Leuc verbaasd over declaraties college

LELYSTAD
De politieke partij Leuc uit Lelystad vraagt het college van burgemeester en wethouders om opheldering over de declaraties en kosten in 2015. In totaal is er vorig jaar voor ruim 63.000 euro gedeclareerd door het college.

Het valt de fractie op dat er grote verschillen zijn in de gedeclareerde bedragen. De burgemeester declareerde het hoogste bedrag, bijna 20.000 euro. Dat is tien keer zoveel als wethouder Sparreboom, die met 2.000 euro het minste declareerde. Volgens de partij zijn er ook opvallend hoge taxikosten van één collegelid, ruim 15.000 euro in totaal.

Leuc vraagt het college of dit soort bedragen acceptabel zijn in een tijd waarin fors bezuinigd wordt.

reacties (34)

 • Els

   

  Via de wet openbaarheid van bestuur lijkt het mij niet onmogelijk om alle exacte bedragen boven water te krijgen wat het college van B en W heeft uitgegeven aan welke onkosten, volledig gespecificeerd en met bonnen/declaraties erbij natuurlijk. Persoonlijk vind ik het een waanzinnig hoog bedrag. Wordt hier geen maximum bedrag voor aangehouden?

  reageer
 • Barbara

   

  Ben ik de enige die onze burgemeester altijd fietsend tegenkomt?

  reageer
 • frits

   

  Specifiek voor het college bedoel je. Er zijn natuurlijk wel dienstauto's, al die gele auto's die door de stad rijden (marktmeester, onderhoudsploegen, landmeters e.d.). Het vervoer voor het college zou netjes - overeenkomstig het gemeentelijke inkoopbeleid en de wet - met een vervoercontract aanbesteed moeten zijn, aangezien het diensten betreft met een behoorlijke financiële omvang.

  reageer
 • Rinus

   

  Gemeente Lelystad heeft geen dienstauto's en ook geen lease auto's, behalve die van Jop Fackeldoei.

  reageer
 • Arjan

   

  @Roel: ik heb even gegoogled en zie dat de onkostenregeling voor burgemeesters max € 375 zou moeten zijn. Dat zal inderdaad niet inclusief variabele reiskosten zijn, my bad :-) Desalniettemin vind ik ruim € 15 k voor taxiritjes, gelijk aan 11.135 km met de taxi, echt niet kunnen, zeker niet als je een auto van de gemeente hebt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Haha, ik weet juist heel goed wat een college doet. Heb zelf bij o.a. gemeenten gewerkt en heb ook in de politiek gezeten. In Lelystad maakt het college er financieel een potje van, ook in vergelijking met andere gemeenten. Daarnaast maakt dit college zich ook schuldig aan vriendjespolitiek.

  reageer
 • Roel

   

  Technisch failliet? Leg eens uit. U kunt dus geen jaarrekening lezen.

  reageer
 • Thijs

   

  De burgemeester van Lelystad verdient ongeveer € 9.260,51 bruto per maand. Op basis van het declaratie overzicht kunnen we stellen dat Horselenberg ruim twee maand salarissen uitgeeft aan vervoerkosten. Als dit echt zo is, waar we vanuit mogen gaan is dit een hele trieste kwestie. In Lelystad wordt er enorm bezuinigd op het sociale domein en tegelijkertijd het college onverantwoord geld uitgeeft. Het wordt een keer tijd dat er serieus wordt gekeken naar de uitgave, al is het maar omdat dit geld gemeenschapsgeld is.

  reageer
 • Hans

   

  Populisme is dus synoniem aan je kritisch opstellen, Eric? Als niet inwonende van Lelystad concludeer ik dat gelukkig een fractie deze vraag durft te stellen. Jezelf vergelijken met andere gemeentes op basis van het aantal inwoners is niet op zijn plaats. De burgemeester dient het goede voorbeeld te geven aan de inwoners. Het is te zot voor woorden dat de inwoners van Lelystad moeten opdraaien voor deze kosten. Een burgemeester wordt goed betaald en heeft daarnaast een onkostenvergoeding.

  reageer
 • Wolverine

   

  Deze mensen die dit doen ,denken enkel maar aan zichzelf ondanks de crisis,leggen ze niet wakker van hoor dat de gewone man naar de kloten gaat,en wie appelen vaart,appelen eet.deze mensen hebben dan ook geen geweten.

  reageer
 • Roel

   

  Je roept maar wat en het is nog onzin ook. De Belastingdienst bepaalt niet welke kostensoorten onder de vaste vergoeding vallen, dat doet de werkgever in zijn vergoedingenregeling, in dit geval Biza. Reiskosten vallen vrijwel nooit onder een vaste vergoeding omdat ze (te) variabel zijn. Vertel mij even waar ik kan vinden dat de Belastingdienst meent dat reiskosten in een vaste vergoeding moeten zijn opgenomen.

  reageer
 • Eric

   

  LEUC is een populistische partij. Al di soort partijen zijn in mijn ogen gelijk. Ze verkopen een visie die niet haalbaar is.

  reageer
 • Arjan

   

  Alle informatie is te zien op de website van de gemeente. Zo heeft Horselenberg € 15.758,28 uitgegeven aan 179 taxiritten. Vreemd, ze heeft toch ook een auto van de gemeente? Tevens hebben alle collegeleden een vaste onkostenvergoeding. Waarom moeten dit soort zaken dan daarbuiten blijven? Volgens de belastingdienst vallen dit soort zaken normaal gesproken onder de vaste onkostenvergoeding, er is dus geen reden om dit apart te declareren (tenzij men het als verkapt inkomen beschouwd, maar dat zou niet mogen natuurlijk).

  reageer
 • Rob

   

  Een van die conclusies zou kunnen zijn dat een declaratie van deze Topbestuurders (in)direct kan leiden tot een verhoogde omzet.... Door het bijvoorbeeld binnenhalen van een lucratieve klus voor deze betreffende onderneming. Ik heb bij degelijke bedragen bij het besturen van een gemeente meer het gevoel van "niet omdat het moet maar, . Omdat het kan....."

  reageer
 • frits

   

  Sterker nog, voor veel dienstreizen wordt direct vanaf het stadhuis een bus of taxi besteld. Die kosten worden direct gefactureerd, en vallen dus niet onder de declaraties. Misschien kan LEUC of Omroep Flevoland ook eens de omvang van declaraties college opvragen bij andere gemeenten van ca. 75.000 inwoners? Dan hebben we een referentiebeeld of het college van Lelystad buitensporig declareert. Vermoedelijk wel' maar we weten het niet.

  reageer
 • Roel

   

  U hoeft mij het verschil in rechtsvormen niet uit te leggen en niet alle directeuren reizen de wereld over. Ze onderhouden hun relaties voornamelijk op de golfbaan en in restaurant of skybox. U bent duidelijk niet op de hoogte van de taken van het college van B&W.

  reageer
 • ron

   

  ha ha google eens op Almere zou ik zeggen

  reageer
 • frits

   

  Sinds wanneer is de gemeente Lelysrad een bedrijf waarvan de bestuurders de hele wereld over moeten reizen om verschillende vestigingen en afnemers te bezoeken? Het betreft hier een publieke organisatie die alleen voor de Lelystadse gemeenschap werkzaam is! En dan wordt het echte werk door de werknemers gedaan, niet door de politici (een groot verschil met echte directeuren; Lelystad heeft overigens ook gewoon een directie).

  reageer
 • Strateeg

   

  Taxi gebruiken? Kan het college niet de trein gebruiken? Het treinstation staat 100 Meter verderop bij het Gemeentehuis! Eerste klasse in de trein zitten is toch ook prima!? De rode rakkers weten wel hoe ze geld moeten uitgeven wat niet van hun is/zijn!

  reageer
 • Rob

   

  €20000 aan declaraties. Waaraan is dat dan besteed? Stealth Modus? Of een dijk van een cloaking device, want zichtbaarheid in prestaties in 2015 was verre van zichtbaar.

  reageer
 • Rinus

   

  En die SP wethouder dan, heeft die zijn declaraties in de SP partijkas gestort? Wat heeft wethouder John gedeclareerd?

  reageer
 • Dirk2

   

  Roel, dit gaat over publiek geld! En zeker niet over Top Bestuurders in het bedrijfsleven!!! (Dat is geen vergelijk qua functie!) Hier wens ik geen belasting voor te betalen. Deze gemeente is reeds technisch failliet!

  reageer
 • Jaap

   

  Je ziet maar zelden een taxi zonder chaffeur.

  reageer
 • Jaap

   

  Je kunt je ook afvragen of die Sparreboom wel iets gedaan heeft.

  reageer
 • Bas

   

  Wanneer je b.v dagelijks gebruik zou moeten maken van taxi met chauffeur kom je al in de buurt van de 20.000, lijkt me.

  reageer
 • Jan

   

  En maar blijven smijten met geld want de burgertjes betalen dit toch wel voor ons en kunnen ons immers toch niks maken.

  reageer
 • Hans

   

  In welk opzicht begint deze partij op Wilders te lijken? De vraag die door LEUC wordt gesteld aan het college is legitiem vanuit de rol ban raadsleden.

  reageer
 • Roel

   

  Wat een primaire reacties weer! Het gaat er om of binnen de regels is dedeclareerd en dat lijkt er op want de bedragen gaan nergens over.Vergelijk voor de verandering eens met de declaraties van topbestuurders van een onderneming die qua grootte en verantwoordelijkheden te vergelijken zijn met de BV gemeente Lelystad. Dan kom je tot verrassende conclusies.

  reageer
 • frits

   

  Als het volgens de regels is, valt er niets te verhalen qua terugbetalen. Vraag is alleen hoe lang zulke geldverkwisters in het college de hand boben het hoofd gehouden wordt. Maar ja, deze coalitie beschermt elkaar tot het einde.

  reageer
 • frits

   

  Bijna €20.000 door de burgemeester, €2000 door wethouder Sparreboom. Blijft dus over ruim €41.000 voor de overige vier wethouders. Dat is gemiddeld ruim €10.000 per persoon. Geen lullige bedragen. En dan te bedenken dat de collegeleden ook nog gratis parkeerabonnementen voor de parkeergarages krijgen en gratis ontheffingen waarmee ze overal mogen parkeren, ook waar een parkeerverbod geldt. Misschien moet het toch voor de overige collegeleden maar wat duidelijker uitgesplitst worden, want het riekt inderdaad op zijn zachtst gezegd naar weinig kritisch omgaan met belastinggeld. Maar ondertussen wel overal op bezuinigen, op voorzieningen maar ook op de ambtelijke organisatie.

  reageer
 • Nawien

   

  Het zal een keer niet anders zijn. Of het blijkt naderhand niet pluis te zijn.

  reageer
 • Kueb sunir

   

  Walgelijk 15.000 EUR voor de taxi. En wij burgers maar meer gemeentebelasting betalen. Goed dat hier iets opgemerkt is door een collega. Gelukkig heb ik een familielid binnen de politiek en zal dit eens met hem bespreken. Deze persoon moet zondermeer dit bedrag terug betalen. Echt walgelijk.

  reageer
 • Eric

   

  Tuurlijk is leuc weer haantje de voorste maar dit zijn zelf ook graaiers... Deze partij begint op Wilders te lijken. Men kan zich beter bezig houden met de echte problemen in Lelystad ...

  reageer
 • Dirk2

   

  Dit bevestigd maar weer de PvdA graaicultuur die er heerst! Bah, bah, bah....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert