Gemeente gaat hondenbelasting streng controleren

LELYSTAD
Alle inwoners van Lelystad kunnen vanaf begin april bezoek krijgen van een controleur hondenbelasting. De controleurs van de gemeente gaan alle adressen langs om te checken of de bewoners hun dier aangemeld hebben voor de hondenbelasting.

Inwoners die tijdens de controle niet thuis zijn en waarvan vermoed wordt dat zij een hond hebben krijgen een brief in de bus. Hierin worden de bewoners opgeroepen alsnog aangifte te doen. De belasting per hond bedraagt een kleine 80 euro per jaar.

Als blijkt dat een hond niet is aangegeven voor de hondenbelasting stuurt de gemeente een naheffing, eventueel verhoogd met een boete.


 

reacties (46)

 • klaas

   

  jullie moeten een keer een start maken naar bergen paarden poep ook moeten jullie daar op belasten. op een aantal aderessen hebben ze wel 5 paarden op een stukje klein land staan en dat hun les geven .bergen paarden mest op de straat als je niet uit kijk met je auto ,raak je nog in een slip. en die boeren met vele modder op de straat waar je ook in de slip kan raken . daar moeten jullie de gemeenten stappen onder nemen. en wat buurt bewonder die 5 honden in bezit heeft op 1 adres en niet de kleintje pakken . de hondjes hebben ook niet om het leven gevraagd. Wees blij de hondjes nog verzorg worden en liefde krijgt. waar je nog hondenbelasting voor moet betalen . pakt de grote aan die buiten hun wet leven. die bericht gaat over Almere .

  reageer
 • Ikkes

   

  De hondenbelasting is ontstaan omdat honden werden gebruikt als vervanger van dure paarden door de kleine ondernemers dus ........

  reageer
 • Rob

   

  Misschien moeten ze ook eens kijken naar de hondensoort? Je betaalt voor een Chihuahua van nog geen drie kilo net zoveel hondenbelasting als iemand met een Duitse dog van 80 kilo. De hoeveelheid poep die zo een gigant per dag produceert is zo ongeveer drie maal het gewicht van een Chihuahua. Maar wel nog steeds 80 euro per jaar betalen. Gewoon per kilo/honden ras afrekenen. Oh ja, ik ruim de poep van mijn hond wel op overigens.

  reageer
 • p. vd v

   

  Zo werkt het dus niet want je betaalt per hond... en als je maar voor 1 hond betaalt maar een hele kennel hebt...

  reageer
 • Markus

   

  Ik ben ermee akkoord gegaan, dat klopt maar wel in de periode dat het 25 euro goedkoper was, de belasting is zodanig verhoogd in een korte tijd, dat het meer en meer op uitmelkerij gaat lijken, daarbij ook nog eens dat de gemeente een paar keer per jaar met de poepruimer reed, die zie je nu ook nergens meer, dus wel daarop bezuinigen en nog eens belasting verhogen is naar mijn inziens heel verkeerd, en dan druk ik mij nog diplomatiek uit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ria

   

  Goed zo. Maar doe het wel redelijk. Zelf heb ik een paar jaargeleden een controle meegemaakt. Ik liep met 2 honden op de zuigerplas. Had zelf 1 hond, en mijn buren ook. Buurvrouw was geopereerd dus ik nam haar hond mee. 'S middags werd er bij mij aan de deur gebeld. "U betaald voor 1 hond hondenbelasting, wij hebben u vanmorgen gezien met 2 honden". Ik heb het uitgelegd en het was goed. Maar oh,wat was ik boos dat ze mijn kenteken gebruikt hadden voor de hondenbelasting. Vraag mij nog steeds af of dat wel mag.

  reageer
 • Markus, jij praat ook raar. Het is algemeen bekend dat de belasting voor de hond in een algemene pot komt. Ik zeg niks over wel of niet goed, het is gewoon een feit. Als dit bekend is, en iemand schaft een hond aan.... Dan ga je hier dus mee akkoord, anders moet hè geen hond nemen.

  reageer
 • Cor spaans

   

  Net als betaald parkeren melkkoeien in een omgeving met veel bos en ruimte. Alsof men zoveel hondenpoep ruimt.

  reageer
 • Markus

   

  De bedoeling is dan ook dat de belastingcenten uitgegeven worden aan het opruimen van de poep. Dus praat aub nou niet zo raar want je reactie slaat kant noch wal.

  reageer
 • Arjan

   

  Voor de (terechte) mopperaars over deze belasting: u betaald ook rioolbelasting, hoeveel gaat daarvan naar rioolonderhoud? Als u in Dronten zou overnachten zou u ook toeristenbelasting moeten betalen. BTW gaat ook naar de algemene middelen. Oftewel: Gij zult niet zeuren maar belasting betalen.

  reageer
 • Mevr g kroone

   

  Ik heb dan zelf geen hond meer, maar ik vind het pure diefstal van de gemeente , want er word totaal niets ondernomen aan al die duizend katten die doodleuk bij de buren hun waaronder de mijne de tuin smerig bevuilen. Als er nu is ook belasting werd geheven voor al die katten, moet je kijken hoe snel de kast gevuld is, en dat er dan zeker weten heel minder katten in huis worden gehaald. Daar zouden heel veel mensen de gemeente dankbaar voor zijn, want iedereen klacht over hondenpoep, maar kattenpies is nog veel erger. 😤

  reageer
 • marion

   

  Het is wel leuk dat we het hier over honden hebben, maar wat dachten we over alle katten die in de tuinen hun behoefte doen. Niet fris als je daarin grijpt wanneer je in de tuin bezig bent

  reageer
 • Ron

   

  Waarom koppelt iedereen altijd de hondenpoep aan de hondenbelasting? Deze twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Hondenbelasting is een legale diefstal om de gemeentekas te spekken, er wordt geen enkele drol van opgeruimd.

  reageer
 • Knielus

   

  Prachtig om op die manier overal stront te laten liggen van de honden toch? Er zitten er hier tussen die over paardenmest jammeren maar sommige honden zetten er ook een braad uit net zo groot als n paard., nja., laat maar liggen voor de gemeente....

  reageer
 • Markus

   

  Ja potverdorie zo werkt dat gewoon! Maar vooral tegenstrijdig blijven denken dat zal je ver brengen!

  reageer
 • Robin

   

  Als de mensen een laag inkomen hebben is de aanschaf van een hond een extra last. Wat denkt U dat het eten en de dierenarts kosten. Dan is het gemakkelijk zeggen: gemeente schaf de hondenbelasting af maar die moeten ook kosten maken om alles te regelen voor deze hondenliefhebbers. om plaatsen te creëren waar de honden uit te laten.(Kijk maar naar de vele extra grasveldjes die in onze (voorheen)mooie wijken zijn gekomen. Hondenbelasting kan afgeschaft worden als iedere hondenliefhebber zijn eigen stront opruimt.

  reageer
 • dushi

   

  Een derde van alle gemeenten heft geen hondenbelasting meer! Waarom in Lelystad dan wel? Kan iemand mij dit uitleggen? In Lelystad wonen zoveel mensen met een laag inkomen, procentueel gezien staan we landelijk in de top 5 van de laagste inkomens. Gun de mensen hier ook eens een extraatje en schaf de hondenbelasting af!

  reageer
 • Knielus

   

  Dus als je hondenbelasting betaalt mag je de stront gewoon laten liggen en de mensen van de gemeente moeten het volgens jou dan opruimen want je betaalt belasting ?? Haha, goeie

  reageer
 • Alex

   

  Gaat de gemeente dan ook haar taken doen en de stront opruimen voor het geld zij ophalen ? Wel geld nemen maar niet het werk willen doen werkt niet echt.

  reageer
 • Ik

   

  Gewoon je hond op de bak laten poepen, net zoals mijn kat doet... Of ze doet het in m'n eigen tuin (ja, omaatje is zo oud dat ze naar buiten loopt, haar behoefte doet en ik 't direct kan opruimen). Hoeven we voor beiden geen belasting (meer) te betalen. Serieus, ik ben bijna 2 jaar geleden verhuisd en waar ik nu woon heb ik vrijwel geen last van hondendrollen maar ruimt (bijna) iedereen het netjes op of de hond doet 't in de goot. Een groot mentaliteitsverschil (met respect naar de mensen die wel hun hondenpoep etc. opruimen in Lelystad)!

  reageer
 • Karel

   

  In het Karveel is het hondenuitlaatpad langs het grasveld van de Boeierschool.Lekker smerig want de mensen met honden laten de hond uit langs het pad en de kinderen lopen er door heen. De meeste hondenbezitters zijn bang voor vieze schoenen.Laten de hondenbezitters laarzen aantrekken en de hond wat verder van het pad uitlaten. Ik snap ook nog steeds niet waarom de hondenbezitters hun eigen stront niet moeten opruimen zoals in andere steden. Hondenbelasting helpt niet tegen de overlast.

  reageer
 • Monique

   

  Is mij ook een doorn in het oog. Als ik de hond uitlaat, raap ik lege blikjes, flesjes en verpakkingen op en gooi ze bij mij thuis in de container. In de avond ronde kijk ik of er geen gespuis rond loopt in de wijk. Soms zijn honden bezitters ook een verrijking voor de buurt. Eerlijk gezegd zou ik bovenstaande niet zo snel doen als ik de hond niet had.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  De wethouder (die de meeste tijd onzichtbaar is) moet weer eens een poepie laten ruiken, en de 4e macht (de ambtenarij) heeft weer wat te doen. Het resultaat: pakweg 20.000 E meer in kas voor de gemeente, kosten: 50.000 E. aan handhaving. Netto resultaat: - 30.000 Euri's. En hoe het groen er in de diverse wijken uitziet, daar maalt het college niet om: 'less is more', denken ze daar. Wacht maar tot de verkiezingen, zo'n slecht college komt er niet meer...

  reageer
 • Hendrik

   

  Daar heeft de gemeente Lelystad boa"s voor in dienst, maar die zetten nooit een stap buiten de Gordiaan. Die vallen alleen maar automobilisten en fietsers lastig.

  reageer
 • Jan

   

  Hondenbelasting afschaffen. En, in plaats daarvan, controleurs in dienst nemen, die bekeuringen uitschrijven voor eenieder die de rommel achter zijn/haar hond niet opruimt. Klaar. Iedereen tevreden en de vervuiler betaalt, zoals het hoort. Kijk maar eens rond, belasting betaalt en men staat met de rug naar de hond toe rond te kijken, terwijl deze de grasvelden in de buurt 4 x dgs vervuilt. Die vrijbrief, wat het helemaal niet een is, moet maar eens uit het systeem van de mensen verdwijnen. En klagen over katten in je tuin die de boel vervuilen, zet daar de tuinnslang maar eens flink op. Eigen terrein, dus gewoon doen. Maar niet steeds als excuus opvoeren om je eigen hond overal de boel te laten vervuilen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Yup, honden geven echt ( niet altijd! ) wel eens overlast. Maar dat doen katten ook. Regelmatig word ik , wandelend in het bos, bijna van m'n sokken gereden door mountainbike fietsers. De wandelpaden worden door paardrijders regelmatig vernietigd. enz. Om maar helemaal niet te praten over wat het kost om alle kattenbak vullingen in de afvalstroom te verwerken.... Maar we gaan heel veel manuren inzetten om eens flink hondenbelasting te innen. Overigens is er op Europees niveau toch echt het één en ander bepaald over het innen van belasting en hoe de opbrengsten ingezet dienen te worden. Daar kon de gemeente wel eens een hele dure dobber aan krijgen.....

  reageer
 • kip

   

  een beetje zinloos actie... als iemand een hond heeft en wilt niet betalen, betaalt gewoon niet. De controleurs zou moeten het adress inschrijven, waar een hond blijkbaar aanwezig is. En dan bij de gemeente checken of die al aangemeld is of niet.

  reageer
 • Edwin

   

  Het is een verkapte gemeente belasting, om alles weg te kunnen strijken wat ze in andere potjes te veel hebben uitgegeven. Het moet maar eens stoppen met die onzinnig belasting. Als een burger te veel uitgeeft moeten deze mensen ook de broekriem aanhalen dat mag een gemeente ook doen en de burgers met rust laten.

  reageer
 • Julia

   

  Hondenbelasting is een belasting waar andere gaten mee worden gestopt. De gemeente doet bitter weinig voor de eigenaren die dit betalen. Ook zie ik heel vaak loslopende honden en daar zou strenger tegen opgetreden moeten worden. Moet je eens zien wat katten vernielen in mijn tuin. Dat vind ik ook heel vies en gemakkelijk van baasjes.

  reageer
 • Loes

   

  Controle? Heb 3 jaar achter elkaar met controle een briefje in de deur gehad met 'u was niet thuis'. Was zelf thuis en er werd nooit aangebeld, zelfs een keer stond de bezorger voor de deur en zwaaide hij naar mij voordat hij het door de brievenbus duwde. In de brief stond het verzoek om naar het gemeentehuis te gaan als ik honden had en nog niet betaalde. Vind hierom die controle compleet achterhaald en gedaan door luie medewerkers.

  reageer
 • Tsja

   

  Ha ha ik heb 3 honden en betaal gewoon niet. Zoek het maar uit met je belasting.

  reageer
 • Dick

   

  Aanpakken deze mensen die hun hond niet aangemeld hebben keihard aanpakken .

  reageer
 • Nol

   

  Ik denk dat ze er goed aan doen om deze belasting af te schaffen en te gaan controleren naar de eigenaren van deze honden. Vooral langs fietspaden waar deze loslopen met alle gevolgen van dien, zie vorige week in Almere waar een vrouw is gevallen van haar fiets en overleden omdat een hond los liep.

  reageer
 • Natuurlijk, ook hier weer naar draagkracht. Waarom de mensen die hard werken of meer verantwoordelijkheden enz hebben weer straffen. Zo houden die net zoveel netto over als iemand met veel minder verantwoordelijkheden of die minder werkt enz. Maar terug naar topic: het is bekend dat in veel gemeenten de hondenbelasting gebruikt wordt voor algemene middelen ipv voor de hond. Dat is uiteraard ook in mijn ogen raar. Maar als je dan toch een hond neemt, dan stem je daar wel mee in. En ja dat heb ik in bet verleden ook gedaan.

  reageer
 • Ron

   

  Dat kunnen ze toch zo zien, welk adres betaalt. Ga langs bij adressen die niet betalen zou ik zeggen.

  reageer
 • Knielus

   

  Groot gelijk ! De mensen die netjes hun belasting betalen en stront opruimen hoor je nergens over. Die smeerkezen die altijd lopen te blèren dat vooral hun honden dat nooooooooit doen schreeuwen het hardst over anderen en halen gelijk alles erbij. Verhogen die belasting voor zulke lui! Heerlijk als de kinderen thuis komen met stront aan hun schoenen van honden die het nooooooit doen...

  reageer
 • Dirk

   

  Kijk die honden belasting word niet gebruikt waar het gebruikt voor moet worden. Dus gewoon lekker afschaffen.

  reageer
 • Henk

   

  Hondenbelasting is zo'n onrechtvaardige heffing. Er is ook geen kattenbelasting. De wijze waarop gemeentes hun belastingen heffen is zo achterhaald. Waarom geen inwonersheffing naar draagkracht ? Scheelt heel veel werk en tijd. Dus kunnen gemeentes toe met minder mensen.

  reageer
 • Willem D

   

  Ze moeten ze verbieden hoeven ze ook niet meer langs de deur

  reageer
 • Dennis

   

  Laat ze gelijk ff de mensen bekeuren die alle zooi zo op straat gooien. Daar zouden ze eens wat meer aandacht aan moeten geven. Goeie boete geven bij overtredingen dat levert meer op belasting voor een hond vragen.

  reageer
 • terecht dat er gekeken word of hondeneigenaren gecontroleerd worden, maar controleer dan aub ook hoe de eigenaren zich gedragen. Houden ze de honden aan de lijn waar moet? Staat de hond onder appel enz plus kjk aub ook eens naar de kattenoverlast.... Ik ben zelf ook eigenaar van een hond, maar ik zorg er voor dat anderen geen last hebben van de ontlasting van mijn hond! Wel vind ik het erg smerig en gewoin ronduit onbeschoft wanneer een huisdier van een ander ongestoord en zonder belasting mijn tuin onder kan en mag schijten! Doe hier aub ook wat aan ipv alleen honden eigenaren te belasten!

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  80 euro en dan mag je overal poepen

  reageer
 • p. vd v

   

  Ik betaal al jarenlang netjes voor beide honden. Wat ik wel erg jammer vind is dat ik mijn honden moet uitlaten tussen glasscherven, gebruikte naalden en andere troep. Je zou toch denken dat al dat geld gebruikt wordt voor het onderhoud van deze gebieden?

  reageer
 • Johan

   

  Laten ze vooral controleren op het gedrag van de hondenbezitters die hun honden overal hun behoefte laten doen. Opruimen is er niet bij en op allerlei plekken, ook waar kinderen spelen, struikel je over de hondendrollen.

  reageer
 • Boos

   

  Laat ze eens wat aan alle kattenoverlast doen. Daar betalen ze niks voor en veroorzaakt vaak meer overlast dan honden.

  reageer
 • Jan

   

  En terecht. Je ken nergens lopen of er ligt wel stront. Te smerig voor woorden laat ze hun eigen poep opruimen ik hou gewoon niet van honden hiero in de jol ligt ook altijd alles vol met stront laatst zaten me kinderen er ook helemaal onder de gemeente moet er ook wat aan doen triest

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert