Straatpraat: betalen voor plastic tas werkt!

LELYSTAD
Steeds meer mensen nemen hun eigen draagtas mee als ze gaan winkelen. Het aantal plastic tasjes dat winkels meegeven aan klanten is drastisch gedaald. Dat zeggen winkeliers tegen de NOS.

Sinds 1 januari mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer meegeven aan hun klanten. Dat lijkt te werken. Zo geeft Kruidvat 60 procent minder tasjes mee en HEMA zelfs 80 procent.

Wij vroegen in het centrum van Lelystad; wat vindt u daarvan?

reacties (7)

 • Thea

   

  Slaat nergens op betalen voor die tassen of ze niet meer meegeven. Die plasticsoep waar we last van hebben komt door de mensen die hun troep kwakken waar t niet. Kwestie van betere opvoeding !!!!!

  reageer
 • Frackingjohn

   

  Ondanks dat het al enkele jaren bekend was dat anno 2016 plastic tasjes in de ban zouden komen, ben ik nog geen een winkel tegen gekomen welke papieren zakken met hun logo zijn gaan gebruiken. Dit zegt toch wel iets over het Nederlands marktgebeuren in het algemeen, milieu bewust denken en handelen,klantgericht denken, klankvriendelijkheid etc. Maar ook over de papierindustrie welke allang een milieu vriendelijk papieren tasje/zak had kunnen ontwikkelen en promoten versterkt al dan niet met hennep/vlasvezel etc. Neen joh we produceren liever miljoenen pvc bakken welke de voortuinen en stoepen in het straatbeeld sieren en later als grof chemisch afval een nieuw afval en financieel probleem kunnen vormen. Ja hoor wij zijn een vooruitstrevend innovatief land, cradle to crawlde is hier een begrip. (als het afgedwongen wordt)

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik gebruikte die gratis tasjes thuis voor het afval. 9 van de 10x nam ik geen gratis tasje mee voor de kleine dingetjes. Betalen voor een plastic tas werkt in mijn ogen wel. Je ziet nu een stuk minder tassen op straat en in het winkelende publiek. In de Supermarkt betaalde je altijd al voor een tas, dus waarom in de rest van de winkels niet? Prima zo voor mij mogen ze een minimum bedrag afspreken bijvoorbeeld 10 cent, ipv 2, 4, 5, 6, 7, ect, cent.

  reageer
 • anno1978

   

  Tsja ik gebruikte de tasjes daarna altijd als afval zak, nu moet ik vuilniszakken kopen en die komen toch ook niet goed terecht. Daarbij is er nogsteeds geen eenduidige afspraak.

  reageer
 • Dick

   

  Ik vind het helemaal geen goed idee. Weer wordt het gedrag van de fabrikanten bij de burger neergelegd. Waarom niet eens een keer de fabrikanten aanpakken? Als je soms ziet hoe veel verschillende lagen verpakkingsmateriaal er om producten zit. Kijk alleen even naar een voorbeeldje: bij de AH, een biefstukje (ja die kan ik idd best betalen, en die € 0,15 voor dat tasje ook wel), zit in een platic bakje met een velletje plastic er overheen. Niks mis mee. Maak je het open, blijkt er nog een laag plastic onder het afdekvel te zitten. En dan denk ik, moet ik betalen voor een tasje, maar de oorzaak van alle plasticafval wordt totaal niet aangepakt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • trees

   

  Wij vinden het een goed idee,alle beetjes helpen en het is kwestie van even wennen.

  reageer
 • sabrina

   

  Ik vind het een goed initiatief, maar als ik voor een tas moet betalen omdat ik een keer vergeet mijn eigen tas mee te nemen of omdat die al vol is, hoop ik wel te betalen voor een tas die niet al stuk is als je 100 m. verder bent :(. Als er toch betaald moet worden voor tasjes mogen ze die hele dunne dingetjes ook wel vervangen voor stevigere tassen. Die gaan niet zo snel stuk en die zijn daarna ook nog te gebruiken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert