Vergevorderde plannen voor boren naar aardwarmte

LUTTELGEEST
Twee tuinders in Luttelgeest hebben vergevorderde plannen om te boren naar aardwarmte in Luttelgeest. De tuinders, die zich hebben verenigd in de Aardwarmte Combinatie Luttelgeest BV, zijn daarmee de eerste in Flevoland.

De plantenkweker en paprikateler willen met aardwarmte duurzamer te werk gaan. Door het gebruik van aardwarmte, hoeven er geen fossiele brandstoffen te worden gebruikt om de kassen te verwarmen.

De gemeente heeft een vergunning verleend. De tuinders hopen in de winter van 2017/2018 van start te gaan met het project. Het wachten is vooral op de bank, die het initiatief van 15 miljoen euro voornamelijk moet financieren. Eerder liet DE-on, de Flevolandse ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame energie, weten ook een steentje bij te dragen aan het project.

De tuinders hopen dat als alles eenmaal loopt, zij een inspiratie zijn voor andere tuinders. In Luttelgeest zijn namelijk nog drie locaties waar naar aardwarmte kan worden geboord.

reacties (4)

 • Knielus

   

  Goed idee, dan gelijk schaliegas meehalen naar boven. Weten ze gelijk of dat haalbaar is zodat er meer bedrijven dat kunnen doen.

  reageer
 • Dirk T.

   

  Onderzoek naar schaliegas is hier niet nodig, ik vermoed dat de boring net als in de Koekoekspolder naar de Slochterenlaag zal zijn. Die ligt op zo'n 3500 meter en Schalie ligt daar nog onder. Van die Slochterenlaag is het bekend dat er voor elke kuub water ook een kuub gas omhoog zal komen. Het afvangen van dat gas maakt de boring en installatie zo duur, de tuinders zullen het voor hun warmte-kracht installatie gaan gebruiken want het is met een paar honderd kuub per dag waarschijnlijk te weinig om het kostendekkend in een pijpleiding te persen.

  reageer
 • Truus

   

  Gelet op de anonimiteit en de enorme investering, hebben we het weer over onze polder god..?

  reageer
 • aadje

   

  als je toch bezig ben boor dan meteen naar schalie gas.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert