Raadsleden SP Noordoostpolder naar rechter om vergoeding

NOORDOOSTPOLDER
De drie gemeenteraadsleden van de SP in de gemeente Noordoostpolder zijn naar de rechter gestapt vanwege een conflict met de gemeente over de betaling van de raadsvergoeding. Dit proces zou provinciebrede impact kunnen hebben. Ook de gemeente Dronten en de provincie Flevoland weigeren om de vergoeding voor volksvertegenwoordigers in de SP-kas te storten.

Alle raadsleden hebben recht op een vergoeding. Bij de SP is het gebruikelijk dat dit geld rechtstreeks in de partijkas wordt gestort. De gemeente Noordoostpolder weigert om de vergoeding over te maken naar de landelijke partij. De raadsleden weigeren op hun beurt om de vergoeding op eigen rekening te ontvangen en het bedrag door te storten naar de partij. De SP'ers krijgen daardoor al twee jaar geen geld.

Gesprekken tussen de SP en burgemeester Van der Werff leverden niks op. De gemeenteraadsleden willen nu bij de rechter afdwingen dat de gemeente het geld overmaakt naar de rekening van de SP. Volgens de partij doet 95% van de gemeenten dit wel. De rechter doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak.
 

reacties (14)

 • goudhaan

   

  proceskosten worden betaald door de gemeente, dus de bevolking, waardoor er minder geld overblijft voor de arme mensen , waar de SP zogenaamd voor opkomt en dit alles voor een principe zaak waar niemand beter van wordt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Was de SP maar links....het is een conservatieve partij.

  reageer
 • oude polderpionier

   

  Zo Zo daarom willen de heren graag in de gemeenteraad,altijd dwars liggen.En wat voor figuren zitten er in de SP(lachertje)Maak het geld zelf maar over aan Roemer.En anders stap je maar op,

  reageer
 • kritiesj

   

  Dan blijkt links toch weer rechts te zijn.

  reageer
 • Polderling

   

  De afdracht die de SP'ers doen trekken ze af van de belasting (gift) een SP'er zegt dus dat hij/zij veel geld teruggeeft aan de partij maar het weggegeven geld hoeven ze minder te betalen als belasting. Sociaal maar wel op hun eigen manier...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Alfred

   

  kortom de sp ontloopt de belastingdienst en belast het justitieel apparaat met deze flauwekul. Zo lang de burger maar betaalt. Gewoon als individueel raadslid je vergoeding zelf in je partijkas storten. Hoef je niet een ander mee te belasten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zolang de raadsleden zelf mogen aangeven waar het geld heen gaat moet de gemeente dat uitvoeren. Ik ben er sterk vóór dat dat wordt gewijzigd, het afdrachtssysteem van de SP is een kwestie tussen de volksvertegenwoordiger en de partij. Dat de SP vervolgens de volksvertegenwoordigers weer iets betaalt wil nog niet zeggen dat ze voor de SP werken, ze zijn op persoonlijke titel gekozen. Maar ik snap het wel ......op de vraag van 'ikke' ("Waarom willen de raadsleden niet zelf de vergoeding naar de SP overmaken?") is het antwoord duidelijk: dat is een fiscale kwestie. Als je per maand/kwartaal/jaar een bepaald bedrag als schenking overmaakt kan dat op een bepaald moment belastbaar worden.....en dat wil de SP natuurlijk niet.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Wat dacht jij van de inkomstenbelasting?

  reageer
 • ikke

   

  Wat is het probleem precies? Waarom willen de raadsleden niet zelf de vergoeding naar de SP overmaken? Lekker oplossingsgericht...

  reageer
 • KC

   

  De gemeente heeft totaal geen gelijk. Een persoon maakt zelf uit waar het geld op gestort wordt. Het is zijn of haar geld. Je kan het ook bij een goeddoel, bijv. het Rode Kruis, kunnen storten.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Zo vreemd is dit niet, het is waar je voor kiest. Dan zou de gemeenten ook geen subsidie/geld over moeten maken naar andere goodwill organisaties dan alleen op naam van de personen welke deze organisaties leiden. Mooi om te weten, onze gemeente heeft dus pesterij in haar vaandel staan. Iets om in je achterhoofd te houden als je in het gemeentehuis vertoeft om wat voor reden dan ook. Stem dus SP dan zullen deze pesterige stationaire politieke rakkers uiteindelijk het veld moeten ruimen.

  reageer
 • kees d.

   

  Als dit afspraken zijn tussen de SP en de raadsleden dien je dit te respecteren. Ook de vergoeding van Emiel Roemer wordt rechtstreeks in de partijkas gestort. Zij worden door de partij betaald. Als je voor een uitzendbureau werkt krijg je geld ook niet van het bedrijf waar je bent gedetacheerd.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als het raadslid aangeeft dat de raadsvergoeding naar bankrekening X overgemaakt moet worden dan moet de gemeente dat zonder morren doen. Het is niet aan de gemeente om commentaar te leveren op het afdrachtssysteem van de SP. Dat systeem is weliswaar bezopen, maar dat mogen die raadsleden nog altijd zelf weten. Het lijkt me wel een goede zaak om wettelijk vast te leggen dat raadsvergoedingen alleen mogen worden gestort op rekeningen die op de persoonlijke naam van de volksvertegenwoordiger staan, dan zijn we van de hele discussie af.

  reageer
 • Jeroen

   

  De gemeente heeft groot gelijk, een dergelijke vergoeding is voor de person en niet voor de partij. wat deze persoon vervolgens ermee doet is zijn of haar zaak. Is het voor raadsleden te moeilijk om geld over te maken ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert