Grond in Oosterwold 36 procent duurder

ALMERE • Vr 18 maart 2016 | 15:49 • Vrijdag 18 maart 2016 | 15:49
De grondprijs in het nieuwe stadsdeel Oosterwold in Almere stijgt met een derde. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. Betaalde een huizenbouwer tot voor kort bijna 30 euro voor een vierkante meter bouwgrond, vanaf nu is dat bijna veertig euro.

De hertaxatie van de grond vond afgelopen maand plaats. Er is een aantal oorzaken voor de prijsstijging, waaronder de aantrekkende woningmarkt. Ook is de prijs voor landbouwgrond gestegen. In Oosterwold krijgt de omgeving een agrarisch karakter.

Wethouder Tjeerd Herrema van Ruimtelijke Ordening denkt niet dat de hogere grondprijs potentiële bouwers afschrikt. Er komt namelijk een overgangsregeling voor initiatieven die al zijn aangemeld. Wel verwacht hij dat nieuwe bouwers minder grote stukken grond zullen kopen.

De hertaxatie is onder meer uitgevoerd na protesten van bewoners van de naastgelegen villawijk Vogelhorst. Zij stellen dat de lage grondprijs in Oosterwold er voor zorgt, dat de duurdere grond in hun wijk niet verkoopt.
Inmiddels is er een aanpak voor de verkoop van kavels in Vogelhorst. Er zijn elf reserveringen bijgekomen, aldus Herrema.

De grond in Oosterwold is goedkoper omdat bewoners er zelf verantwoordelijk zijn voor de aanleg van riolering, straten en openbaar groen. Ook moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Daarnaast moeten de bewoners acht vierkante meter onbebouwd laten voor iedere vierkante meter die bebouwd wordt. In de praktijk betekent dit, dat voor een huis van 125 vierkante meter 1.000 vierkante meter grond moet worden gekocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel