VVD verwijt wethouder Peeters politieke doodzonde

ALMERE
Onderwijswethouder René Peeters van Almere maakt zich schuldig aan een politieke doodzonde. Dat vindt collegepartij VVD, die de handelwijze van de D66-wethouder hekelt. De wethouder schendt volgens de partij de actieve informatieplicht waardoor de gemeenteraad zijn controlerende taak niet goed kan uitoefenen. De wethouder voert tevens aangenomen moties door de raad niet uit.

VVD'er Hilde van Garderen neemt de zaak hoog op en heeft het onderwerp op de politieke markt van donderdag geagendeerd. Omdat de kwestie volgens haar erg gevoelig ligt en er nog met de coalitiepartijen wordt gesproken, wil zij voor donderdag geen interview voor camera geven. Wel laat ze weten dat de wethouder met een enorm goed verhaal moet komen en dat ze daar voorlopig maar vanuit gaat. "Het is ernstig genoeg om een stevig gesprek over te voeren."

Volgens de VVD informeert de wethouder de raad te slecht als het gaat om de ontwikkeling van de integrale kindcentra in Almere. In zo'n centrum staan een basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal onder één leiding. Aangenomen moties zoals een bespreking over De Sterrenschool en het uitvoeren van een evaluatie worden volgens de VVD niet nagekomen. "Het college hanteert een vrije interpretatie over de uitvoering van uitspraken van de raad."

Een ander onderwerp betreft de aangenomen VVD-motie Playing for Succes Assist, een naschools programma om vroegtijdig schoolverlaten aan te pakken. Peeters zou eigenhandig de doelgroep veranderen naar jongeren tussen de 16-23 jaar, terwijl de VVD op scholieren in het voortgezet onderwijs wilde inzetten.

Het gaat volgens Van Garderen om een opeenstapeling van meerdere voorvallen als het gaat om de houding van Peeters. In september wilde zij de wethouder al ter verantwoording roepen tijdens een interpellatiedebat. Zij vreesde dat hij de wens van de raad niet ging uitvoeren om beter lesmateriaal voor hoogbegaafden te maken. Dat debat ging niet door omdat hij beloofde deze motie alsnog uit te voeren.

Wethouder Peeters laat weten dat het hele college wordt aangesproken en dat hij dinsdag in het college een reactie zal bespreken. Donderdag wil hij in de raad in gesprek gaan over de zaken die hem aangaan.

reacties (9)

 • Dukkie

   

  De raad van Almere..... die gaat ver te buiten hun eigen rol. Naast controleren is dat ook taakstellend. Deze raad bemoeid zich veel te veel en ongepast met de inhoud. De vraag is waarom deze raad zich zo met die inhoud bemoeid. Laat ik een gok doen; om de vriendjes die zij nodig hebben tevreden te stellen. Om gemakkelijk te scoren. Om vooral zelf te laten zien dat ze belangrijk zijn. Ter dekking van eigen onkunde. Raad ga u schamen! Mvr. van Garderen, kijk verder dan uw eigenbelang en privé frustratie. De raad moet het belang van de stad behartigen! En dat is nu ver te zoeken.

  reageer
 • De Ingeweide

   

  Spelletjes? Naar mijn idee is de VVD kampioen spelletjes. Er speelt wel iets bij de VVD. Trowens ook bij de PvdA maar bij deze laatste club doet Spekman het vuile werk. Lokaal blijft de PvdA tot heden loyaal. Maar in 2017 wil de VVD weer aan de mach want er kan in Nederland nog veel meer kapot. En ook daarin is de VVD de kampioen van de schamele rest van Nederland.

  reageer
 • iklke

   

  "De politieke verhoudingen en spelletjes worden wel steeds interessanter." Nee, die zijn juist helemaal niet interessant. Politiek is een middel en niet een doel. Vaak lijkt de (lokale) politiek helaas meer op slecht amateurtoneel.

  reageer
 • Kees

   

  Bedankt voor deze inhoudelijke bijdrage Ron

  reageer
 • .\/\/.

   

  En inhoudelijk ook iets te melden?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron

   

  De arrogantie straalt er vanaf bij deze man

  reageer
 • Wil Rijker

   

  Eindelijk eens iemand die opstaat tegen deze " alles op zijn wijze willen doordrukken" wethouder. Er is veel " gebeurt " bij de integratie van de Peuterspeelzalen in de kinderopvang en de toewijzing daarvan, waarvan de raad niet op de hoogte is en waarvan veel kinderopvang organisaties de dupe zijn geworden. En kijk ook eens naar de hoge subsidies die de "bevoorrechtte" kinderopvang heeft ontvangen?

  reageer
 • peteratea

   

  Als van Garderen het Almere Smart Society dossier maar niet vergeet. Die is geldstroom geheimzinnig omgebogen door deze D66 wethouder Peeters richting 'groen' onderwijs. Daar heeft niemand naar gevraagd en de burger is de dupe want ook dit geld, € 300.000,- is niet uitgeven zoals de gemeenteraad het had gepland. De afspraak was dat er in samenwerking met de burger projecten ontwikkeld werden. Nu, daar was de laatste twee jaar geen sprake van.

  reageer
 • Demo

   

  Het is interessant te weten waarom de VVD ineens een coalitie partner zo zwaar onder druk zet. Tesamen met het gedoe rond de stadsomroep kan dit zomaar leiden tot een coalitie crisis. Welk belang heeft de VVD hierbij? Het is intigrerend om te zien hoe de VVD coalitiegenoot D66 het leven moeilijk maakt. Is electoraal gewin in 2017 zo belangrijk dat zelfs nu al op lokaal niveau de vvd coalitie genoten klem zetten? D66 heeft ( dat is steeds duidelijker) de keuze voor Media036 mede gemanupileert. Is D66 een ondermijndend gevaarc voor de VVD in Almere? Nee dat geloof ik niet. De politieke verhoudingen en spelletjes worden wel steeds interessanter. Wordt vervolgd. Dat is zeker.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert