Gemeente moet keihard sparen

ALMERE • Do 19 mei 2016 | 16:40 • Donderdag 19 mei 2016 | 16:40
De gemeente Almere moet de komende jaren stevig sparen. Dat is nodig om aan de eisen van de provincie Flevoland te voldoen. Die controleert de gemeentelijke financiën. 

Uit de jaarrekening 2015 blijkt dat Almere te veel schulden heeft. Om een gezonde gemeente te zijn, moet er nog zo'n 40 miljoen euro gespaard worden. Over 2015 hield de gemeente wel 5,7 miljoen euro over en dat geld is dan ook meteen aan de reserves toegevoegd.

De financiële problemen worden veroorzaakt doordat de gemeente te veel geld heeft geleend om grond te kopen. Door de economische crisis is er weinig grond verkocht. Die werd ook minder waard.

Volgens wethouder Mark Pol zijn er te weinig financiële buffers om tegenvallers op te vangen. De reserves zijn vrijwel geheel uitgeput. Daarnaast vormt de huidige rentestand een groot risico. De rente is nu nog heel laag maar elke kleine stijging zal direct leiden tot een kostenverhoging op de meer dan 600 miljoen euro die de gemeente heeft geleend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel