"Afval scheiden is nuttig en vooral leuk"

EMMELOORD
Zo veel mogelijk je afval scheiden, went snel. Dat zeggen Geertje en Johannes van den Berg uit Emmeloord. Ze doen nu zestig dagen mee aan het project 100-100-100. De bedoeling is dat de deelnemers hun afval na honderd dagen 100% scheiden.

Bewuster omgaan met afval
Geertje en Johannes zijn zich veel bewuster geworden van hun afval. "Vroeger scheidden we ons afval nauwelijks," vertelt Johannes. "Dat was gewoon uit luiheid. Nu weten we dat het loont om bruikbaar afval apart weg te gooien. We vinden het ook leuk om te doen." Een helemaal afvalvrij huishouden gaat met een kind van 1 jaar niet lukken, zegt Geertje. "De luiers mogen wel bij het gft, maar dat druist tegen mijn gevoel in. Er zit ook plastic in, dus ik doe ze bij het restafval." Toch houden ze veel nu minder restafval over na het scheiden van het afval in plastic, blik, papier en gft. 

Minder dan twee kilo per week
De deelnemers aan 100-100-100 moeten hun gescheiden afval wegen en geven dat gewicht door via een speciale website. Bij een proefproject in Zwolle hielden de deelnemers 89 procent minder restafval over dan gemiddeld. In Dronten hielden de deelnemers na twee weken al 80 procent minder restafval over; ze kwamen op 1,86 kilo per week, tegen 10,7 kilo restafval voor de gemiddelde Nederlander. 
 

reacties (5)

 • Nastradamus

   

  Ach als je toch niets anders te doen hebt, het houd deze mensen wat langer van de straat. Moo? u bent dol op containers? ieder zijn eigen milieu straat? Heb liever een eigen windmolentje op mijn schuurdak, dat zet zoden aan de dijk.

  reageer
 • Moo

   

  Een eigen windmolentje op mijn schuurdak word vrij lastig. ...En de containers passen daar ook niet op. Wel heb ik liever een container erbij dan al de rotzooi in mijn kleine schuurtje. Ruimte genoeg in de tuin voor een extra container.Daarbij komt dat de plastic zakken alle kanten opwaaien en kapot gemaakt worden door dieren.......

 • Moo

   

  Ik ben benieuwd wanneer de rest van Emmeloord containers erbij krijgen voor oud papier en/of plastic ........Dat maakt afval scheiden toch wel aantrekkelijker.

  reageer
 • Pzaal

   

  Afval scheiden? Waarom zou ik? Het grootste gedeelte gescheiden afval wordt toch weer bij elkaar verbrandt.

  reageer
 • Frank

   

  Fabeltje. Plastic levert geld op. Verbranden kost geld. Gemeentes zullen dus wel gek zijn om het te verbranden

 • Wat een gedoe allemaal

   

  Mij boeit het niet of ik afal scheid. Ik gooi alles in de grijze container het interesseert mij totaal niet om afal te scheiden.

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Luiers? Die kun je toch weer wassen? Of gebruiken milieu bewuste mensen toch Pampers?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert