Grauwe ganzen mogen niet meer worden afgeschoten

FLEVOLAND
Grauwe ganzen mogen niet meer worden afgeschoten. Dat heeft de rechter bepaald. De Vogel- en Natuurwacht Flevoland had bezwaar tegen een vergunning die de provincie had verleend.

Daarin staat dat tot 2018 grauwe ganzen op grote schaal mogen worden afgeschoten om de populatie in te dammen. Dat zou er voor moeten zorgen dat er geen schade meer wordt veroorzaakt aan landbouwgrond. Het jaagseizoen is van 1 maart tot 1 november. 

De stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland wilde bereiken dat de ganzen niet meer zo massaal mogen worden afgeschoten. Volgens de stichting is niet onderzocht hoeveel ganzen er maximaal afgeschoten kunnen worden om de schade te beperken.

Volgens de vergunning mochten ook de eieren van de ganzen worden geprikt en geschud en met olie worden ingesmeerd. Dat is nu ook niet meer toegestaan, omdat volgens de rechter er geen verband is tussen broedende stadsganzen en schade in de landbouw.

De provincie moet nu met een nieuwe ontheffing komen.

reacties (5)

 • .\/\/.

   

  Krek zo: asfalteren en gele strepen erop.

  reageer
 • Joke

   

  Waarom?

  reageer
 • hb

   

  Weet niet of ganzen onder wild valt, s dat geval is kunnen de boeren bij aantoonbare wildschade een vergoeding krijgen.

  reageer
 • Frits1

   

  Echt een rechter met verstand van zaken, maar ja hij is dan ook geen landbouwer en zal in z'n vrije weekend op doorreis naar het een of ander al die leuke grote vogels met honderden of soms duizenden tegelijk op een weiland van een ander wel erg leuk vinden. En die zogenaamde vogelwachter moet de gedupeerden dan maar schadeloos stellen.....

  reageer
 • aatje

   

  jammer, uitroeien die ganzen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert