Expert wil onderzoek naar zikavirus bij bosmug

LELYSTAD
De Aziatische bosmug, die in Lelystad rondvliegt, kan wel degelijk ziektes verspreiden, mogelijk ook het zikavirus. Dat beweerde muggenexpert Bart Knols maandagavond in het tv-programma Jinek. Hij vindt dat er snel onderzoek moet komen of de mug het gevreesde virus uit Midden- en Zuid-Amerika kan verspreiden.

Knols zegt zich te baseren op drie wetenschappelijke studies die het afgelopen jaar zijn verschenen over de Aziatische bosmug. Het insect werd in 2013 ontdekt in Lelystad. De mug zit bij volkstuincomplexen, op de begraafplaats en in een nabijgelegen bosgebied.

Volgens Knols heeft Lelystad een groot probleem als de mug het zikavirus kan overdragen en moet er alles aan gedaan worden om het insect uit te roeien. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit liet eind vorig jaar al weten dat het bestrijden van de Aziatische bosmug in Lelystad langer gaat duren.

reacties (5)

 • Jk

   

  DDT, daar verdrijf je alles mee

  reageer
 • petri

   

  De grootste boosdoener is die bandenhandel op industrieterrein noordersluis, een eldorado voor muggen en ze komen met de banden mee uit het buitenland.

  reageer
 • Expert

   

  Ja hoor, Barbara, zo is het. Maar de grootste broedhaard moeten we niet over het hoofd zien: moerassengebied De Oostvaardersplassen. Dempen die infectiehaard! En er dan weiland van maken voor het hongerende vee.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik heb veel onzin gehoord over de Oostvaardersplassen, maar dit slaat alles.

 • KC

   

  Het gaat alleen maar om kleine plasjes water. In 2015 zijn ze al aan het spuiten geweest op de Noordersluis nabij de bandenhandel. Via dit bedrijf komen autobanden uit Azië binnen met een laagje water met eitjes. Ook bij de volkstuinen bij het Karveel is er gezocht en ook gevonden.

 • Barbara

   

  Aziatische bosmug moet dus voor onderzoek opnieuw opgespoord en daarna radicaal uitgeroeid worden om oorzaak Zika virus te kunnen achterhalen. Ik hoorde al over reinigingen van huis naar huis, van vijvertje naar vijvertje, van groentetuin naar groentetuin, van dakgoot naar dakgoot en overal waar water als favoriete broeiplaats gelegenheid geeft tot vermeerderen. Ben benieuwd hoe die operatie zal verlopen. Er zullen vast weer mensen zijn die hun schouders ophalen, maar WHO zal terecht niet voor niets alarm slaan.

  reageer
 • KC

   

  Lelystad werd gisterenavond bij Jinek expliciet genoemd.

  reageer
 • Kees

   

  Wie kijkt nu naar dat onnozele programma wat nergens op slaat.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert