Vuilnismannen laten honderden bakken staan

LELYSTAD
De vuilnismannen van HVC hebben maandag en dinsdag tijdens een stiptheidsactie honderden bakken laten staan. Maandag alleen al 500 in Lelystad, bij bakken waar het afval niet goed gescheiden was. Dat zegt Marco Groenewoud, werknemer van HVC en kaderlid van vakbond FNV.

De medewerkers van HVC voeren actie voor een betere CAO. Er werden stickers op de 'verkeerde' bakken geplakt. Behalve in Lelystad zijn in Flevoland ook in Zeewolde en Noordoostpolder stiptheidsacties van vuilnisophalers.

Op andere plaatsen in Nederland wordt helemaal geen afval opgehaald. Woensdag gaan de bonden om tafel met werkgeversorganisatie WENb, die de afvalbranche vertegenwoordigt.

reacties (19)

 • dolf

   

  ik snap de stiptheidsactie, maar mijn bak is niet geleegd omdat de deksel niet goed dicht zat. de laatste vuilnizak van zondagavond was iets te vol waardoor de deksel ietsje openstond. We hebben nu 14 dagen te gaan met een gezin van 7 personen, betalen een behoorlijk bedrag aan reinigingsheffing dus wij balen enorm. Burgers die dit ook hebben zouden als tegenactie bij de volgende ophaaldienst massaal hun vuilniszakken bij de weg moeten zetten.

  reageer
 • nadenken

   

  Veel mensen zijn blijkbaar vergeten hoe hun eigen CAO tot stand is gekomen. Zoek dat eens uit, en je zult verrast zijn.

  reageer
 • IK

   

  Wie is nu eigenlijk de werkgever? HVC? Is dat niet die club die door de gemeenten werd opgericht om zo de CAO gemeenteambtenaren te omzeilen en zo te besparen op de loonkosten? De gemeenten hebben als aandeelhouders invloed op het te voeren beleid, het moet zo goedkoop mogelijk!! Daardoor ook weinig vast personeel en zo veel mogelijk uitzendkrachten, blijf je flexibel en goedkoop!! En natuurlijk de extra kosten die deze staking met zich meebrengt verhalen op de inwoners door stijging van de afvalstoffenheffing!

  reageer
 • Nou massaal de bakken op z'n kop zetten op straat dan maar.

  reageer
 • Thomas

   

  Neuh, stuur de rekening naar de FNV. Die zijn verantwoordelijk met hun gijzelpraktijken. En ze kunnen met alle miljoenen die ze daar in de kluis hebben liggen best bijdagen aan het compenseren van de burgers die ze benadeeld hebben.

 • .\/\/.

   

  Buschauffeurs, treinpersoneel kan actievoeren door het OV gratis uit te voeren. Het publiek heeft geen last en het drukmiddel raakt de werkgever. Maar vuilnisophalers hebben die mogelijkheid niet. Wie de acties van de ophalers steunt moet dus vooral zijn beklag doen bij de opdrachtgever: de gemeente.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • renew

   

  Vraagje "lelystad heeft tegenwoordig toch geen duobakken meer! Het is op de ophaaldag steeds 1 soort bak welke erbuiten staat. Maandag was het nu de grijze hier mag alles in want restafvalbak. Hoe kan er dan niet goed gesorteerd zijn want alles mag daarin. De geweigerde bakken stonden deze soms niet keurig in een rijtje aangeboden en zijn daarom niet geleegd?"

  reageer
 • Kaassie

   

  Fijn deze stiptheidacties en stakingen. Snapt nu nog steeds geen enkele vakbondsbestuurder de gevolgen van dit soort acties? Het publiek wordt geraakt en wordt boos en zal andere oplossingen gaan zoeken. Werkgevers gaan meer betalen ( CAO aanpassen), en zullen extra geld uitgeven om de werknemers extra te laten werken om de niet uitgevoerde taken alsnog te doen. Het jaar daarop zullen de prijzen omhoog moeten, dit word niet geaccepteerd door het publiek, dus bezuiniging en enkele van de huidige, stipte collega's , zullen het veld moeten ruimen. De overige moeten harder werken om toch het doel te halen. En verder gaat de cirkel... Als er iets moet gebeuren, pak dan de bestuurders aan, zoals velen al aangeven. Dit is sympathiek, er is wat te halen en volgend nog met z'n allen aan de slag.

  reageer
 • Willem D

   

  Mijn bak is gewoon geleegd anders had ik hem gewoon leg gegood op die plek

  reageer
 • Dillem W

   

  Stoer hoor

 • mop

   

  Nou wat zal dat een stank gaan veroorzaken plus het gedierte met deze warmte loop de container zelf weg naar de goede plaats; alle bakken voor het gemeente huis.

  reageer
 • Porche

   

  Lijkt mij een prima alternatief om een aantal wagens te legen voor de deur van de werkgever. Dan raak je de enige juiste, want als ik mijn buurman zou willen pesten ga ik zijn bak lekker verkeerd opstellen met als resultaat zijn bak blijft vol. wedden dat er dit soort actie's gaan gebeuren? Ik gun de heren van de ophaaldienst van harte een beter cao, maar dan wel op een goede manier fdwingen gaag. Succes!

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is niet waar. De aanstichter hier is de FNV. Die hebben trouwens een gigantisch kantoor waar je best veel afval in kwijt kunt. Dubbel zoveel nog als je de parkeergarage vol splinternieuwe BMWs, Audi's en Mercedessen ook volstopt. Het bedrijf dat het vuil ophaalt is hier slachtoffer, net als de mensen die door de luie vakbondsleden met afval zijn opgescheept.

 • Jade

   

  Wie hebben ze hier mee? Wanneer verzinnen ze nu eens een goeie actie? Stort desnoods voor de verantwoordelijke mensen daar de vuilnis voor de deur, maar nee dat durven ze niet. Ik denk dat wij met zijn alle ook maar eens geen huisvuilbelasting moeten gaan betalen. Wij zijn de klant en de vuilnismannen hebben zich zelf verhuurt voor hun loon aan HVC om de vuilnis op te halen. Dus doe je werk en zeur bij de juiste personen niet bij de klanten die betalen.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dan gooien we toch alles leeg op straat! Want aan zulke chantage willen we allemasl niet toegeven. Waarom ka niet iedereen gewoon zijn werkdoen en ophouden met zulke acties ?

  reageer
 • jan

   

  sorry mensen, heb juist heel goede ervaring met HVC Vorige week stond 5 mei als ophaaldag genoteerd, klopte volgens mij niet. dus gevraagd welke dag wel. De ophaal kalender was in ene veranderd dat met terug werkende kracht wij al maanden op een andere dag de containers geleegd kregen. De dame mijn mailtje behandelde was niet echt wakker. De kalender gaf aan dat wij hier al maanden een dag later geleegd werden dus 5 mei was toch 6 mei. Als enige in de buurt stond mijn container buiten. De wagen kwam toch langs volgens mevrouw. Tegen de middag HVC gebeld, en geloof het of niet, in de loop van de middag was mijn container geleegd. Kan dus ook anders. Van mij respect voor HVC. En mee salaris, ik gun het iedereen, zelfs mezelf :-)

  reageer
 • Daargaanweweer

   

  Gelukkig heeft de gemeente een wettelijke inzamelplicht van afval en dien je dit als bewoner op de juiste wijze aan te bieden. word je bak niet geleegd omdat iemand anders troep erbij heeft gegooid, gewoon gemeente bellen want dan is dit een dumping op een eigendom van de gemeente. de bakken heb je namelijk in bruikleen. dus 500 mensen de gemeente bellen word de handhaving helemaal gek en gaat de gemeente vanzelf meer druk bij HVC leggen.

  reageer
 • Vissekla

   

  Wat een kansloze actie's! Als het mogelijk zou zijn zou je ze onder begeleiding moeten dwingen het afval van hun medeburgers normaal op te halen! Ga op een andere manier actie voeren, straks gaat de gefrustreerde burger zijn afval elders dumpen. En inderdaad, de directeuren hebben geen boodschap aan hun personeel. Het interesseert hun geen ene moer deze acties. Ook niet als je afval voor hun kantoor stort, dan dwingen ze jou gewoon van rechtswege om het weer op te ruimen op eigen kosten, zonder gebruik van materieel van de zaak.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Fantastisch! Als men meent niet redelijk betaald te worden, of dit niet bespreekbaar is te krijgen, in redelijkheid iets overeenkomen, plat die hap! Ja, van die lichting ben ik, maar waarom altijd de burger de dupe laten worden, die in principe het 'verzamelen' moeten betalen; Alsof dat de enige effectieve manier zou zijn om 'de eisen' kracht bij te zetten. Terwijl, mijn ’s inzien, een paar gevulde wagens leeg kiepen, pál voor de deur en óp de parkeerterreinen van ‘HVC’ bijvoorbeeld! Nu moeten de burgers maar zien los te komen van het huisvuil, welke inzameling toch al door de jaren heen is ingeperkt aan mogelijkheden. Ik wilde dat maar even opmerken! JC.

  reageer
 • MKM

   

  Als je je afval op afgesproken wijze aanbiedt, heb je nergens last van. Bied je het niet op afgesproken wijze aan, dan heb je tot nu toe geluk gehad dat het wel werd opgehaald. Vandaag een keer geen geluk.

 • Peter

   

  Ik kan heel goed begrijpen dat de mannen een betere cao willen hebben. Echter nu hebben jullie mijn begrip nog. Maar verzin een actie waar je je werkgever mee kan irriteren. Op het moment dat jullie bakken laten staan irriteer je de burgers van lelystad. Jullie werkgever zal het geen moer schelen. Actie voeren---> prima. Burgers irriteren--->nee!!

  reageer
 • Pimpernel

   

  Oow, toch niet hier Italiaanse toestanden? Met dit weer kruipen de maden uit de bakken en de luiers produceren brandbare gassen. De vuilnisophalers zouden niet moeten protesteren voor meer loon, wij/zij zouden allen moeten protesteren tegen de parasitaire medeburgers, met grote extreme giga inkomens, declaraties, vergoedingen etc, welke denken daar echt op te hebben met een openbare functie.

  reageer
 • MKM

   

  Nou, ik zou zeggen: neem actie!

 • Piet

   

  Zijn er ook statistieken van hoeveel ze er laten staan als ze niet actie voeren? Dan kunnen we dit getal een beetje beter in perspectief plaatsen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert