Basisschool experimenteert met flexibele schooltijden

ALMERE
Flexibele schooltijden maken het mogelijk om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan, of je kind een half uur later brengen omdat dat beter uitkomt met werk. Politiek Den Haag debatteert er nog over, maar op basisschool De Ruimte in Almere Poort is het al realiteit. De Ruimte is een van de elf scholen waar geëxperimenteerd wordt met flexibele schooltijden. De school is 50 weken per jaar open en ouders mogen zelf hun vakanties plannen.

Personeelskosten zijn hoger
Zolang de kinderen 940 uur les krijgen en het vereiste leerniveau halen, mag de school flexibel zijn in de lestijden. De planning is wel een grote operatie, zegt directeur Fred Molenberg. "Het is een enorme puzzel. Als een leerkracht in de meivakantie doorwerkt, moet die op een ander moment vervangen worden. De kosten liggen hoger omdat er een extra fte moet worden ingezet om de personeelsroosters sluitend te maken".

Kinderen vinden kleine klas prettig
Ouders en docenten zijn enthousiast. Docent Cathelijne Doeze Jager vindt de flexibele schooltijden helemaal aansluiten bij de wensen van nu. Ze merkt zelfs dat sommige kinderen het prettig vinden als zij in de vakanties in een kleinere klas doorwerken. Het is dan rustiger en er is meer aandacht voor de leerlingen.

Minder dan de helft doet mee
Op De Ruimte maakt zo'n 40 procent van de ouders gebruik van de flexibele schooltijden. Dat komt volgens Molenberg vooral doordat oudere broers of zussen in het voortgezet onderwijs nog geen gebruik van flexibele schooltijden en vakanties kunnen maken.

reacties (2)

 • Lia Rosa Gastaldo

   

  Goed bezig op de Ruimte. Neem ook eens een kijkje op de website van Sterrenschool Hilversum. Ook flexibele schooltijden, maar in een andere variant. Mooi deze initiatieven in het land, passend bij de huidige maatschappij.

  reageer
 • Freekje

   

  Dit ligt ook in lijn met hoe er steeds flexibeler wordt gewerkt op de arbeidsmarkt, dus dit is alleenmaar goed. Als ik onze kleinste iets later naar school breng door drukte dan vinden ze dit ook helemaal niet erg.

 • Meindert Eijgenstein

   

  Flexibele vakanties is een ding maar de Ruimte heeft ook veel aandacht voor techniek, ICT en natuur en muziek. Er is opvang van 7 tot 7 er zijn veel naschoolse activiteiten en de school bruist, zelfs in het weekend.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert