Provincie groeit dankzij baby's

FLEVOLAND
Vooral de natuurlijke aanwas zorgt ervoor dat de bevolking in de provincie groeit. Op 1 januari 2016 telde de provincie Flevoland 404.266 inwoners. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs de zes gemeenten.

Op Noordoostpolder na telden de gemeenten meer inwoners dan het jaar ervoor. De groei is in Almere en op Urk voornamelijk toe te schrijven aan de baby's die er worden geboren. In Almere werden 2317 kinderen geboren, op Urk 399.

Noordoostpolder eindigde het jaar met veertig inwoners minder. Volgens de gemeente komt dit door het grote aantal verhuizingen van en naar het asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Het aantal bewoners van het azc kan met de week veranderen.

Schokland
Opmerkelijk in de statistieken is het bevolkingscijfer van Schokland, dat ook binnen de gemeentegrenzen van Noordoostpolder valt. Daar is de bevolking met bijna 15 procent gekrompen. Tot september woonden daar namelijk zeven mensen, daarna is één bewoner verhuisd. Het gaat om de 19-jarige Djaromin Elzinga die het ouderlijk huis verliet om een opleiding bij de luchtmacht te gaan volgen. Zijn vader, moeder en zus wonen nog wel in de boerderij aan de Schokkerringweg.

Trend
Volgens de cijfers over de afgelopen zes jaar is niet Almere maar Urk de groeigemeente van de provincie. De bevolking op het voormalige eiland is met 9,2 procent het meest gegroeid van alle Flevolandse gemeenten. Almere groeide met 5,4 procent. Het aantal inwoners van de gemeente Noordoostpolder is van alle zes gemeenten het meest stabiel.

Vertrekkers
Almere zag in het afgelopen jaar meer mensen vertrekken dan zich vestigen binnen de gemeentegrenzen. In Almere zijn 40 inwoners meer vertrokken dan erbij kwamen. De gemeenten zijn langzaam aan het vergrijzen, maar er is overal nog wel een geboorteoverschot.

Man/vrouw
Flevoland is gemiddeld als het gaat om de verdeling mannen en vrouwen. Er wonen iets meer vrouwen (202.284) dan mannen (201.982) in de provincie. In de rest van Nederland zijn er ook meer vrouwen dan mannen.

Inwoners Flevoland per gemeente 2010-2016
[https://localfocus2.appspot.com/56d9a662dd0dd]

Verdeling man-vrouw per gemeente
[https://localfocus2.appspot.com/56dd4680eb5e2]

Geboorte en sterfte per gemeente
[https://localfocus2.appspot.com/56dd44ea76937]

reacties (3)

 • Tuuk

   

  Gaan we nu werkelijk hier melden dat er een kind het ouderlijkhuis verlaat ivm studie? Lekker belangrijk om dat te melden. Er verlaten meerdere kinderen hun ouderlijk huis om wat voor reden dan ook. En niet alleen op Schokland!

  reageer
 • Bas

   

  En dat voor Almere wat zich als groeigemeente presenteert en al jaren op rij steeds meer inwoners verliest. De stad heeft ook niets te bieden

  reageer
 • michael

   

  Haha... Lelystad, Urk, Zeewolde, Nop en Dronten wel dan ?? Of is de azijn weer in de aanbieding!!

 • .\/\/. luidt de noodklok!

   

  Ja, er gingen maar liefst 40 inwoners meer weg dan er zich vestigden! En op een stad van 200.000 is dat maar liefst 0,2 promille!!!!

 • Pzaal

   

  Waarom worden az'rs meegeteld als bewoners? Ik vind het helemaal geen bewoners. zeker niet in de nood opvangs, Dat zijn nog steeds illegalen, die mag je niet meetellen als inwoners,

  reageer
 • Elizabeth

   

  Nee de azc mensen wonen in Almere. Je struikelt over de gelukzoekers, echte syriers buiten beschouwing. De gemeente groeit daardoor, ook ik hoogopgeleide denk erover om na 25 jaar mijn huis te verkopen en weg uit Almere, ivm dat ik mij hier niet thuis voel meer. Ik hoop dat er een verandering komt, hoe lossen wij dat op ?

 • Klaas

   

  Volgens de Nederlandse wet worden de mensen in een AZC gewoon meegeteld als inwoners van de gemeente. Dit komt burgemeester en wethouder goed uit want voor iedere asielzoeker in een AZC ontvangt de gemeente geld uit Den Haag.

 • MKM

   

  Of ze wel of niet worden meegeteld, da's maar net wat men wil meten. Een asielzoeker en een illegale zijn echter twee verschillende dingen...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert