Voorwaardelijke werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeluk

DRONTEN
Een kraanmachinist heeft een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur gekregen omdat hij een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt in Dronten.

Het incident gebeurde in augustus 2013 bij werkzaamheden aan de Rivierendreef. De man was samen met een collega aan het werk met de graafmachine. Een bak uit de grijper kwam op het slachtoffer terecht. Hij overleed ter plekke.

De 30-jarige machinist is niet eerder met justitie in aanraking gekomen en hij heeft contact gelegd met de nabestaanden. Voor de rechtbank reden om hem een lage straf op te leggen.

reacties (6)

 • Jurist 2

   

  Het gaat dus ook om de schuld en niet alleen om de opzet.

  reageer
 • Jurist

   

  De grens tussen voorwaardelijke opzet en bewuste schuld is dun. Het verschil zit niet in het niet weten, maar in het willen. Was de verdachte onverschillig? Voorwaardelijke opzet. Was hij te optimistisch en dacht hij dat het gevolg niet zou intreden? Bewuste schuld. Met de invoering van roekeloosheid in het strafverzwarende art 175 WVW is de grens tussen bewuste schuld en voorwaardelijke opzet nog dunner geworden. Roekeloosheid wordt gedefinieerd als zeer onvoorzichtig gedrag waarbij welbewust en met ernstige gevolgen onaanvaardbare risico's zijn genomen.

  reageer
 • ron

   

  Ik zal en kan geen oordeel hebben maar dit wordt gesteld en dat is heus niet verzonnen"Justitie vindt dat de 30-jarige man onvoorzichtig heeft gehandeld" dat is niet hetzelfde als dat er per ongeluk iets gebeurde. wat er gebeurt is weet ik niet . wat ik wel weet is dat de arbeidsinspectie regels heeft hoe je een bak moet vervoeren en dat een groot percentage van de kraanmachinisten zich niet aan dit voorschrift houd (kost namelijk ietsje meer tijd en dat heet ook wel bewust risicovol gedrag) (heb afgelopen week nog filmpje gezien hoe het wel en hoe het niet moet.) dat kunstje hoor je te beheersen en toe te passen.

  reageer
 • Hanp

   

  Wat een raar verhaal. Je kunt tegenwoordig dus ook niet eens meer per ongeluk iets doen. Dit was duidelijk geen opzet. Echt belachelijk dat deze man dan ook nog eens gestraft wordt. Wat een raar land met rare rechters zijn we geworden. Vraag me af of zo'n officier van justitie zichzelf nog in de spiegel durft te bekijken.

  reageer
 • Dick

   

  We zitten nou eenmaal in een maatschappij waar direct met het vingertje gewezen moet worden. Dat zie je in alles, overal moet direct iets of iemand schuldig aan zijn. Anders kunnen we een voorval niet afsluiten.

 • andy

   

  Ongelooflijk dit deze beste man kan hier niks aan doen waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt helaas dit geval met een slachtoffer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  vreemd dat bij bepaalde echt criminele toestanden er bij de strafbepaling wel rekening wordt gehouden met "de dader heeft al genoeg ellende enz gehad" Ik denk dat hier van opzet c.q. crimineel gedrag geen enkele sprake was en dat er alleen maar slachtoffers zijn te betreuren. Bedroevend dat hier het OM überhaupt tot vervolging is overgegaan. Mijn respect voor de NL rechtspraak heeft wederom een flinke douw gekregen. ( Niet dat ik de illusie heb dat het iemand in het NL rechtssysteem ook maar ene drol interesseert... ) Sterkte voor zowel de nabestaanden als de betreffende machinist......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert