Vissorteerders leggen werk neer

URK
Zo'n 90 vissorteerders op Urk hebben in de nacht van zondag op maandag het werk neergelegd. De zelfstandige vissorteerders hebben al een tijd een conflict met de directie van de visafslag. Die heeft hun vergoedingen fors teruggebracht.

De sorteerders hebben tot maandag de tijd om een nieuw contract te ondertekenen. De visafslag vindt de sorteerders te duur. De afslag heeft een sorteermachine gebouwd die een deel van het werk straks goedkoper gaat doen. Een delegatie van de sorteerders wil maandag overleg met de directie van de afslag.

Zo'n 150 Urkers sorteren twee keer in de week in totaal 800 ton vis met de hand. Dat levert ze een basisinkomen op naast bijvoorbeeld een studie of eigen bedrijf.

reacties (7)

 • Klaas

   

  Hebben we ook nog een gemeentebestuur die voor werkgelegenheid is? Laat Geert Lieg hem er niet mee bemoeien want dan gaat het fout.

  reageer
 • frits

   

  Mooi zo. Lang volhouden, en de visserij om zeep helpen. De natuur van de Noordzee is u dankbaar.

  reageer
 • schaapjes

   

  Nostradamus,ik zei ook starheid van beide partijen. Ook de afslag zou zich anders moeten opstellen tegen de trouwe hardwerkende club pekers

  reageer
 • rick

   

  Met twee dagen werken je geld verdienen? Wow, dat wil iedereen wel! Ga er nou maar vanuit dat elke vorm van manuele arbeid uiteindelijk geautomatiseerd kan worden, of domweg verdwijnt. Mijn vermoeden is, dat deze machine er al een tijdje staat aan te komen, maar dat de sorteerders dachten 'het zal zo'n vaart niet lopen'. Welkom in de 21ste eeuw.

  reageer
 • Hinkien

   

  Beste Rick, er staat niet geschreven dat deze mannen hun geld verdienen met 2 dagen werken maar dat het een basisinkomen is NAAST hun studie of eigen bedrijf. Deze zgn. pekers zijn allemaal kleine zelfstandigen en hebben dus in principe 2 banen , waarvan de twee dagen in de peek hun basis inkomen is!!! Dus heel wat anders als wat u suggereert!!!

 • Dus toch

   

  Goed gezien! En wat die voorman zegt klopt ook niet: sorteerders vangen loos voor ieder uur dat ze werken EN ze willen snel klaar zijn. Volgens mij uurtje-factuurtje = rekken-trekken

 • Ron

   

  Urkers die Urkers flink dwars zitten. Geinig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • schaapjes

   

  Jammer, starheid van beide partijen ligt ten grondslag aan dit conflict. En het draait uiteindelijk allemaal weer om geld. We moeten beter weten als christenen.

  reageer
 • Nastradamus

   

  Vis wordt duur betaald op straat, de nieuwe machine heeft alleen maar te maken met genereren van winst winst winst en nog eens winst voor de werkgever alleen, en de trouwe werkers moeten een stap terug doen omdat zij religieus zijn en dan beter moeten weten? Vroeger kon de dominee de mensen sturen naar de wil van de werkgevers en politieke criminelen, dat is hopelijk toch wel verleden tijd!

 • willem

   

  Staken op Urk............kan dat ook?

  reageer
 • Piet

   

  Mag dat wel?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert