Gemeente moet keihard sparen

ALMERE
De gemeente Almere moet de komende jaren stevig sparen. Dat is nodig om aan de eisen van de provincie Flevoland te voldoen. Die controleert de gemeentelijke financiën. 

Uit de jaarrekening 2015 blijkt dat Almere te veel schulden heeft. Om een gezonde gemeente te zijn, moet er nog zo'n 40 miljoen euro gespaard worden. Over 2015 hield de gemeente wel 5,7 miljoen euro over en dat geld is dan ook meteen aan de reserves toegevoegd.

De financiële problemen worden veroorzaakt doordat de gemeente te veel geld heeft geleend om grond te kopen. Door de economische crisis is er weinig grond verkocht. Die werd ook minder waard.

Volgens wethouder Mark Pol zijn er te weinig financiële buffers om tegenvallers op te vangen. De reserves zijn vrijwel geheel uitgeput. Daarnaast vormt de huidige rentestand een groot risico. De rente is nu nog heel laag maar elke kleine stijging zal direct leiden tot een kostenverhoging op de meer dan 600 miljoen euro die de gemeente heeft geleend.

reacties (31)

 • frits

   

  Krantjes als Almere Dichtbij vullen hun bladzijden vooral met het één op één overnemen van persberichten. In dit geval dus een ronkend positief persbericht van de gemeente dat zonder kritische blik overgenomen wordt. Omroep Flevoland baseert het bericht daarentegen vooral op uitspraken van de provincie Flevoland (toezichthouder op de gemeentelijke financiën). En dan is het verhaal helemaal niet zo positief. Want geld in de portemonnee overhouden door steeds maar meer geld bij de bank te lenen, dat is niet zo'n geweldige presentatie.

  reageer
 • Pzaal

   

  Trek die grote pot van de floriade maar goed leeg en kap ermee.

  reageer
 • Sofie

   

  Goh scherp zeg

  reageer
 • Evros

   

  Hoezo, de gemeente moet keihard sparen ! Degenen die met het gemeenschapsgeld heeft lopen smijten , die moeten heel hard sparen en niet de inwoners die alleen maar iedere keer moeten inleveren ! Uit lopen delen aan lieden die de boel hebben belazerd en ons geld aan kinderbijslag naar het buitenland hebben gesluisd. Ik noem nu maar een enkele zaak want er zijn er vele. Uitkeringen geven aan lui die de boel belazeren door zielig te doen. Het moet maar eens ophouden ! Bovendien vind ik , als je je eigen "kerk" kan laten bouwen, kan je ook je eigen kerkgangers onderhouden. Maar ook dat komt van de belastingbetalers ! Misschien eens betrouwbare lieden laten besturen maar wie trekt wat aan ?

  reageer
 • Frank

   

  Er zijn genoeg kleinere kavels in de verkoop. Waarom moeten die paar grote kavels nog gesplitst worden? Gemeente verkoopt laatste rijd al heel veel ibba kavels

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lely

   

  Zeker een verschil! Het gaat dus niet sec om de programmarekening 2015 die met positief resultaat is gesloten.... Uit verschillende reacties lees ik daarnaast dat velen wel de bel hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt...... Het gaat om de programmarekening 2015, welke wordt afgezet tegen de programmabegroting 2015. Dus de verwachte lasten en baten, tegenover de werkelijke kosten en baten in 2015. Dan kun je dus wel degelijk geld overhouden terwijl je schulden hebt. De lasten die tegenover de schulden staan, staan ook in de programmabegroting. Je kunt ondanks een hypotheek met maandelijkse aflossing toch ook geld overhouden in de maand dat je spaart of aan extraatjes uitgeeft???

  reageer
 • Barbara

   

  Voordat je het wethouderschap aanneemt laten toetsen hoe of het met je algemene ontwikkeling staat. Dat betekent dat je van verschillende zaken de basis kent. Denk dan aan onderwerpen als vaderlandse geschiedenis, actuele zaken in de woonplaats en in het wereldgebeuren, wat kennis van literatuur, architectuur, de Nederlandse taal beheersen, wat kennis van biologie is ook handig, wat af weten over muziek, sport, kunst, filosofie, religie, geografie, wiskunde, en vergeet de sterrenkunde niet, altijd handig als je van het naar beneden kijken genoeg hebt gekregen.

  reageer
 • guus

   

  kan er geselecteerd worden op vakmensen voor wethouders en (hogere) ambtenaren ? nu hebben we bijv. een wethouder die o.a. verantwoordelijk is voor parkeerbeheer en van huis uit journalist is. die heeft daar, denk ik, nooit voor gestudeerd en de kennis opgedaan om zoiets te kunnen runnen. over de Floriade maar niet te spreken.

  reageer
 • Hannes

   

  Makkelijk weer om een andermans text over te nemen. Of voel je je weer aangesproken naar je partij toe. Wat denk je weer zelf hoe het de laatste jaren is gegaan, laat daar is wat van horen. Maar niet weer die vanzelfsprekendheid.

  reageer
 • Henk

   

  En dan toch de grote broek aantrekken met het volgende financiële debacle, de Floriade. Ach, het kan in Almere zullen we maar zeggen.

  reageer
 • Sharon

   

  S.v.p. De grote kavels in tweeën delen en ter verkoop aanbieden. Daar is wel markt voor.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "die personen moeten eens hoognodig het pluche verlaten en niet meer terug moeten komen in de gemeente raad." Ik neem aan dat je een partij hebt opgericht die het bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen allemaal anders gaat doen? Of is het alleen een beetje klagen?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Kan me iemand net gezond verstand uitleggen hoe je gekd over houd als je schulden hebt ? Die truc wil ook leren! Trouwens krijg je tegenwoordig bijna geen rente meer over je spaarpot en wordt je door bijna elke financiele adviseur om dan beter je schulden (met een hoger percentage dan de spaarrente) dan maar (gedeeltelijk) af te lossen. Dat scheelt veel meer centen en geeft je in de toekomst weer (meer) financiële ruimte(bij tegenvallers). Dus ophouden met spaarpotjes maar ga schlden aflossen! En stop met de floriade!

  reageer
 • Nol

   

  Het kan in Almere

  reageer
 • Jaanchi

   

  Misschien is het een optie dat die schuld ut de partijkas van de pvda wordt bijgepast. De "bestuurders" van die club presteren het om dit mede te veroorzaken.

  reageer
 • Piet

   

  Als de gemeente zegt sparen, bedoelen ze net zo veel uitgeven als ze al deden. Alleen de burgers meer laten betalen. Zo werkt dat. Zo leuk om ambtenaar te zin In lekker geld uitgeven waar je geen verantwoording voor hebt

  reageer
 • Julia

   

  Wij leerden altijd als je geen geld hebt ga je niet lenen en niets uitgeven. In Almere is het precies andersom. Ik heb geen schulden en Almere barst er van. En dan moet die Floriade nog komen!!! Ik benijd de bewoners niet van Almere want die draaien hiervoor op. Bedankt gemeente Almere! Jullie hebben goede 'boekhouders' in dienst. NIET DUS!

  reageer
 • Kinny Knoppertrup

   

  De Floriade zal zeker eindigen met een verlies van minimaal 35 miljoen euro. Het zet Almere zeker op de kaart, want iedereen lacht ons uit omdat we zoveel geld uitgeven aan een saaie tentoonstelling waar vrijwel niemand interesse in heeft. Jammer is dat de Almeerse burger voor dit verlies aangeslagen gaat worden. Dames en heren raadsleden: stop ermee nu het nog kan.

  reageer
 • Frans

   

  Over exact hetzelfde onderwerp heeft Almere Dichtbij als kop: 'Gemeente houdt vijf miljoen over'. En verderop in het artikel: ' Het positieve resultaat komt volgens Pol vooral door de aantrekkende economie en de daarbij toenemende woningverkoop. ,,Daarnaast doen minder mensen een beroep op de bijstand. Het is nu zaak om weer wat financiële buffers op te gaan bouwen zodat we straks weer wat meer spek op de botten hebben”, aldus Pol.' Wat een verschil in accent!

  reageer
 • Danny

   

  Het wordt dat tijd dat er weer verkiezingen komen of een referendum over de floriade.

  reageer
 • adv

   

  Ha Ha , sparen met de Floriade in het vooruit zicht. Nou heel veel succes burgers van Almere. Komt tenslotte op jullie bordje terecht

  reageer
 • Cirefrin

   

  Dan beginnen we met stop zetten van de floriade. Heb je zo je geld weer terug verdiend. Voordat we nog verder de shit ingaan. En dat willen wij Almeerders niet.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  600 miljoen schuld ??? Knap staaltje financieel wanbeleid !!! Geldkraan dicht.

  reageer
 • Frits

   

  Wat een wanbeleid. En dan te bedenken dat Almere als 'snel groeiende stad' nog heel veel geld uit extra potjes van provincie en rijk krijgt; geld dat andere gemeenten niet krijgen. Geld dat gewoon verbrast is. Almere doet te veel onzinprojecten, reclame op TV, Floriada, musea, onbegrijpelijke digitale routeborden enzovoorts. En dan ook nog te veel grond aankopen (had dat risico toch gewoon bij professionele beleggers en projectontwikkelaars gelaten). Die grond moet eerdaags allemaal voor veel geld afgeboekt gaan worden, want 3000 woningen per jaar bouwen, die tijd komt echt niet meer terug. Zo geliefd is Almere niet meer bij de Amsterdammers. Almere gaat een zeer zware tijd tegemoet. Net Apeldoorn.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Het speeltje van de heren, de floriade, gaat natuurlijk gewoon door. Ze zorgen gewoon voor een berekening waaruit naar voren komt dat de floriade juist geld oplevert. Na de tijd zitten er toch al andere verantwoordelijken, die kunnen weer wijzen naar hun voorgangers.

  reageer
 • Peter

   

  Ach als je al geld wegsmijt aan onnodig duur je ICT outsourcen onder het mom van besparen kan je nagaan waar al het geld is gebleven. Maar ja de burger is ook de blanco cheque van de gemeente. De rekening komt vanzelf. Dan kan je als burger de schulden van de gemeente betalen ipv je eigen schulden af te betalen of genieten van je zuurverdiende geld.

  reageer
 • DrJake

   

  Dat zelfde vraag/vrees ik ook! Ieder normaal persoon met schulden en onder toezicht moet in het vlees en tiekomstpkannen snijden maar ik wed met je dat voor de foriade een of andere smoes verzinben om het buiten de spaardwang te houden.

  reageer
 • Peter

   

  En de Floriade gaat door?

  reageer
 • johan54

   

  Niet zo gek met een smijt maar over de balk beleid van die vrouw. Schone taak voor de nieuwe burgemeester om dat weer op de rails te zetten, maar heb daar een hard hoofd in

  reageer
 • almere

   

  de gemeente heeft te veel schulden ? dat zal een hoop mensen vreemd klinken want de gemeente heeft de afgelopen jaren flink met geld zitten smijten voor onzin projectjes , en het grootste onzin project komt er aan de flopiade . er zitten hier bepaalde personen in de raad die denken dat het geld aan de boom groeit , die personen moeten eens hoognodig het pluche verlaten en niet meer terug moeten komen in de gemeente raad .

  reageer
 • Jop

   

  Schulden maken en de vergunninghouders van alles schenken. De belastingbetaler en inwoners van Almere krijgen alsnog de rekeningen! Reken er maar op.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert