Kritiek op gang van zaken busvervoer-akkoord

ALMERE
Diverse gemeenteraadsfracties in Almere zetten hun vraagtekens bij het akkoord dat wethouder Frits Huis heeft gesloten met de bonden over het busvervoer. De wethouder heeft met FNV en CNV afgesproken dat er extra eisen over veiligheid worden opgenomen in de aanbesteding voor het toekomstige busvervoer. Maar tijdens een eerdere vergadering met de politiek hield Huis vol dat de aanbesteding niet meer kon worden aangepast.

"Wie is hier nou de baas"
"Wie is hier nou de baas", vraagt Willem Boutkan van de grootste oppositiepartij PVV zich af. "Als er door chauffeurs wordt gestaakt, kan het opeens wel. Maar als de politiek om extra maatregelen vraagt om het vervoer veiliger te maken, kan het niet." Daar sluit coalitiepartij VVD zich bij aan. "Het is zeer opmerkelijk. Wij zijn het controlerend orgaan. Niet de bonden. Het is een vervelende gang van zaken", aldus Ulysse Ellian van de VVD.

Ondanks dat de partijen wel blij zijn met het onderhandelingsresultaat van wethouder Huis, zijn ze allerminst te spreken over de gang van zaken. De wethouder moet wat hen betreft dan ook nog tekst en uitleg geven aan de gemeenteraad. Het onderwerp staat voor donderdag opnieuw op de agenda van de politieke markt.

Veiliger busvervoer vanaf 2018
De chauffeurs legden vorige week dindagochtend het stadsvervoer plat. Zij dreigden dat gisteravond opnieuw te doen. Maar de avond ervoor werd er vanaf gezien. Er was een akkoord bereikt met de wethouder. In de aanbesteding voor het busvervoer 2018-2027 is nu toegevoegd dat er geen buskaartjes met contant geld kunnen worden gekocht, de cabines van de chauffeurs moeten zijn voorzien van een beweegbare veiligheidsruit en dat de toezichthouders allemaal bijzondere opsporingsambtenaren zijn.

Ook is overeengekomen dat wethouder Huis zijn best zal doen om het tarief met één eurocent per kilometer door Connexxion te laten verhogen. De vier à vijf ton die dit tot en met 31 december 2017 oplevert, wordt bewaard voor de nieuwe vervoerder. Die kan dat bedrag dan toevoegen aan het miljoen euro dat per jaar beschikbaar komt voor het nemen van extra veiligheidsmaatregelen.

Veiliger busvervoer op korte termijn
De huidige vervoerder Connexxion zegt over deze tariefsverhoging nog in gesprek te gaan met de wethouder. Eerder was namelijk afgesproken om het geld van de verhoging tot eind 2017 te gebruiken voor maatregelen om het huidige busvervoer veiliger te maken.

Inmiddels heeft Connexxion in de gesprekken die hierover de afgelopen tijd zijn gevoerd, gesteld het tarief voor de reiziger toch niet te willen verhogen. De vervoerder wil het busvervoer op korte termijn veiliger maken door zelf een beperkte investering te doen en de werkwijze aan te passen om zwart rijden tegen te gaan. Daarover lopen de gesprekken nog.

Zorgen over huidige veiligheid
De VVD en de PVV maken zich inmiddels grote zorgen. "Praten, praten, praten. Het duurt eindeloos", zegt Boutkan van de PVV.

Ook voor de VVD is het tijd voor actie. De partijen willen hierover donderdag meer duidelijkheid van de wethouder krijgen. Eind vorig jaar uitten diverse partijen al hun zorgen over de veiligheid op de stadsbussen. Het aantal incidenten is de afgelopen jaren toegenomen en het veiligheidsgevoel onder reizigers is te laag.

Burgemeester Franc Weerwind en wethouder Frits Huis erkenden dat de problemen groot zijn. Afgesproken werd dat Connexxion samen met de gemeente in februari met een lijstje maatregelen zou komen. "Dat lijstje is er nog steeds niet. Er gebeurt ondertussen dus niets om de huidige veiligheid te verbeteren", aldus Ellian van de VVD.

Ook andere partijen in de gemeenteraad van Almere zoals de ChristenUnie vinden de gang van zaken op zijn minst merkwaardig.


reacties (5)

 • Nederlandse rechtspersoon.

   

  Het enige wat ik kan waarnemen, dat de aanbestedingen voor de overheid meer stuk maakt dan het heel blijft... Langleven de Nederlandse "SOEVEREINITEIT"

  reageer
 • johan

   

  Huis, doet regelmatig wat hij zelf wil, heeft niets met de raad, waar hij zelf tot de verkiezingen in de oppositie zat, maar nu op het pluche trekt hij zich totaal niets meer aan van de raad. Leefbaar in het algemeen laat met zeer grote regelmaat de bal vallen en luistert niet naar burgers.

  reageer
 • Penny

   

  Hoe gaan ze dat dan doen met mensen die alleen maar contant geld hebben omdat ze in de sanering zitten en geen bankpas meer bezitten. Moeten die dan gaan lopen. Volgens mij mag je contant geld nooit weigeren.

  reageer
 • Boels

   

  Je hebt een punt. Zijn er geen verkooppunten waar je met cash een OV-chipkaart kan opwaarderen?

 • Willem D

   

  Zo wil ik ook geld verdienen .Je schrijf als goedkoopst in en je gooi het gewoon plat .En je eis dat er geld bij komt

  reageer
 • Theo

   

  Het waren de bonden, die de boel plat gooiden, niet Connexxion. Dus jouw commentaar geeft de foute conclusie weer.

 • KC

   

  Huis had direct in overleg met de raad al deze maatregelen moeten in het bestek en niet lopen vertellen dat dit niet kon. Deze valse uitlatingen kan hem wel een motie van wantrouwen opleveren of meer. Ook het CROW zat fout dat deze veiligheidsmaatregelen niet in een bestek thuis horen. Nu moeten alle inschrijvers voldoen aan deze maatregelen en is het nu in concurrentie wat het goedkoper maakt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert