Alleenstaanden niet gespaard in nieuw afvaltarief

ALMERE
Een eenpersoonshuishouden blijft in Almere net zoveel afvalstoffenheffing betalen als een huishouden met meerdere gezinsleden. Verschillende tarieven dragen niet bij aan het verminderen van de afvalberg in de stad, aldus wethouder Frits Huis. En dat is juist wat de gemeente zich tot doel heeft gesteld.

Huis liet onderzoeken wat de effecten zijn van het invoeren van verschillende tarieven. De resultaten zijn opgenomen in het voorstel 'Almere stad zonder afval'. In dit stuk staat dat het niet te bewijzen is dat grotere gezinnen meer kosten. Het scheidingsgedrag is meer van invloed op de afvalkosten. Maatregelen om afvalscheiding te bevorderen, leveren daarom uiteindelijk het meeste resultaat op. 

Sinds 2010 onderneemt Almere van alles om de afvalberg te verminderen. De aanpak is succesvol. In vier jaar tijd daalde het restafval van 300 kilo naar gemiddeld 191 kilo per persoon. Het streven is om in 2020 nog maar vijftig kilo restafval per Almeerder te hebben. 

De komende jaren wil Huis zich niet alleen op huishoudens richten, maar ook op het Almeerse bedrijfsleven. Bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten afvalloos worden. Daar wordt een campagne voor opgestart. 

Binnenkort bespreekt de gemeenteraad het voorstel van Huis. 

 

 

reacties (20)

 • Peet

   

  Woon zelf niet in Almere maar wilde wel even reageren.Ben zelf ook alleenstaand en heb een groene en een bruine bak die om de week worden geleegd.Dat is om de 14 dagen een halve groene bak afval de bruine gebruik ik niet.Mijn buren zijn met z`n vijven en zetten 2 volle bakken neer ,niet zo gek voor gezin met 5 personen.Maar voor 2 extra bakken zijn ze 5 minuten langer bezig gebruikt de auto meer diesel.En dat berekend over een hele stad zal dat wel uitmaken in de kosten.Dus ik betaal gewoon mee voor het ophalen van het afval van mijn buren.Dus die vlieger gaat niet op als je zegt de kosten voor het ophalen hetzelfde zijn voor alleenstaande of gezin.Wat het scheiden van afval betreft,ik woon in wijkje met 64 eensgezins woningen omringt door flats.Wij scheiden ons afval,maar de omringende flats hebben allemaal ondergrondse containers voor de deur.Daar gaat dus gewoon de grijze vuilniszak in en word er dus totaal niets gescheiden wat ik merkwaardig vind.Gemeentes zouden is verder moeten kijken dan hun neus lang is,maar dat kost schijnbaar te veel moeite.Gewoon alles op de grote hoop ,de burger betaald wel.

  reageer
 • Johan

   

  Tuurlijk ga je het maar voor iedereen apart uitrekenen hoeveel iemand precies buiten zet. Dan zou ik ook meteen bij de energiecentrale aankloppen over het vastrecht en bij de vliegmaatschappijen want ik ben maar 45 kg en m'n buurman 150 kg.....

 • Diederik

   

  Waarom worden altijd de alleenstaanden benadeeld? Ik zet om de zes weken mijn container aan de weg en dan zit het nog niet 3/4 vol, en daar gaat behalve het groenafval alles in, de verbrander moet ook iets te verbranden hebben! Van de groencontainer heb ik een compostvat gemaakt en van de papiercontainer heb ik een regenton gemaakt.

  reageer
 • Lelystadjer

   

  Woon niet in Almere maar ben het deze keer met Frietsie eens. De hoeveelheid afval wordt zeker biet door het aantal gezin leden bepaald. Maar door de wijze van producten inkopen en wijze van scheiden. Wij zijn een gezin van 5 en hebben bar weinig (rest) afval. Onze buren, 2 personen, hebben de kliko elke twee weken tot de rand vol. Wou dat wij per kilo afrekenden....... En gelukkig wonen we niet in dat gat, Almere. Geloof dat dr Jake een jeugd trauma heeft. Slechte jeugd gehad?

  reageer
 • Jacob

   

  Frits Huis is een karikatuur van zichzelf geworden. Geen serieuze reaktie meer waard.

  reageer
 • Boels

   

  Als wethouder dien je geen onzin te verkopen: een stad zonder afval bestaat niet en meerpersoons huishouden produceren nu eenmaal meer afval dan een één persoonshuishouding. De bewoners zijn het beste en goedkoopste uit met de huidige regeling en met het met wachtgeld sturen van de wethouder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  >> Verschillende tarieven dragen niet bij aan het verminderen van de afvalberg in de stad, aldus wethouder Frits Huis. >> Is dit een test om te zien of je een volkomen idiote opinie publiek kan verdedigen? Natuurlijk verandert het niets. De mensen moeten toch hun troep kwijt en er is geen andere keus. Zou je per kliko kunnen kiezen wie hem zou legen dan werd alles ineens een stuk goedkoper.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Het doel van de tarieven is om ieder zijn deel te laten betalen. Dat je er niet mee kan sturen wordt alleen veroorzaakt door het ontbreken van prijzen per kilogram. En natuurlijk produceert één persoon minder dan een gezin vier of zes. Waarom zou je dat onderzoeken. Inzake het scheiden moet er veel meer gehandhaafd worden. Ik heb buren die publiek verklaren niet te scheiden omdat ze al genoeg betalen.

  reageer
 • Boels

   

  Afrekenen per kg wordt alleen maar duurder (administratie en ophalen). Met het scheiden van troep wordt je gedwongen om meer maatschappelijke betrokkenheid te tonen (die de politiek ontbeert). Niet dat het gaat werken: 1) niemand houdt van dwang en 2) alles op één hoop en industriele afvalscheiding is goedkoper en beter. De politiek heeft er een handje van om de eigen dwaze iedeën de burger op te dringen.

 • Steven Stedenwijker

   

  Wat valt er te bewijzen? Natuurlijk produceert een eenling minder dan een gezin. Er moet gewoon per gezinslid betaald worden. Zolang er geen afrekening per kg is zal het persoon moeten. Dat er geen verschil met andere tarieven wordt veroorzaakt door de verplichte nering. De burger kan niet kiezen wie de afvoer doet.

  reageer
 • Henk

   

  Dit krijg je omdat de gemeentelijke heffingen een ouderwetse manier van heffingen zijn. Hef gewoon inwonersbelasting naar draagkracht. Gewoon één heffing omdat je inwoner van Almere bent. De gemeente kost een x bedrag en dat moeten alle inwoners betalen. Laat Frits dan maar eens nadenken over zo'n heffing dat er uit moet komen te zien.

  reageer
 • August

   

  Gelukkig die dure invoering van een afvalsysteem is van de baan, dit systeem zou ons allen meer hebben gekost dan zoals het systeem nu is. Afval scheiden levert meer op.

  reageer
 • mindseye

   

  "'Almere stad zonder afval'. In dit stuk staat dat het niet te bewijzen is dat grotere gezinnen meer kosten. " dat hoeft ook niet bewezen te worden want het is een feit dat 4 personen meer afval produceren dan 1.

  reageer
 • Anja

   

  Als het een feit is, is het ook te bewijzen. Andersom geldt dan ook dat als het niet te bewijzen is, het dus ook geen feit is.

 • Rolf

   

  Tja als je als gemeente zeer grote fouten maakt. Van meer dan 100 miljoen. Moet de burger dat betalen. Die ambtenaar kon er niks aan doen. Dus de burger mag betalen

  reageer
 • Pzaal

   

  Kan Frits Huis niet een keer zijn koffers pakken en ophoepelen? Wordt zo moe van deze man. en zijn nutteloze ideeën.

  reageer
 • ML

   

  Als éénpersoons huishouden bied ik mijn containers van de drie of vier mogelijke ophaaldagen maar EEN keer aan. Ik zou het waarderen als ik dan ook 1/3 van de prijs zou moeten betalen ;-)

  reageer
 • Barbara

   

  "Verschillende tarieven dragen niet bij aan het verminderen van de afvalberg in de stad, aldus wethouder Frits Huis". Uit deze ene regel kun je opmaken dat meneer Huis nooit wethouder had moeten worden. Huis heeft tegen betaling laten onderzoeken i.p.v zelfstandig na te gaan denken. Een eenpersoonshuishouding maakt volgens hem geen verschil met de hoeveelheid afval die een viermanshuishouding produceert. Er is een groeiend aantal eenpersoons huishoudens in Almere en die blijven dus betalen voor degene die 4 maal zoveel afval produceert.

  reageer
 • Bb

   

  Wordt het niet eens tijd dat de gemeente wat aan het plastic gaat doen .Alles wat je koop zit in dat rot spul Ga weer over op papier

  reageer
 • Julia

   

  Het streven is mooi om minder afval te produceren. Maar 1 persoon heeft duidelijk veel minder afval dan een meerpersoonshuishouden. Ik vind hier toch een bepaalde oneerlijkheid in zitten.

  reageer
 • Eric

   

  Als iemand minder afval produceert, dan betekend het nog niet dat het ook minder kost. De gros vd kosten (99%) zitten niet in het aantal kilogrammen maar in het ophalen en verwerken hiervan en ongeacht het aantal kg zijn deze vaste moot vd kosten het grootst. Deze blijven grotendeels gelijk ongeacht men minder of meer binnen een bepaalde bandbreedte afval produceert. Beetje logisch nadenken dus met z'n allen. Het zal dus wel iets schelen maar dit is te verwaarlozen. Dit is vergelijkbaar met het voorbeeld om bijv. Een bustrip van iedereen te berekenen adhv het gewicht van iemand of een vliegreis etc.

 • almere

   

  die huis spoort niet , een een persoonshuishouden produceert minder afval dan gezinnen dus kan het tarief wel degelijk naar beneden toe , maar nee frits huis denkt er anders over om zo toch geld te blijven graaien om dan weer zijn onzin projectjes te kunnen bekostigen . de kosten stijgen alleen maar en mensen leveren minder restafval dus kan de afvalstoffen heffing ook omlaag hier . het wordt eens tijd dat fritsie de pluche plakker eens heel snel het stadhuis gaat verlaten want die man heeft t vaak niet begrepen dus fritsie move wezen

  reageer
 • Raymond

   

  De omgekeerde bewering is net zo belachelijk. Het is niet te bewijzen dat een gezin van 6 personen net zoveel afval heeft als een alleenstaande. Hoe ver de Heer Huis van de werkelijkheid afstaat wordt hier weer eens bewezen. Het is voor iedereen toch volkomen logisch dat iedere persoon individueel voor afval zorgt en zodoende volgt er toch een optelsom van het aantal personen? Wie verzint dit soort onderzoeken met dit soort uitkomsten betaald met belastinggeld? Is het niet weer eens tijd voor de Heer Huis door het (afval)stof te gaan?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  En dus moet de alleenstaande weer eens mensen met 'condoomgaatjes' subsidiëren. Daarom heb ik in het dagelijks leven geen enkel begrip als kinderen zich in het openbaar weer misdragen. Ik spreek meteen de ouders aan en als die nog een grote mond terug geven dat volgt er een harde aanval op psychologisch vlak terug. Want kinderen mag je niet slaan natuurlijk. Maar niemand verbied je de waarheid aan ze te vertellen, hoe verontrustend of negatief het ook uitpakt voor hun. Dus met de zin:" Sinterklaas bestaat niet. Je ouders kopen de kadootjes.Vraag maar aan de grotere kinderen op school." Of met : "Geniet nog van je kind zijn. Als je ouder bent mag je niks meer behalve werken tot je dood bent." Krijg je elk kind van slag=rustig en de ouders weer handen vol aan het werk met hun opvoedkundige taak.

  reageer
 • Dnz.

   

  Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

 • .\/\/.

   

  Ik zie dat je soepel in het leven staat, om het eens zachtjes te zeggen. Ik hoop voor je dat niet de verkeerde tegen het lijf loopt, men zou zomaar eens buitensporig kunnen reageren op je 'harde aanval op psychologisch vlak'.

 • Geert

   

  Dus omdat Huis de afvalstoffenheffing niet aanpast, geef je de kinderen de schuld? Rare redenatie.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert