Biljartbond discrimineert gelovige Urker

URK
Urker Albert Bakker wordt gediscrimineerd door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) doordat de bond wedstrijden op zondag houdt. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Bakker was met biljartvereniging Het Groene Laken uit Urk naar het College gestapt. De spelers voelen zich gediscrimineerd, omdat ze worden uitgesloten van het NK biljarten. Uit geloofsovertuiging spelen de leden nooit op zondag. De finale van het NK is altijd op een zondag en de biljartbond wil de speelschema's niet aanpassen. Daardoor kon districtkampioen Het Groene Laken begin dit jaar niet door naar de finale.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens maakt de biljartbond verboden onderscheid op grond van godsdienst door wedstrijden op zondag te organiseren. De uitspraak van het College heeft geen gevolgen. Die kan wel gebruikt worden om de zaak voor te leggen aan de rechter. Albert Bakker beslist pas of hij naar de rechter stapt na een gesprek met de bond.

Een woordvoerder van de Biljartbond is hoogst verbaasd over de uitspraak. Het oordeel dat de KNBB discrimineert komt hard aan bij de bond. Het bestuur bepaalt binnenkort wat het met de uitspraak gaat doen.

reacties (60)

 • Thomas

   

  Wat een geleuter toch weer van de voormalige Commissie Gelijke Behandeling. Zelfs nadat ze vanwege hun slechte en discriminerende imago van naam veranderden naar 'commissie rechten van de mens' blijft dit clubje wereldvreemde figuren standaard religieuze mensen voortrekken. Hoe het natuurlijk echt zit, is dat religie een keuze is. Niets doen op zondag is een keuze die je jezelf kunt opleggen, en de gevolgen horen daarbij. Gevolgen zoals niet mee kunnen doen aan evenementen die op de normale weekend dag zondag gepland worden bijvoorbeeld. Als je daar naartoe wilt kun je natuurlijk ten allen tijde kiezen dat religieuze principe opzij te zetten. Maar het zou gestoord zijn om te eisen dat de hele biljartbond rekening houdt met andermans privekeuzes. Ik hoop dan ook dat de Biljartbond hier niet in mee gaat. Voor de rechter winnen ze dit geheid; meer dan tweederde van de adviezen van voormalige CGB en nu CRM wordt door de rechter verworpen.

  reageer
 • N.M. H.

   

  In een democratie is het absoluut onmogelijk om niet te discrimineren. Iedereen kan zijn gelijk halen en discrimineert daarmee weer iemand die voor het tegenovergestelde staat. Zinloos om discriminatie in ons land uit te willen bannen. Gaat echt niet lukken!

  reageer
 • Wiemelpiemel

   

  kolder, je mag bij SV Urk de hele week voetballen, alleen niet op zondag, zoals wel vaker het geval is bij ZATERDAGamateurs

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ik vind uw opmerkingen dat "veel mensen hier geen principes en/of eigenwaarde hebben" minachtend. Het bevestigd de beeldvorming van de hypocriete, over anderen willen oordelende houding die ik vooral bij veel "gelovigen" steeds weer ervaar. Als u echt gelovig bent dan weet u toch dat het niet aan u is om te oordelen?

  reageer
 • MM

   

  Blijft een moeilijk vraagstuk. Wat je wel altijd merkt is dat wij altijd maar de gelovigen moeten accepteren en respecteren. Waarom worden de niet gelovigen niet geaccepteerd of geresepteerd? Als wij iets op zondag willen doen laat ons dan ook in onze waarde

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Ja en? Sinds eeuwen is de zondag de rustdag. Mij maakt het niet uit, maar het heeft geen zin zaken die 2000 jaar geleden zijn verzonnen op de dag van vandaag van toepassing te verklaren.

  reageer
 • Inger

   

  En op Urk zelf dan? Als je daar op zondag in de tuin wilt werken of je auto wilt wassen wordt je boos aangekeken en krijg je een opmerking. Daar heeft men dan weer geen respect voor kennelijk. Iets met splinter en balk? Urk heeft alleen respect voor "soortgenoten" alles wat daar niet aan wil voldoen wordt niet geaccepteerd.

  reageer
 • Inger

   

  En volgend jaar wil een islamitische speler ook meedoen en een joodse speler. Gaan ze dan uit respect uitwijken naar een woensdag of donderdag? Ik stel voor om de vrije dagen te verplaatsen naar woensdag en donderdag, dan kan iedereen sporten, hobbyen, whatever. En dan kun je op werkdagen mooi vrij nemen voor je geloofsovertuiging.

  reageer
 • Rob

   

  Wat mag Albert Bakker eigenlijk wel op zondag vraag ik mij af, een potje biljarten is niet verboden toch of staat dat ergens in de bijbel? Volgens mij is het een stukje bekrompenheid van geest.

  reageer
 • Urker Jan

   

  Daar gaat het juist wel over. Hebben we nu wel of niet een beetje respect voor elkaar. En in de democratie waaraan jij refereert hebben we juist in de grondwet vastgelegd dat er ook op basis van het geloof niet gediscrimineerd mag worden. En het College voor de rechten van de mens heeft bepaald dat in dit geval dit wel degelijk aan de orde is. Respecteer die uitspraak nu eens. En een relevant voorbeeld uit de Urker sportwereld van 15 jaar geleden belachelijk maken door te beginnen over "het geloof in een platte aarde", tja dan heb je dus geen steekhoudende argumenten meer.

  reageer
 • Chocolade

   

  Waarom voelen christenen en die van Urk in het bijzonder zich altijd in het hoekje gezet? Als we iets in een democratie bepalen dan hebben we ons daar aan te houden. Wil je dat niet is dat helemaal okay, maar dan moet je niet piepen dat de meerderheid iets anders wil. Er wordt dus niet gediscrimineerd. Daar gaat dit artikel over. En dan kunnen er wel voorbeelden aangehaald worden van hoe het vroeger ging, vroeger geloofde men in allerlei goden en dat de aarde plat was, ook daarvoor respect. Maar inmiddels weten we toch wel beter. Maar ook hier gaat de discussie niet over.

  reageer
 • Peter

   

  Ik denk, dat de Heer Bakker zelf moet uitmaken wat hij het belangrijkst vindt: zijn geloof of zijn hobby. Daar moet hij anderen niet mee lastig vallen.

  reageer
 • Harry

   

  Mooi als je een overtuiging/geloof aanhangt en daar veel steun aan hebt. Maar verwacht niet dat de hele wereld zich aanpast aan jouw principes. Het christelijk geloof (hoe mooi ook) heeft niet het primaat op zingeving; al claimen de conservatievere stromingen dat wel. Daarnaast is er praktisch gezien nog steeds veel voor te zeggen dit op zondag te houden. Immers er zijn ook veel ondernemers en medewerkers in het midden en kleinbedrijf die op zaterdag gewoon moeten werken en ook graag mee willen doen.

  reageer
 • Urker Jan

   

  Ik lees net in mijn krant Nederlands Dagblad die ook aandacht aan deze zaak schenkt: "Inmiddels heeft de Biljartbond besloten het wedstrijdschema van de landelijke finales aan te passen, en daarbij rekening te houden met de Urker biljartvereniging." Eind goed, al goed: zaak opgelost.

  reageer
 • Urker Jan

   

  Mensen, mensen, lekker weer hakken op voor de christenen en de urkers. Maar met een beetje goede wil moet er altijd een oplossing gevonden worden. Basketbalvereniging Orca's uit URK heeft een aantal jaren in de NL-top gespeeld maar hoefde nooit op zondag te spelen. Bijvoorbeeld Nashua Den Bosch en Donar Groningen speelden hun thuiswedstrijden normaal op zondag behalve als ze tegen Orca's speelden, dan werd altijd uitgeweken naar de zaterdagavond. Maar ja dat was in de tijd dat mensen nog respect voor elkaar hadden en een seculiere meerderheid in de NL-basketbalwereld respect voor een christelijke minderheid maar dat is in dit land allang verleden tijd, lees de reacties er maar op na. Wat een vreselijke mentaliteit. Maar het gaat goed he in dit land, aan alles te zien hoor. Het individualisme viert hoogtij Vreselijk.

  reageer
 • Discriminatie ??

   

  Het ontstaan van de rustdag de Zondag is een eeuwen oude discussie. De Zaterdag zou de werkeljke Zondag moeten zijn volgens overlevering. Al in de Romeinse geschiedenis kwam deze discussie voor. In de bijbel blijkt ook geen duidelijke beschrijving te staan.

  reageer
 • Frank

   

  Waarom het weekend schrappen? Een zaterdag is een normale vrije dag, en voor mij de zondag net zo. Al die christelijke feestdagen mogen van mij wel geschrapt worden. Laat mij die dagen lekker zelf kiezen.

  reageer
 • Hans

   

  Ik ben benieuwd welk geloof dhr. Bakker volgt dat hij op zondag niet mag biljarten. Mag hij ook niet een potje schaken of dammen met zijn kinderen. Mag hij ook geen goed boek of de bijbel lezen. Mag hij ook niet wandelen of fietsen naar het park, kerkhof of naar de kerk. Meneer Bakker, ik denk dat niemand u iets kwalijk neemt als u op de zondag uw hobby of iets waar uw plezier aan beleefd, beoefend!

  reageer
 • Chocolade

   

  Schrappen die dagen die we christelijk noemen. Dat lijkt me prima, geen enkele religiegestuurde vastgestelde vrije dag... Zijn we daar ook vanaf. Oooh wacht dat hebben we eigenlijk al gedaan... Chocolade eieren en de paashaas, zo ook kerst als het verlichtte bomenfeest.. En dan laten we de geboorte van Het kindeke Jezus maar samenvallen met het bouwen van loofhutten... En dat doet iedereen maar op een niet vastgestelde vrije dag, die neem je dan maar zelf vrij als er behoefte is. Maar val mij er niet mee lastig. Als ik zon- en feestdagen wil werken, sporten of rust wil houden moet ik dat toch zelf weten.

  reageer
 • Chocolade

   

  Respect voor mensen die doordraven in hun geloofsovertuiging is best moeilijk op te brengen. En dat heeft niets met principes te maken. Als je uit principe niet op zondag wil biljarten... Dan doe je dat toch niet. Alle respect.. Maar graag ook respect voor als het niet gelovige overgrote deel van het land wel zijn of haar spelletje/sport willen uitoefenen.

  reageer
 • jo jo

   

  Amen!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het geloof is een vrije keuze. Zo is ook een vereniging / sportbond vrij in de keuze om op een bepaalde dag een evenement te organiseren. Bij deze keuze zal men een afweging maken betreffende alle facetten die daar een rol in spelen. Als de bond het niet mogen deelnemen aan dit evenement koppelt aan een geloof dan doen ze het fout. Het is echter de keuze , de vrije wil van een gelovige om op zondag niet mee te doen aan bepaalde activiteiten, deze keuze wordt door niemand opgelegd. De condities voor deelname zijn voor een ieder gelijk. Er is hier dan ook geen enkele sprake van discriminatie: deelname is niet gekoppeld aan een geloof, nogmaals het is de eigen vrijwillige keuze van de gelovige. Ik neem aan dat de bond statuten en een ALV heeft. Dat is de manier , mogelijkheid, procedure om de condities voor dit soort zaken vast te leggen.

  reageer
 • KC

   

  Kijk eens naar het voetbal, daar heb je een zaterdag en zondag competitie.

  reageer
 • Kitty

   

  Overigens wordt de wet op de zondagsrust, waarmee direct deze nonsensclaim van deze Urker teniet wordt gedaan.

  reageer
 • inger

   

  Bedoel je daarmee dat iedereen die de zondag niet respecteert als rustdag geen principes hebben? Wat kortzichtig. Zalig zijn de simpelen van geest zullen we maar zeggen. Dat soort uitspraken is nu precies wat ik tegen het geloof heb: je zelf beter vinden dan anderen.

  reageer
 • Knielus

   

  Dat is zeker een goed punt . Dan degene die zo'n moeite met geloof en principe ook gewoon laten werken met Hemelvaart , Pinksteren , Pasen, goede vrijdag,kerst , zondag etc. Dan is t toch wel handig dat geloof .. Lekker vrije dagen. Dus we kunnen voor beide partijen best een oplossing zoeken ipv dat geblèr .

  reageer
 • Kitty

   

  En wanneer je Zevende dag adventist bent, mag je weer niet op zaterdag recreëren... en zo kan ik er nog wel een paar verzinnen. Misschien moet Urker Albert Bakker eens een beetje moderner worden en z'n rare geloofsovertuiging in de wilgen hangen.

  reageer
 • Henk

   

  Fundamentalisten dringen hun overtuiging altijd aan een ander op. Het heet "geloven" en niet "weten".

  reageer
 • Henk

   

  Op Urk is iedereen gelijk alleen is de ene wat meer gelijker als de ander. Ik zou zeggen stap naar dat college om dit probleem aan te kaarten. Kijken hoe de Urkers zich hier uit gaan redden.

  reageer
 • Lely

   

  Raar dat dit als discriminatie wordt bestempeld. Ik kies ergens voor en kan daarom ergens niet aan meedoen, is dan de organisator verantwoordelijk? Er is toch geen sprake van uitsluiten vanwege geloof......

  reageer
 • Jerry

   

  Het was van te voren bekend dat er wedstrijden op zondag zijn. Is het zelfde gezeur als naast een circuit gaan wonen en klagen over motorgeronk. Maar er is wel oplossing, gewoon een eigen biljartbond beginnen voor gristelijken.

  reageer
 • robin

   

  Ik snap niet hoe hier sprake kan zijn van discriminatie/onderscheid op basis van geloof? het is toch zo dat iedereen op zondag moet spelen, ongeacht geloof, dat lijkt mij toch gelijkheid? Stel dat de Urker biljarters dan wel op zaterdag moeten/mogen spelen...dan worden zij toch juist anders behandeld dan de rest vanwege hun geloofsovertuiging? Hoe kan je, als een serieus orgaan wat het College voor de rechten van de mens in mijn ogen wel degelijk is, zeggen dat er sprake is van discriminatie en dat er door de biljartbond gekeken moet worden om de Christelijke Urkers anders te behandelen dan de rest?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, zo heeft iedereen wel zijn kip-ei verhaal. Het wordt nu voorgesteld alsof de bond Albert Bakker doelbewust in de problemen brengt, terwijl het toch echt Albert Bakker's geloof is dat hem in de problemen brengt. Moslims niet op vrijdag, joden niet op zaterdag, zevendedagsadventisten niet op zaterdag....dan maar biljarten op maandag van 10 tot 11. O wacht, dan worden mensen met een 'normale' baan weer gediscrimineerd....

  reageer
 • Wim

   

  ik ben zevende dag adventist en mag derhalve niet op zaterdag sporten . Bij sv Urk mag ik niet op een andere dag voetballen.

  reageer
 • KarelK

   

  Andere sport kiezen??

  reageer
 • Frenky

   

  En vind het jammer dat heel veel mensen hier geen principes meer hebben. Gewoon meelopen met de massa en vooral niet omdraaien. Als je zo wil leven prima. Maar heb wel respect voor mensen die nog wel eigenwaarde hebben.

  reageer
 • Frenky

   

  Prima dan schrappen we het weekend. Het is tenslotte 2016. Pasen is christelijke feestdag. Niet meer nodig. Net zoals hemelvaartsdag en pinksteren. Kijken wie dan de grootste huilebakken zijn. Denk de mensen die nu zo stoer reageren.

  reageer
 • Scheer

   

  Ik trap het geloof niet na... Iedereen geloofd maar wat ie wil.... Maar je kunt dat geloof in een bepaalde entiteit niet de wereld laten regeren, daar komen alleen maar problemen van. En als jouw geloof het uitoefenen van jouw sport in de weg staat moet je als persoon een keuze maken. Niet de buitenwereld opzadelen met een zelf gecreeerde tegenstelling. Van discriminatie (het maken van onderscheid) is hier natuurlijk geen enkele sprake. Alle (wel en niet gelovigen) worden over één kam gescheerd.

  reageer
 • Ger

   

  Ik hoop niet dat het naar de zaterdag gaat. Hier discrimineer je dan weer anderen mee.

  reageer
 • Frederik

   

  deze uitspraak laat zien dat het College voor de Rechten van de Mens helemaal niet van deze wereld is. Het is dan ook geen officieel orgaan en heeft geen enkele juridische grondslag. De club bestaat uit mensen die zich altijd gediscrimineerd of minderwaardig vinden. Zielige figuren.

  reageer
 • Knielus

   

  Het is voor sommigen hier gelijk weer een kans om het geloof weer eens lekker onderuit te trappen maar er is voor beide partijen wel degelijk begrip! Wat voor probleem is het als iemand wel of niet gelovig is ? Immers, we zijn zo trots op gelijke rechten.? Ga dan niet gelijk los op het geloof als deze vereniging die overigens zeer goede spelers heeft op zondag niet kan spelen. Er kan toch ook een redelijke oplossing gezocht worden om ze op een andere dag te laten spelen ? Is dat nou zo moeilijk? Erg flauw om iemand met een overtuiging onderuit te halen omdat ,, jezelf,, anders denkt.!

  reageer
 • Werkgever

   

  Als we het er allemaal mee eens zijn dat zondag als heilige rustdag ouderwets en achterhaald is, laten ed aan ook allemaal lekker op zondag naar het werk gaan en de kids naar school. Kunnen we zondag als vrije dag ook wel opheffen als toch niemand er iets meer mee heeft. Anders ben je lekker schijnheilig als je wel vrij wil voor iets waar je niet achterstaat.

  reageer
 • SocialD

   

  Dus iedereen moet zich maar aanpassen aan een paar mensen? Als je vervolgens ook nog gaat roepen dat je wordt uitgesloten van het NK, heb je er echt niks van begrepen. Als je wel wordt uitgenodigd maar vanwege geloofsovertuiging niet wilt deelnemen moet je ook niet zeuren, je maakt tenslotte zelf het besluit niet te willen spelen op zondag.

  reageer
 • Kaassie

   

  Vroeger heeft Jaan de Graaf uit Bunschoten eredivisie gespeeld, maar nooit op zondag. Dat was zijn wens en heeft hem waarschijnlijk veel salaris gekost, principes kosten geld.... En wel of niet spelen, wedstrijden enzovoort op zondag: laat een ieder die beslissing voor zich zelf nemen, je moet zelf rekenschap voor je daden geven. Het is te makkelijk om te zeggen: ze verplichten mij om op zondag te spelen ( of vrijdag of zaterdag) je hebt altijd een keuze. Om nu publiciteit over dit onderwerp te zoeken, is mijns inziens, erg laf. Je wilt dat een ander voor jou de beslissing neemt, maar zo werkt het niet, je moet bij jezelf rekenschap kunnen afleggen en niet bang voor je keuze zijn, als je denkt dat je voor de kerk rekenschap moet afleggen, dan ben je verkeerd bezig, lees : huichelachtig.

  reageer
 • .\/\/. is weliswaar orthodox atheïst, maar.....

   

  Ik vind de anti-religieuze sentimenten ook redelijk op een massapsychose lijken trouwens.

  reageer
 • Japie

   

  Beetje respekt mag wel.

  reageer
 • Maarten Mopskess

   

  Te gek voor woorden. Dit zou betekenen dat niet een sportorganisatie nog sporten op zondag mag organiseren. Hef dat maffe College meteen op. En voor meneer Bakker : zoek eens een goede psychiater, die kan je misschien afhelpen van je godsdienstwaanzinideeen.

  reageer
 • Jan

   

  Wat een zielige mensen daar op Urk zij wisten dit toch van tevoren had dan een sport uitgezocht die niet op zondag wordt gespeeld

  reageer
 • Mike

   

  Kies dan iets anders wat je kan doen, wat men niet op zondag hoeft te doen.

  reageer
 • Gelovige

   

  de eredividie wedstrijden zijn ook op zondag. Zie je het al voor je dat die verplaats moeten worden omdat een speler gelovig is of eat voor reden dan ook?

  reageer
 • Hans

   

  Wat een onzin! Dit zou dus betekenen dat het verboden zou moeten worden om wedstrijden op zondag te organiseren waar ook christenen aan mee zouden kunnen doen. In mijn ogen kan iemand die daar aanstoot aan neemt er ook gewoon voor kiezen niet mee te doen.

  reageer
 • Jeroen

   

  De biljartbond maakt onderscheid door op Zondag te spelen? Volgens mij zijn zij juist degene die geen onderscheid maakt. Prima als je je geloof wilt belijden, maar val anderen daar niet mee lastig!

  reageer
 • Kees

   

  Zo niet mee eens.

  reageer
 • Jaap

   

  Dat wordt ingewikkeld, joden spelen niet op zatedag en moslims niet op vrijdag. En Urkse vissers kunnen niet op een doordeweekse dag.

  reageer
 • Tdb

   

  paar weken geleden ook al vermeld op deze site. Waarom nu weer?

  reageer
 • Frenky

   

  Netjes. Toch een beetje genoegdoening. Als een islamiet het zegt krijgt hij ook altijd gelijk.

  reageer
 • appie

   

  Er wordt niemand gediscrimineerd! Is een vrije keus wel of niet biljarten op Zondag. Is net zo vrij als wel of niet een geloof aanhangen en niet aan een ander opdringen!We leven in 2016 hoor.

  reageer
 • karanza

   

  Nou karanza heb jij je zin maar hoe nu verder dan

  reageer
 • Piet

   

  En als je ze op zaterdag organiseert worden Joden gediscrimineerd. Hoe lossen we dat op?

  reageer
 • Jeroen

   

  En op vrijdag kan ook niet vanwege de moslims ? Wat een onzin zeg, als de spelers nu niet districtskampioen waren geworden hadden ze dan ook geklaagd ? Een schema ligt toch vast en als het niet past, helaas pindakaas.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert