Bevolking gaat terug in aantal volgens prognose

NOORDOOSTPOLDER
De bevolking van Noordoostpolder gaat krimpen. Over 25 jaar wonen er in de gemeente waarschijnlijk 3.000 mensen minder dan de ruim 45.000 die er nu wonen. Dat staat in een uitgebreide nieuwe bevolkingsprognose van de gemeente.

De krimp wordt deels veroorzaakt door een dalend aantal geboortes, terwijl het aantal sterfgevallen door de vergrijzing zal toenemen. Verder denkt de gemeente dat er jaarlijks een kleine 200 mensen meer uit de gemeente gaan vertrekken dan er zich zullen vestigen.

De krimp komt aanvankelijk vooral voor rekening van de dorpen. Vanaf 2020 loopt ook het aantal inwoners van Emmeloord terug. De gemeente denkt dat de dorpen Marknesse en Bant mogelijk wel iets zullen groeien.

reacties (10)

 • De polder is bijzonder.....

   

  Droog gemaakt door o.a. mijn grootvader in de werkverschaffing slootjes graven met de hand.De toekomst voor de boeren was bepaald,de arbeiders werkten zich krom.De huidige boeren in de polder bepalen overmatig nog steeds de koers.De jeugd wordt vergeten ..... Openbaar Vervoer o.a naar de studentensteden Groningen,Amsterdam is extreem kostbaar. Een skeelerbaan die voor de schijn tijdelijk is opgeknapt,een Biljartclub die de wacht wordt aangezegd.Soms denk ik dat de tijd stil staat wanneer de geschiedenis van herenboeren bestond. Jammer dat bloed zweet en tranen vergeefs is geweest om de Noordoostpolder bruisend te maken.Zelfs de provincie doet een duit in het zakje .Een bootje ligt al in de weg dit Anno 2016.

  reageer
 • En wat gaat de gemeente daar aan doen

  reageer
 • gerrit

   

  Het is vooral de bekrompen mentaliteit in de nop en de plaatselijke politiek waardoor ik mijn heil elders zoek. gezinnen en kerkgangers voelen zich in de nop beter thuis

  reageer
 • Ries

   

  Nou, een dikke doei voor jou vanuit de polder! Succes met je leven!

 • mark

   

  Groei marknesse en bant....precies, dat zijn natuurlijk het grote aantal arbeidsimmigranten die deze dorpen zulken overspoelen.....

  reageer
 • Barbara

   

  En nog geen tien minuten later dat hier te lezen viel lees je onderstaand bericht in de Flevopost. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in Noordoostpolder dertien kavels voor nieuwbouwwoningen verkocht. 'De grondverkoop laat een stijgende lijn zien', aldus de wethouder,we hebben dus reden om positief te zijn!'

  reageer
 • Frits

   

  Het aantal huishoudens neemt nog wel toe, dus grondverkoop ook.De bevolking daalt vooral omdat de gezinnen kleiner worden en er meer alleenstaanden (jong en oud) zijn.

 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Als er zoveel mensen vertrekken uit deze prachtige polder lijkt het me voor de hand liggen dat dit gebied straks een dankbaar onderkomen voor vluchtelingen kan worden? En hen dan niet als "krijgs-vluchtelingen" werkeloos laten overleven op een plek waar niets te doen is, maar gezamenlijk een spoorlijn aan laten leggen, eentje die voor allen werk en overlevingskansen biedt.

  reageer
 • Frits

   

  Vluchtelingen zijn geen dwangarbeiders. En aan die spoorlijn moeten we niet beginnen, die brengt dan tientallen jaren zware exploitatieverliezen met zich mee, en de toegevoegde waarde t.o.v. een bus is er nauwelijks. Overigens is het OV in gebieden als de Noordoostpolder niet zo belangrijk. Bijna iedereen heeft een auto, en in de toekomst een elektrische fiets. Als 2% van de verplaatsingen daar nu met het OV gaat, is dat veel. Het OV brengt op zich ook geen economische groei naar de regio, zie de Hanzelijn.

 • Anoniem

   

  De gemeenteraad laat de dorpen leeglopen door alle voorzieningen weg te halen......ja en dan verhuis je vanzelf wel......

  reageer
 • schaapjes

   

  Al die windmolens maken het zogenaamde buiten wonen waarmee onze gemeente probeert mensen te lokken ook niet aantrekkelijk.

  reageer
 • Tsjapp

   

  Ik vind het niet gek dat het inkrimpt... Nop heeft geen trein... Weinig werk gelegenheid... En om emmeloord nou een bruisende stad te noemen....? 1 winkelstraat... Waar nog minder te doen is dan een Lelystad/Almere...

  reageer
 • HSVB

   

  Ik woon toch liever in het 'rustige' Emmeloord dan in het verpauperde Lelystad, waar 3x zoveel man woont, maar maar waar 3x minder te doen is en wat 3x minder uitstraling heeft. En wat betreft de windmolens van 'schaapjes', ik heb ze liever strak langs de dijk dan kris kras door het landschap.

 • Piet

   

  Fijn, dat geeft weer ruimte, heerlijk!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert