouden kan worden.

 • Leo

   

  Dit is niet zo zeldzaam als men zegt hoor, Dit komt regelmatig voor in rozen zeer zeker las men de ziektes niet bestrijd. waarschijnlijk ook de reden dat ze failliet gegaan zijn.

  reageer
 • Anja

   

  Leo, ik heb rozen in de tuin staan, kunnen die daardoor ook ziek worden? Kan deze ziekte ook op mensen overslaan?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert