Rector De Rietlanden biedt ouders excuus na 'terroristenstunt'

LELYSTAD
Rector Onno van Helden van scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad biedt zijn excuses aan voor de eerste laconieke reactie van de school op een misplaatste examenstunt van gisteren.

Donderdag stormden leerlingen met bivakmutsen op de aula in en gooiden rookbommen. In de aula zat op dat moment een groep leerlingen uit de eerste klas. Zij dachten dat het om een terroristische aanslag ging. De school kreeg in de loop van de dag en avond meerdere reacties binnen van ouders die aangaven dat hun kind erg geschrokken was.

De rector schrijft in zijn excuus dat de impact van de stunt onderschat werd en dat hij er alles aan gaat doen om ongerustheid weg te nemen. De school heeft ook aangifte gedaan. De school zegt samen met de politie sterke vermoedens te hebben wie de daders zijn. Rector Van Helden sluit zijn excuus af met de zin: "Zeker in een tijd, waarin er in de wereld vreselijke dingen gebeuren, is het belangrijk samen op te staan tegen domheid, crimineel gedrag en angstzaaierij."

reacties (31)

 • Elbert

   

  Zou inderdaad kunnen, laten we hopen dat dit een slimme ouder is

  reageer
 • Tuuk

   

  Ik denk dat Ouder meer weet en misschien wel weet wie deze gekken waren en dat ouder daarom alles baggetaliseerd!

  reageer
 • Elbert

   

  Precies Tuuk en zo is het ook gegaan, ze hadden idd een CR. Schijnbaar weet ouder het beter ;-(

  reageer
 • Tuuk

   

  Eerste klassers mogen dan wel geen tussenuur hebben, maar zij mogen als ze klaar zijn wel in de aula zitten hoor. Zou niet weten waarom dat niet zou mogen!

  reageer
 • ouder

   

  De rookbommen zelf stelde niks voor, een beetje gele rook.(zoals op de filmpjes te zien is) Alleen is het dan niet handig dat een persoon terroristen voor de "grap" (zo klinkt het voor mij) roept, verder stelt dit niet zoveel voor en kan ons belasting geld beter voor andere dingen gebruikt worden. De leerlingen zijn wat geschrokken, oke maar dat is op de filmpjes totaal niet te zien daar staan ze lekker te filmen en vinden het wel leuk. En ten slotte, het konden geen 1e klassers zijn want op de rietlanden mogen 1e klassers geen tussenuren hebben omdat ze dan gaan klieren in de school.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Elbert

   

  Nee er was geen massa hysterie en nee dat geroep van deze jongen klonk idd niet erg serieus, vond ik ook. Mijn eerste reactie was dat ik bijna in lachen uitbarstte toen ik het hoorde. Heb alleen mijn mening iets bijgesteld nadat ik 'm had gesproken en hoorde dat het verhaal toch iets anders lag. Dus zomaar zeggen dat het bullshit is slaat nergens op. Daarnaast moet het idd niet groter gemaakt worden dan dat het is. Dat de school naderhand met een statement is gekomen daar is ongetwijfeld een goede reden voor. Was u er bij ?

  reageer
 • ouder

   

  er zijn meerdere filmpjes online, op de meeste staan leerlingen te kijken en te filmen. Op die filmpjes is totaal geen paniek te zien. De zaak word nogal opgeblazen, veiligheid etc. is goed maar zo overdreven hoeft nou ook weer niet omdat 1 iemand "terroristen" roept op een manier dat niet serieus te nemen is.

  reageer
 • Elbert

   

  Dat u het filmpje niet heeft gezien waarin werd geroepen terroristen terroristen .............. is een beetje vreemd. Dit filmpje werd namelijk continu gebruikt door diverse media... maar ja het is natuurlijk maar net onder welke steen je je verstopt. Daarnaast ben ik het gedeeltelijk eens met opgeblazen..... Onze 2 kinderen zitten ook op deze school. Wij hebben info dat de "sukkels" gefilmd zijn bij de wasstraat tegenover de school en dat ze daar bivakmutsen hebben opgezet. In deze tijd kun je dit niet te makkelijk opvatten en zeker niet spreken over opgeblazen. U schreeuwt misschien het hardst als het wel een aanslag was geweest. Daarnaast lijkt het in dit geval op een foute en domme grap

  reageer
 • ouder

   

  mijn kinderen zitten daar ook op school en die hebben al meerdere filmpjes gezien die leerlingen gemaakt hebben, maar daar is er geen 1 bij waar een kind terroristen roept. Wel zie je dat veel leerlingen gelijk hun telefoon pakken om het te filmen en van paniek is totaal geen sprake. Het hele gebeuren wordt behoorlijk opgeblazen door de schoolleiding naar mijn mening

  reageer
 • Moeder

   

  Mijn kind baalde dat die half uur later naar huis mocht. Verder geen aandacht aan besteed. Sommige dingen kan je ook overdrijven.

  reageer
 • Elbert

   

  Gedeeltelijk met je eens, maar je zal het toch met me eens zijn dat 99,9 % van de jongeren dit toch nooit zal doen.

  reageer
 • Louise

   

  Als ik zie hoe sommige moeders/ouders reageren dan kan ik me voorstellen dat die kinderen doodsbang zijn. Je reactie als ouder is daar dan ook debet aan. Ik vond de eerste reactie van de school prima. Daarnaast is de agressie richting de daders ook hypocriet. 90% van de ouders laat de kinderen gewelddadige games spelen. Gek hoor dat ze dan de grens niet weten.

  reageer
 • Henk

   

  Lekker boeiend allemaal.

  reageer
 • reaguurder

   

  raad u toch aan om nog een keer goed te lezen. Het grappige wat ik constateer is dat een school onder water zetten wel goed is, met onherroepelijk veel schade en rookbommen en wat geschreeuw niet. voor iemand die zo de nadruk legt op wat goed en fout gedrag is een vreemde gedachtenkronkel,vindt u niet? De persoon lach ik niet uit wat die ken ik niet. Fijne avond verder.

  reageer
 • Tuuk

   

  En dan zitten hier mensen die dit gedrag nog normaal vinden ook! Het is toch niet normaal dat er kinderen zijn die hierdoor niet meer naar school durven. Echt onacceptabel! En kan me niet voorstellen dat niemand iets van deze plannen wist.

  reageer
 • suf

   

  erg suf om iemand uit te lachen die er anders over denkt dan u. Wie zegt er dat er nu geen schade is? Dat zal nog moeten blijken over een poosje. U ziet de consequenties in ieder geval niet, zo lijkt het.

  reageer
 • Elbert

   

  Iedereen heeft het hier maar over een examenstunt, maar dat is nog helemaal niet zeker. De politie heeft het in onderzoek, wellicht komt daaruit naar voren dat het wellicht kinderen van een andere school zijn geweest. Afgezien van het feit dat dit soort dingen absoluut niet kunnen en onacceptabel zijn kun je hier nog geen conclusies trekken. Laat staan een oordeel vellen. Kortzichtig geouwehoer hier. Het enige waar ik het mee eens ben is dat ze een forse straf mogen krijgen en dat wij als burger niet zomaar voor dit soort onzinnige kosten moeten opdraaien. Het feit dat er kinderen doodsbang zijn geweest is in ieder geval onacceptabel, zelfs een geval die vandaag gewoon niet naar school durfde!

  reageer
 • Jake

   

  Hoe kun je spreken over voordelen bij deze actie. Ik denk dat de school gefaald heeft in een stukje bewustwording van de tijd waarin we nu moeten leven... de examen leerlingen hebben dat in indergeval niet begrepen....

  reageer
 • .\/\/.

   

  OK, die leerlingen hebben een stommiteit uitgehaald, zeker gezien de aanslagen van de afgelopen tijd. Met bivakmutsen ook nog. OK, de directie heeft een stommiteit uitgehaald door te laconiek te doen, zeker gezien de aanslagen van de afgelopen tijd. Maar er zijn ook voordelen: dit is in het openbaar besproken, iedereen heeft het erover gehad, ouders en kinderen en schoolleiding...dus dat is pure winst. Het lijkt me nutteloos om de 'daders' op het (digitale) dorpsplein te vierendelen.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Voor hetzelfde waren ze door een arrestatieteam neergeschoten.

  reageer
 • Reaguurder

   

  hahaha, grappig dit. Dus duizenden euro's waterschade had u prima gevonden maar wat nu gebeurt is (met geen schade) kan niet door de beugel. weinig consequent dit.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Hoe dom kun je inderdaad zijn en dat terwijl ze aangeven bij Open dag dat de Rietlanden de perfecte school voor mijn kinderen moet zijn met goede regels voor normen en waarden. Weet wel dat dit op alle scholen wordt gezegd. En rector had inderdaad anders moeten reageren

  reageer
 • Tuuk

   

  Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar ik begrijp werkelijk niet hoe je zoiets doms kan hoor! Je weet als je zoiets uithaalt dat daar consequenties aan vast zitten. En jongeren van deze leeftijd weten heel erg goed dat er consequenties aan dit soort idiote grappen vast zitten! Had de school onder water gezet ofzoiets dat was een stunt geweest waar ze misschien om hadden kunnen lachen, maar hier kan geen enkel weldenkend mens om lachen! Ik in ieder geval NIET!!

  reageer
 • Kitty

   

  Je kunt het natuurlijk ook gewoon als een oefening zien.

  reageer
 • Lely

   

  Regels of kaders voor examenstunts prima, maar stellen dat de rector zijn werk niet goed heeft gedaan vind ik te ver gaan. Je mag toch wel een beetje gezond verstand verwachten. Los van de gebeurtenissen om ons heen, met bivakmutsen en rookbommen een ruimte in lopen is niet grappig, dat doe je gewoon niet!

  reageer
 • C. van Everdingen

   

  Ja, jouw zoontje is thuis bij zijn moeder en zegt: Die gasten zijn niet wijs. Er zijn pubers die dat zeggen, maar diezelfde avond naar Domino (niet de pizzazaak) vertrekken om wat wiet te halen. Pubers zien wel in als iemand anders fout zit, maar het is lastig in te zien dat dat ambitieuze plannetje voor een examenstunt in je hoofd rondloopt net zo ondoordacht is. Dan komen dingen als 'Het is toch niet strafbaar, een beetje bangmakerij?'.

  reageer
 • C. van Everdingen

   

  Jammer. Mensen die ondanks hun pubergedrag (waarschijnlijk) talenten hebben worden nu buitengesloten. Erg zonde. Een school hoort er alles aan te doen leerlingen mee te geven dat dit absoluut niet kan. Aangifte doen is compleet zinloos, behalve als een soort van wraakactie tegen de betreffende leerlingen. En handelen uit wraak vind ik geen goed iets.

  reageer
 • Janny

   

  Deze rector veegt zijn straatje schoon, maar vergeet dat hij de leerlingen had moeten LEREN welke regels er gelden bij examenstunts, dan was dit voorkomen. Deze rector heeft zijn werk niet goed gedaan. Nu criminaliseert hij pubergedrag waar we 2 jaar geleden nog met z'n allen om zouden lachen.

  reageer
 • MKM

   

  De actie valt misschien best mee, maar weet u hoe groot het effect op leerlingen en leerkrachten was? Ik denk dat dat laatste vooral aanleiding is om deze stappen te nemen.

  reageer
 • Tuuk

   

  Denk dat deze jongeren heel goed weten dat dit gedrag niet correct is en ze weten echt wel wat ze gedaan hebben! Als ze niet weten dat dit slecht is dan zijn ze nog dommer dan ik al dacht. Mijn eigen zoon is ook 17 en hij zei meteen" die gasten zijn niet wijs hoor, wie doet er nou zoiets juist nu met alle ellende van aanslagen om ons heen"! Dus weten deze 3 dat ook heel goed.

  reageer
 • Reaguurder

   

  guttegut, wat een gedoe om een examenstunt. "domheid, crimineel gedrag en angstzaaierij" zijn wel hele grote woorden voor zoiets. Pubers die de gevolgen niet helemaal kunnen overzien, goh dat moet uniek zijn.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert