Moslimjongeren boos op burgemeesters

ALMERE
De organisatie Moslimjongeren Almere is boos op de Flevolandse burgemeesters. Aanleiding is de brief die de Almeerse burgemeester Franc Weerwind schreef aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Daarin vraagt Weerwind namens de zes burgemeesters om een lijst van omstreden moslimpredikers. Met zo'n lijst van het ministerie kunnen burgemeesters actie ondernemen als zij in de provincie komen spreken.

De Moslimjongeren Almere vinden het verzoek aan de minister een kwalijke zaak. De lijst van ongewenste sprekers kan dienen als instrument voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Weerwind wilde een conferentie op 31 januari in Almere waar gesproken werd over het salafisme, verbieden, maar dat bleek juridisch niet haalbaar.

In tegenstelling tot waar voor werd gevreesd, riepen de predikers daar op tot verzoening. Voor de Almeerse Moslimjongeren het bewijs dat censuur ongewenst is. De jongeren willen juist discussie over de verscheidenheid aan mensen en levensovertuigingen.

Burgemeester Weerwind laat in een reactie weten dat de mening van de Moslimjongeren Almere niets verandert aan zijn opvatting dat er wel degelijk zo'n lijst moet komen. Binnenkort staat er weer een gesprek op de agenda tussen de twee partijen en daarin zal de lijst volgens Weerwind ook besproken worden.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  'meer gevoel bij hun gevoelens'. Ja hoor. En daar moeten ' de moslims' hun cultuur voor 'laten vallen'. Succes gewenst.

  reageer
 • Joop

   

  Deze moslimjongeren laten alleen van zich horen als er mogelijk nadeel voor hen is. Dat zij vrijheid van meningsuiting willen snap ik maar sta dan ook open voor de kritiek van de niet-moslims. Maar daar staan ze niet open voor. Het zou goed zijn als de moslims hun eigen cultuur laten vallen en meer integreren en Nederland omarmen dan is er ook meer gevoel bij hun gevoelens.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als die jongeren (die meestal gewoon hier geboren en getogen zijn) een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting hebben ze een van de belangrijkste principes van onze democratie toch aardig begrepen volgens mij.

  reageer
 • Rob

   

  Dus ik lees het goed ze maken bezwaar dat de haatpredikers waar de burgemeesters op doelen niet mogen spreken. Dit geeft temeer aan hoe veel jongeren in het leven staan tegenover de vrije democratie in bijv. Nederland. Alsof hun oorspronkelijke vaderland wel vrije meningsuitlatingen toestaat. Temeer een reden om deze jongeren goed te monitoren en desnoods het land uit te zetten omdat ze een gevaar vormen voor onze democratie die ten alle tijden gerespecteert moet worden zonder enige vorm van discussie.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nk, ik denk dat Frank het ironisch bedoelde. Maarrrr enniwee...als de vrijheid van mening in 'inslamitische' landen niet bestaat betekent dat natuurlijk niet dat daarom moslims in dit land geen recht hebben op vrijheid van meningsuiting.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Graag on topic, en niet steeds je stokpaardje tevoorschijn toveren. Het wordt een beetje een uitgemolken koe oo deze manier. Wat wil je nu eigenlijk bereiken door hier steeds maar over te beginnen? Het gaat hier immers over wat we aanmoeten met de radicalisering die veroorzaakt wordt door haatzaaiende predikanten.

  reageer
 • Nk

   

  Ja zeker? Noem eens één enkel inslamitisch land waar die vrijheid bestaat. Juist die bestaan niet! Hier wel mekkeren over vrijheid, maar de islam kent die nu eenmaal niet!

  reageer
 • vrouwtje

   

  ze willen gewoon de baas zijn en alles overnemen, wie denken ze wel niet wie en wat ze zijn die Jongeren, goed werk van de burgermeester

  reageer
 • Barbara

   

  Censuur word achteraf toegepast. Je kan de focus beter richten op vluchtelingen problematiek, om menselijkheid te laten prevaleren. Dan doe je tenminste iets i.p.v het verbieden weer eens centraal te stellen.

  reageer
 • Frank

   

  En gelijk hebben ze! Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in de islam.

  reageer
 • syrier

   

  we zeggen het allemaal ,wil je geen problemen met moslimjongeren......... opvangen in eigen regio

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert