"Piloot weer eliteberoep door besluit bank"

LELYSTAD
Het beroep van piloot is straks alleen nog weggelegd voor de elite of vliegers uit lagelonenlanden. Dat verwacht Arend van der Meer van vliegschool AIS Flight Academy in Lelystad.

Van der Meer reageert op het besluit van ABN Amro om vanaf september te stoppen met leningen aan nieuwe piloten. De bank was nog de enige financier van vliegopleidingen, nadat enkele jaren terug de Friesland Bank zich terugtrok. ABN Amro vindt de huidige economische omstandigheden in de luchtvaart te onzeker. Een opleiding tot verkeersvlieger kost ruim 100.000 euro.

Volgens Van der Meer verwijst de bank naar de situatie bij de KLM-groep, waar de vraag naar piloten beperkt is. AIS Flight Academy zegt goede vooruitzichten te kunnen bieden. Studenten die de eerste studiefase afronden, krijgen naast een vervolgopleiding ook een baangarantie. Dat maakt het makkelijker om een lening te krijgen. AIS verwacht een beperkt aantal extra studenten, nu die elders moeilijker terecht kunnen.

De Martinair Flight Academy in Lelystad was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.Volgens ABN Amro is de school al jaren geen klant meer.

reacties (7)

 • Eric

   

  Daar gaat het verdienmodel van ais.... Piloten zogenaamd baangarantie geven (de vraag is voor hoe lang). En dan tijdens de studie helemaal leeggraaien zelfs de huisvesting regelt meneer van der meer tegen belachelijke bedragen. Nu hij inmiddels genoeg geld heeft verdient wil hij nog gaan reageren op dit volkomen terechte besluit!

  reageer
 • Maartje

   

  Dit klinkt als en geflopte boze ex aspirant piloot

 • Willem D

   

  Er is geen werk in dus ook geen vraag hou op met zeuren

  reageer
 • Sjaak de

   

  Heb drie piloten in de familie deze zijn allen ingestroomd via de Nederlandse luchtmacht, niks lenen. De meeste Nederlandse piloten komen via de luchtmacht de burger luchtvaart binnen, de banken zijn niet zozeer nodig. Lenen kan je in familieverband organiseren de banken zijn zichzelf definitief op vele fronten buitenspel aan het zetten, mooi toch?

  reageer
 • Dirk2

   

  Einde graaitijdperk in pilotenopleiding?

  reageer
 • Ab

   

  Met de malaise in de Europese vliegmarkt snap ik de beslissing wel. De baangarantie is waarschijnlijk bij Emirates of ergens in Azie tegen een hongerloontje.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • klm

   

  Zijn toch allemaal kapsones gasten Die daar rondlopen...bah

  reageer
 • Bas

   

  Dat slaat werkelijk nergens op. Weet je eigenlijk wel aan welke eisen een piloot aan moet voldoen? Ik denk van niet en het ruikt hier alleen naar enorme jaloezie

 • Ron

   

  Niemand wil geld lenen aan beginnend piloten en nu stopt de laatste. Is die dan de gebeten hond?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert