SP: rijk staat hulp aan kwetsbare Lelystedelingen in de weg

LELYSTAD
De gemeente Lelystad heeft steeds minder speelruimte om kwetsbare groepen te helpen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Hugo Teerds in de zaterdagaflevering van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Deze maand praat de gemeenteraad over de Kadernota, waarin het college constateert dat er nog te veel Lelystedelingen zijn met wie het niet goed gaat. Teerds hekelt het rijksbeleid waardoor mensen met een uitkering weinig te besteden hebben en in een uitzichtloze situatie belanden.

"Daardoor zijn ze alleen maar bezig met overleven en hebben ze niet meer de flexibiliteit om een baan te vinden", aldus het SP-raadslid.

reacties (14)

 • Froukje Linde

   

  Het is wel degelijk waar dat in de raadsperiode 2006-2010 de asbest kwestie door de SP uitgebreid in de gemeenteraad is behandeld en aan de orde is gesteld. Zolang speelt deze kwestie al. Ook is de SP in die periode bij de bewoners in De Tjalk langs de deur gegaan en heeft daar bij de bewoners onderzoek naar gedaan. Dat er toen wellicht niet bij iedere bewoner in de Tjalk iemand is geweest kan zijn. Dat is dan omdat het te laat werd en veel bewoners na een bepaalde tijd om begrijpelijke redenen de deur niet meer open doen.

  reageer
 • Eric

   

  +2 Jop

  reageer
 • Jop

   

  Het wordt tijd dat de mensen met een uitkering een bijdrage gaan leveren aan het onderhoud van Lelystad in plaats van uitkeringen, subsidies, kindgebonden budgetten en toeslagen te ontvangen en niets voor de samenleving te doen. Als deze mensen nou de handen uit de mouwen steken en arbeid verrichten voor hun uitkering dan ziet de belastingbetaler ook eindelijk iets terug van hun belastinggeld n krijgt meer begrip voor elkaar. Daarnaast worden de mensen met een uitkering steeds meer betrokken bij het arbeidsproces. Stop met pamperen en kast deze een bijdrage leveren. Er zijn natuurlijk altij uitzonderingen maar het gros vindt het wel prima zo!

  reageer
 • Rob

   

  Laten die uitzichtloze mensen eerst eens zorgen dat hun buurtje waarin ze wonen eens een beetje toonbaarder wordt, kost niets en je leven wordt gekijk een stuk gezelliger,

  reageer
 • Jan

   

  Ik heb dat gevoel vaak met sp, maar ook met de pvv. Nooit regeren of verantwoordelijkheid nemen, altijd zeggen dat een ander het fout doet.

  reageer
 • Barbara

   

  Goeie vent deze man van de SP! Zegt niets in dit interview over probleem tweeling wat niet zou kloppen.Heel duidelijk heeft ie gemaakt dat de strafmaatregelen die Den Haag oplegt aan gemeentes juist de vrijheid die ze beloofden ontneemt. Op die manier kan het zo gewilde maatwerk niet worden geleverd voor de mens in nood.Dat is een ernstige zaak zolang er hier een tekort aan werkgelegenheid bestaat !!!

 • laat alle reacties zien
 • Flevowatcher

   

  De SP in de raad heeft kilo's boter op het hoofd, de eigen wethouder des te meer. Als er één partij was die iets aan het probleem van kwetsbare groepen kon doen, was het de SP: met steun van GL, PvdA en CU, en een hele hoop lokalo's was er best wel wat mogelijk geweest. Maar NEE, de SP kiest ervoor om met tomaten te smijten, iets wat ze eigenlijk altijd al deden, en dat heeft nooit veel effect gehad (behalve dat ze dat in Spanje ook doen op een zeker festival)

  reageer
 • Nora

   

  Nou de gemeente doet niet veel aan het groen er staat bij ons voor de deur alleen maar onkruid geen bloemetje te bekennen maar ze gaan voor veel geld wel het stadspark opknappen

  reageer
 • Frits

   

  Onkruid = natuur. Stadspark opknappen = geldverkwisting. Geef dat liever uit aan zorg, ondersteuning van kansarmen, de bereikbaarheid van de stad, impulsen voor het stadshart enzovoorts. Een paar paardebloemen, distels en grassprieten in de straat kunnen echt geen kwaad.

 • Niek

   

  Misschien zou je zelf eens van de bank af kunnen komen om je leefomgeving wat op te knappen zeg. Je spreekt jezelf ook nog eens tegen: gemeente doet haast niks aan groen, en knapt een stadspark op? Wat je bedoelt te zeggen is: de gemeente staat niet de hele dag om mijn huis te snoeien. Boehoe.

 • Frits

   

  Wat een onzin. Lelystad geeft het geld gewoon aan verkeerde zaken uit, zoals citymarketing, evenementen, Agora en een overdaad aan indirect personeel op het stadhuis (het kan wel wat minder met administratief personeel, controllers, communicatiemedewerkers, bestuursondersteuners, directieleden, afdelingshoofden, bijbehorende secretaresses e.d.). Ook het groenonderhoud in de stad kan wel wat minder. Maak verstandige keuzes, en er zijn in ene miljoenen per jaar extra beschikbaar. Kortom: voer nu eens een gemeentelijke kerntakendiscussie, schrap de niet-kerntaken, kijk eens serieus naar welk personeel er nodig is voor de overgebleven taken ipv lukraak schrappen in de spontaan vrijgekomen vacatureruimte. Dat is beter dan alleen maar klagen over het rijk.

  reageer
 • Tea

   

  Hoor ik hier een beste stuurman staat aan wal of een toekomstig politicus die het beter denkt te kunnen gaan doen.

 • Dirk2

   

  Teerds kan beter stoppen. Deze man begrijpt er werkelijk niets van. De mensen die op de SP stemmen zullen wel trots zijn dat deze partij echt helemaal NIETS bereikt heeft met eigen middelen en op eigen kracht! Gewoonweg schandalig, deze premiejagers horen niet in de politiek thuis! Bah, bah, Bah!!!!!!!!

  reageer
 • Hugo Teerds, fractievoorzitter SP Lelystad

   

  Hoezo niets bereikt? Vrijwel alles wat wij in ons verkiezingsprogramma hebben staan is in het collegeprogramma overgenomen. Is nu dus collegebeleid. Met volle steun van de andere collegepartijen. En daar wordt hard aan gewerkt met veel resultaat. Wilt u dan liever een SP die actievoerend aan de zijlijn staat en helemaal niets bereikt voor de burger? U ziet gewoon niet wat er allemaal wel gebeurt en bereikt wordt. Dus neem even contact op, dan praat ik u bij een kop koffie even bij. En overigens zie ik hier in de politiek van erg dichtbij geen premiejagers hoor. Niet bij ons en niet bij anderen.

 • Carry

   

  Hoezo premiejagers leg eens uit in plaats van zo maar te roepen! En hoezo heeft de SP niets bereikt op eigen kracht. Het is toch makkelijk om onzin te roepen. Welke partij heeft dan wel iets bereikt op eigen kracht. Weet er wel een paar die alles hebben afgebroken wat er was.

 • Burger

   

  Was het niet de SP die de afgelopen buitenraad een dikke middelvinger aan de bewoners van de Tjalk gaf. Vrijwel alle politieke partijen waren daar aanwezig. En de SP was in verregwege nergens te bekennen. Triest dat deze partij en in het bijzonder de fractievoorzitter zijn verantwoordelijkheid afschuift op de landelijke politiek. Daar waar de SP in de TK ook z'n scheur kan opentrekken

  reageer
 • Hugo Teerds, fractievoorzitter SP Lelystad

   

  De SP heeft zich vorige jaren zoals het de SP betaamt, al ver voor de oprichting van het bewonersplatform, uitgebreid in de problemen van bewoners met asbestdaken in de betrokken wijken verdiept en heeft ruim inzicht in de situatie en (on)mogelijkheden van de meeste bewoners. Daarbij wordt nauw met de Tweede Kamerfractie samengewerkt. Zowel vóór als na die zogenaamde buitenraad waar de meeste partijen voor het eerst over de problemen gingen horen, hebben wij dan ook substantieel meer samenwerkng, hulp en ondersteuning, ook van de Tweede Kamerfractie en ons wetenschappelijk bureau, aan de bewoners aangeboden. Het was hun eigen keuze daar tot voor kort geen gebruik van te maken. Het aanbod staat nog steeds en binnenkort is er hopelijk een veel uitgebreider gesprek over mogelijkheden en onmogelijkheden, de problemen en mogelijke ondersteuning en oplossingen. Het is de SP die hier in de stad en ook landelijk het asbestdossier trekt en levend houdt, zonder steun van enige andere partij overigens. Die komen bij overleggen gewoon helemaal niet opdagen of houden hun mond. Sla de Handelingen van de Tweede Kamer er maar op na. Dat Lelystad de enige gemeente in het land is met een vrijwel complete inventarisatie van de nog resterende asbestproblemen geeft ook wel te denken hoop ik. Dat is te danken aan de vorige SP fracties hier, die dat hebben aangekaart en voor elkaar gekregen. Het is niet de SP geweest die dat vier jaar lang in de onderste la heeft gelegd! En nu mag (niet per ongeluk, maar door eigen keuze) de SP wethouder de plannen maken en uitvoeren om de asbestproblemen op te lossen. Dat is diezelfde vroegere fractievoorzitter die het probleem destijds op de kaart heeft gezet. Dus hoezo de eigen verantwoordelijkheid afschuift? Geen wonder dat vrijwel alle andere gemeenten in het land jaloers zijn op hoe ver wij hier in Lelystad al mee zijn. En een voorbeeld nemen aan onze aanpak. Er wordt heel erg goed naar ons gekeken. Dus hoezo dikke middelvinger aan de bewoners van de Tjalk gegeven? Er is juist een dikke en welgemeende helpende hand toegestoken! De afwezigheid had een heel andere en politiek veel belangrijkere reden.

 • K2

   

  Het kennmerk van een SP-er. Het ligt altijd aan de ander. Vreselijk. De ik-neem-mijn-verantwooreelijkheid-niet-en-de-overheid-moet-dokken.

  reageer
 • Barbara

   

  Als je aantoonbaar tegengewerkt wordt, mag dat dan niet aan een ander liggen? Of is dat een kans voor een derde zich ermee te gaan bemoeien zonder dat dit wat oplevert?

 • news deadline

   

  haha wat een farce. Dit is nota bene verantwoordelijkheid van de SP-wethouder. Die krijgt blijkbaar nix voor elkaar dus geven ze het rijk maar de schuld. Wat een prutsers daar bij de SP.

  reageer
 • KC

   

  Ik weinig van de SP in de raad.

  reageer
 • K2

   

  Overheidskraan openzetten helpenkwetsbaren ooit, maat hem alleen maar afhankelijk. Echte kwetsbaren zijn maar een hele kleien groep, die verdienen wel steun.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert