Inzameling snoeiafval taxushaag voor kankermedicijn

DRONTEN
Bij de milieustraat in Dronten komt een inzamelpunt voor snoeiafval van de taxushaag. Uit dit snoeiafval kan een stof worden gehaald die wordt gebruikt bij de bestrijding van kanker.

De ChristenUnie in Dronten stelde vorig jaar voor zo'n inzamelpunt te starten. Het college besloot onlangs om definitief mee te doen aan de landelijke inzameling van taxussnoeisel.

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Alleen in de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof voor chemotherapie aanwezig in de Taxus.

Foto: Mutolisp via Flickr

reacties (3)

 • Mullertje

   

  Ten eerste: Fatsoenlijke farmaceutische bedrijven gebruiken écht geen ongecontroleerde grondstof voor de productie van chemokuren. Dat zou onverantwoord zijn. Taxus wordt ingezameld door Royakkers en door de Belgische broers Van Hulle of door Stolk Medical Plants. Royakkers heeft een kruidendrogerij en héél toevallig kantoren in Vietnam, India en China. Niemand weet wat er met de grondstof baccatine gebeurt. In elk geval verdienen Royakkers en Van Hulle er een flinke boterham mee (ook gezien het feit dat ze bereid zijn om alle kosten van inzameling op zich te nemen én 30 euro per kuub aan een goed doel te schenken. Dat inzamelen is niet verboden natuurlijk, maar niemand kan zeggen of het ook echt chemo wordt (waarschijnlijk niet) of dubieuze Chinese medicijnen. Dat vertellen Royakkers, Van Hulle en Stolk namelijk niet. De grondstof baccatine wordt veelvuldig gebruikt in Traditional Chinese Medecine. Prima dat ze er geld mee verdienen, heel Nederland als hun kwekerij beschouwen én mensen hebben die het gratis voor hen snoeien, maar 'we doen het allemaal voor de kankerpatiënt, dat is onzin'. Dat die taxus nodig is voor chemo is onzin, want aan de chemo paclitaxel is bepaald geen tekort. Ten tweede: Pink Ribbon financiert geen bestrijding van borstkanker, maar projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met als doel een beter en langer leven voor de (ex) borstkankerpatiënt. Belangrijk om dat onderscheid te maken.

  reageer
 • Jan

   

  Je zou er haast daarvoor 1 in de tuin zetten

  reageer
 • Allemaal meedoen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert