Protest tegen 'onterechte' herkeuring auto's

LELYSTAD
Zo'n veertig autoliefhebbers hebben zondag bij de politie Lelystad geprotesteerd, omdat die hun auto's onterecht van de weg zou halen. Volgens de demonstranten zet de Lelystadse politie hen opvallend vaak aan de kant vanwege het opvallende uiterlijk van hun auto.

De auto's zouden niet aan de verkeersregels voldoen, omdat er bijvoorbeeld andere velgen of verlichting op de auto zit. De politie maakt dan een zogeheten WOK-melding: een Wacht Op Keuring-melding. Zolang een voertuig niet herkeurd is door de RDW mag het de weg niet op.

Volgens de autoliefhebbers, die zich verenigd hebben op Facebook, zijn de meldingen veelal onterecht. Hun auto komt namelijk gewoon door de herkeuring van de RDW. Wel zijn zij hun voertuig wekenlang kwijt en moeten ze hoge kosten maken.

De politie Lelystad ging zondagochtend met een aantal van de auto-eigenaren in gesprek. Volgens de eigenaren zou er één agent zijn die doorslaat in het doen van WOK-meldingen. De politie onderzoekt deze aantijging en zal aanwezig zijn bij de herkeuring van zeven auto's uit Lelystad. Daarnaast heeft de politie vijf eigenaren op het bureau uitgenodigd om hun WOK-melding en de keuringsrapporten van de RDW te bekijken.


 

reacties (30)

 • Wouter

   

  Ook ik ben vorige week van de weg gehaald in mijn verlaagde auto met midzomer. Ze hoorde een lekke uitlaat. Ik hoor niks, zie niks behalve een boete van 290euro op de mat. De agent ging 5seconden op e knieën en hoorde het al. Vervolgens een waarschuwing voor mijn bumper (10cm hoog) waar een stukje is afgebroken. Die zou gevaarlijk zijn "als iemand eronder komt". een duif kan er niet eens onder.... Ik mocht niet meer rijden tot het vervangen van, anders kreeg ik ook een wok. Wat moeten we ermee?!

  reageer
 • Hans Efde

   

  Als mensen continu door 1 doorgedraaide agent worden getrold, raad ik betrokkenen aan om een klacht tegen deze agent in te dienen. De klacht moet naar het politiebureau zelf worden gestuurd. Als na 6 weken geen reaktie is ontvangen, of de klacht is afgewezen, kan de klacht naar de Nationale Ombudsman worden gestuurd. Vindt de Nationale Ombudsman de klacht onderzoekwaardig, dan volgt een onderzoek en rapport. Een dergelijk onderzoek kost al snel tussen de 4000 en 8000 euro en komt ten koste van het budget van het politiebureau. En dat vindt de commisaris niet leuk. Ik heb iets dergelijks meegemaakt met een gemeenteambtenaar die op mijn huid zat. Heeft die gemeente zeker 20000 euro gekost en uiteindelijk zijn ze met de staart tussen de benen vertrokken.

  reageer
 • Bromsnor

   

  Wanneer het voertuig ongewijzigd door de keuring komt is het toch vanzelfsprekend dat de politie de keuringskosten betaalt en een vergoeding voor de veroorzaakte schade verstrekt?

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Het enige wat ik zie zijn een stel Tokkies met gepimpte auto's die niet meer aan de wet voldoen. Aanpakken dus en de auto weer in originele staat terugbrengen.

  reageer
 • Uitlaat

   

  Wat heeft een wat luidere uitlaat dan een standaard-uitlaat dan in godsnaam met "een onveilig voertuig" te maken? De auto klinkt wat sportiever. Maar er zijn geen uitstekende delen en de auto is geen gevaar op de weg.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  U mag niet meer klereherrie maken dan wettelijk toegestaan. Het is asociaal en niet sportief.

 • laat alle reacties zien
 • Urville

   

  Die mensen die roepen dat het oude meuk is Of herrie pijpen wanneer harley's voorbij komen produceren misschien nog wel een harder geluid dan een auto die geupgrade is. Bovendien zetten wij onderdelen op onze autos die vele malen beter zijn dan hoe de auto standaart uit de fabriek komt zo een schroefset kost al gauw 750 euro oplopend naar 1700 euro remmen die aangepast worden waarvan een set ook al gauw 300 euro kost en het mooie is we betalen er allemaal btw op dus vullen de staats kast. Dus bespaar me de moeite over dat gelul dat het meuk is of dat we de auto standaart moeten laten als je geen verstand hebt wees gewoon stil en ga lekker je prius rijden.mensen steken duizenden euros in hun autos motorblokken die revisie krijgen leg je ook al 3000 euro voor neer en dan komt er zo een agentje zonder enige kennis ff een wok uitdelen meet ff je db met blote oor kom op wie wil je hier voor de gek houden

  reageer
 • .\/\/.

   

  Men kan natuurlijk op details over alles wel mekkeren en de boel af proberen te schieten, maar in het algemeen zijn die getunede oude japanse bakken met brulpijpen, verlaagd chassis en aparte verlichting een ware plaag. Ze maken onnodig veel herrie. Daarbij laat het weggedrag van die sjonnies ook vaak te wensen over, maar dat is natuurlijk een ander verhaal.

  reageer
 • Erwin

   

  Agent blijf bij je leest! Heel Nederland heeft het over die agent uit Lelystad die zijn macht misbruikt om onwetende jongeren te irriteren. Wil je trouwens wat doen aan al die overbodige tierelantijn voor de auto's dan moet men de verkoop verbieden.

  reageer
 • Friendly

   

  Sowieso moet je gewoon de juiste apparatuur en meetinstrumenten hebben die ook door het RDW gebruikt worden. Heb je dit niet als agent, mag je echt niet een WOK geven op basis van vermoedens! Wordt er trouwens bij zo'n WOK controle ook gecontroleerd op rijbewijs en dat soort zaken?

  reageer
 • sjon

   

  Een auto moet voldoen aan eisen die voor dat voertuig zijn gesteld. In het wet boek staat dat het met deugdelijk apparatuur gemeten moet worden. Met jou oren kan je niet hoeveel decibel een uitlaat produceert. Banden die slijtage vertonen aan de buiten of binnen kant maar geen afkeur is, wordt gewoon een wok of geknald zonder een profiel diepte meting. Stuur kogels met volle belasting controleren op een asfaltweg. Iemand zonder kennis van autotechniek zou nooit deze bevoegdheid mogen krijgen. Als in een ziekenhuis geopereerd wordt, verwacht je een chirurg en geen slager

  reageer
 • Henk Jan

   

  Nou nou nou zeg allemaal, als je nou gewoon je auto laat zoals hij ooit gemaakt is en niet allemaal van die rare dingen op je auto maakt dan heeft deze meneer (want als ik de berichten goed begrijp zou maar 1 agent dit doen) helemaal geen reden om een wok melding op je auto te zetten. Kijk een auto moet in goede staat de weg op en als je hem dus niet goed onderhoud of je bouwt je auto helemaal om dan loop je risico dat je dus een wok melding krijgt. Nu lees je ook op het nieuws dat zo'n 60% van de Lelystedelingen de staat nodig heeft om financieel rond te komen dus ja dan zul je niet zoveel geld hebben om je auto goed te onderhouden. Als je hem dus niet kunt onderhouden moet je misschien gewoon gaan fietsen, loop je ook geen risico op een wok melding.

  reageer
 • nico mulder

   

  dus volgens u mag je een voertuig niet personaliseren en moeten minder bedeelde maar op de fiets gaan. hhmm als iets verkeers veilig is, dan is dat zo u bent niet de gene die de wet bepaald. of gaan we nu gewoon alle rode auto"s een wok geven omdat u dat niet een mooie kleur vind ? . het gaat hier om gelijke behandeling van de wetshandhaver en niet om de dingen waar u zich aan irriteert. of gaan we nu een klasse justitie invoeren? als je geen nieuwe auto kan rijden moet je het maar helemaal niet doen? henk jan je bent goed man

 • Truus

   

  Ik vind dat de politie zich bezig moet houden met het hard aanpakken van criminelen en het beschermen van de slachtoffers. Zorgen voor veiligheid op straat. Ik hoop dat ze dit niet uit het oog zijn verloren. Ik vind dat dienders die er een hobby van maken om burgers te pesten en onnodig op kosten jagen niet .... ach laat maar dit heeft niet zoveel zin vrees ik. Prettige avond.

  reageer
 • Snorretje

   

  Ik hoop maar dat u begrijpt dat een WOK melding is om de veiligheid van de voertuigen op straat te garanderen. Dat is ook veiligheid en ook een taak van de politie.

 • Madita

   

  Goeden avond. Ik zie in sommige berichten Dat ze vinden dat als mensen veranderingen maken aan hun auto dat de wok melding hun eigen schuld is. Wel mijn vader word 55 had een Renault Scenic. Niets geen spoilers of dikke velgen. Gewoon een nette gezins auto. Maar ja toch op het oog een wok melding gehad. Mijn vader had tijdens dit geheel veel last van zijn hart. En ik heb hem meegemaakt net na het voorval. Dit was echt niet leuk ik heb geprobeerd verhaal te halen. Maar bij mij probeerde ze het allemaal goed te praten. En over de boeg straks rijd hij zich dood. En dit alles op een parkeerplaats plaats gevonden. Dus het heeft niet alles te maken met veranderde auto's mensen. Mvg Madita

  reageer
 • Chrystal

   

  Jongens even dit gaat om auto's die recent goed gekeurd zijn door het RDW. Dit gaat niet alleen over mensen die auto's pimpen. Dit gaat over alle rijtuigen die de openbare weg op mogen. Als voorbeeld: ik heb een motor zonder knipperlichten omdat deze wettelijk pas verplicht zijn op motoren met bouwjaar vanaf 1996 zelfs als ik nu de weg op ga heb ik kans dat ik aangehouden wordt en een WOK krijg omdat de meeste dienders de wet niet goed kennen. Als ik een wok krijk op mijn motor krijg ik mijn kenteken nooit meer terug aangezien de eisen zijn veranderd vanaf 1988. Dit gaat dus niet alleen om auto's maar om alles wat op de weg rijdt...

  reageer
 • Snorretje

   

  Hoezo krijgt u het voertuig nooit meer terug. Als de knipperlichten pas van 1996 verplicht zijn kan het kenteken daar niet op ingehouden worden... Of er moet nog iets mankeren...

 • nico mulder

   

  dus de apk keuringen maar afschaffen? want dat moet de taak van de politie worden? schoenmaker hou je bij je leest!

  reageer
 • Bram

   

  Wij hebben hetzelfde meegemaakt. Volgens ome agent ondeugdelijke remmen. Auto een nacht laten staan,volgende dag anwb erbij om auto af te laten voeren. Want volgens de agent in kwestie was het levensgevaarlijk om nog te rijden. Anwb komt en bekijkt de remmen. Maar kon nog mee gereden, worden was gewoon ok. Afijn naar de rdw in Amsterdam en de keuringsmeester ter plaatse vond het belachelijk. En jullie komen zeker uit Lelystad werd er gezegd. Maarja dat verandert niks aan de wok melding.. auto mocht anderhalve week niet mee gereden worden en bijna 500 euro lichter

  reageer
 • in de meeste gevallen terecht,dikke uitlaten onder die oude gebakjes maken meer herrie dan dat ze rijden.

  reageer
 • GSNL

   

  Had ik moeten weten ben 17 december van de weg gehaald enkel met een te harde uitlaat pfff... in een uurtje had ik de demper vervangen voor een goede en was hij binnen de norm alleen kon ik hem pas na 3 weken herkeuren toen kreeg ik een boete voor 427 euro ben in beroep gegaan. en is de sanctie ingetrokken. Had het eerder moeten weten dan had ik daar ook gestaan.

  reageer
 • koekoek

   

  Geheel terecht dat deze bestuurders extra aandacht krijgen. Auto zijn vaak niet origineel meer. Ook hebben deze opvallende auto's ook bestuurders met opvallende rijstijl. Ze willen vooral met hun auto opvallen, maar vallen ook negatief in de straatbeeld op!! Tja en nu zijn ze regelmatig de pineut, en dat vinden ze niet fijn. Of te wel....vette pech!!!

  reageer
 • nico mulder

   

  artikel 1 dus vanwege uiterlijk vallen ze buiten een eerlijke behandeling volgens mij is dat in strijd met de wet.. zou u als brave burger of diender toch moeten weten.

 • Lelystedeling

   

  Wel eens aan gedacht dat door je auto zo te "verfraaien" je gewoon nu eenmaal opval? Heel vaak voldoen deze auto's net niet aan de eisen. Te brede wielen, scherpe uitsteeksels. Dat mag toch echt niet.

  reageer
 • John

   

  Idd, en als er vandaag of morgen een (dodelijk) ongeluk wordt veroorzaakt, verwijtbaar aan het doe-het-zelven, dan is het "waar is de politie die dit moet handhaven" .

 • Dennis

   

  Die agent is met pensioen gegaan en de onterechte keuringskosten worden niet door hen vergoed. Bij de ratten af is dit en de politie wil respect? Ga dan ook zelf met respect naar de burgers toe handelen!

  reageer
 • John

   

  Of is zijn de autokeuringen onterecht met het stempel akkoord betiteld. Kan ook nog. Als je gaat doe-het-zelven aan een auto, spoorverbreders, spoilers en dergelijke gaat aanbrengen die niet bij het typegoedkeuring eerste toelating zijn meegekeurd, is het sowieso illegaal. Dus een wok is juridisch dan de enig juiste vordering. Dat een keurmeester daar praktisch mee omgaat of achteraf goedkeurt doet niets af aan het feit dat tot de dag van keuren er illegaal is gehandeld door de eigenaar. Na goedkeuren is de illegale situatie gelegalisseerd.....er kan dus helemaal niet worden teruggevorderd. Dus volkomen terecht gehandeld en ja... Zeker respect voor de politie... Onwetendheid is hierin geen goede raadgever.

 • mindseye

   

  niet mokken maar wokken zal die agent gedacht hebben.

  reageer
 • jo jo

   

  Het geld voor het spekken van de staatskas moet toch ergens vandaan komen en doen ze het onder andere op deze achterlijke manier.

  reageer
 • Hendrik

   

  "De politie onderzoekt deze aantijging en zal aanwezig zijn bij de herkeuring van zeven auto's uit Lelystad." De apk keurmeester wordt gecontroleerd door de keuringsinstantie en toch niet door de politie???

  reageer
 • John

   

  Maar de politie kan dan wel zien of de agent in kwestie gelijk had... Of niet. Dat staat los van wie de keurmeester controleert. Tevens een leermomentje voor oom agent wellicht.

 • Hendrik

   

  Zou je dan ook de kosten van een onterechte keuring terug kunnen vorderen bij de politie/betreffende agent? Of heeft de agent banden met de keurende instanties?

  reageer
 • Henk

   

  Jond, het is wel heel toevallig dat er één agent is die dit doet, bevestigd door fotos en het zelfde nummer van de agent. Tevens kan een agent ook nog altijd een waarschuwing of een bekeuring uit schrijven. De WOK melding is in mijn ogen alleen bestemd als de auto echt niet de weg op zou mogen.

  reageer
 • dirk

   

  agent is beëdigd ..en dan? ondanks dat houden sommige toch van hun machtsmisbruik...of zijn racistisch.. als een auto door de rdw komt... gewoon verklaring in je auto houden ..of voor laten komen.

  reageer
 • De Vries

   

  Het enige wat je kan doen is een foto maken tijdens de aanhouding van het afkeuringspunt. Velg, uitlaat o.i.d. Dan laten zien met foto dat het bij de herkeuring er ook op zit. Het gebeurt gewoon te vaak dat men na de keuring het oude onderdeel weer monteerd. Dus weinig kans, mensen.

  reageer
 • Eric

   

  Dit klopt. Mijn auto had ook een WOK melding gekregen, maar na een controle bij de APK keurmeester van de autogarage "De Autozaak" bleek de auto gewoon goed te zijn voor de rdw Apk eisen. De Autozaak gaf al aan dat mijn auto niet de eerste was die onterecht was afgekeurd. Dit werd daarna nog eens bevestigd bij de RDW in Zwolle. Het lijkt me dan ook dat dit agentje misbruikt maakt van zijn macht!

  reageer
 • John

   

  Je behoort je auto nu eenmaal in originele staat te behouden. Zodra je er aan gaat sleutelen, en dat moet je zeker niet laten, dan zou je ook een keuring kunnen laten uitvoeren voordat je de weg op gaat. Bij staandehouden heb je het dan voor elkaar. En ik ben niet bekend met Apk en Wokken.. Maar hebben die de zelfde grondslag ? Ik kwam voorheen met mijn enorme open uitlaat door de apk, want hij is gasdicht.... Maar voldoet natuurlijk van geen kant.

 • Jond

   

  Voor de keuringen snel even de originele velgen of uitlaat eronder zetten is een kleinigheidje. De agent is beëdigd en dan moet je ervan uitgaan dat hij gelijk heeft. En een WOK-melding gebeurt echt niet omdat maar één agent het gezien heeft!

  reageer
 • Bromsnor

   

  U schrijft dit cynisch? Door de vele camera's is wel duidelijk geworden dat veel politiemedewerkers hun eed regelmatig schenden en dan door videobeelden als leugenaar onder ede te kijk komen te staan. Het vreemde is dat ze dan wel gewoon in dienst blijven. Denk bijvoorbeeld even aan Fred Verzet uit Almere die een leven lang bij de politie honderden mensen mishandelde, uiteindelijk iemand dood schoot en gewoon in dienst bleef.

 • Early Times

   

  Beëdiging? Laat me niet lachen. Je hoeft helemaal niet beëdigd te worden, je moet je werk gewoon goed doen!

 • Jan

   

  Weet niet in welke wereld jij leeft maar deze ENE agent is verantwoordelijk voor 90 % van alle wok meldingen hier in lelystad, deze ENE agent intimideert mensen direct met het geven van een wok melding als ze niet doen wat hij zegt. Deze agent geeft ook wok melding op remverschil.. Knap dat je dat op straat kan zien terwijl normaliter je dit alleen kan constateren op een remmenbank. Vele van deze meldingen worden door het rdw ook ontkracht en zijn geheel onterecht. Dus als je nog eens zo iets intelligents te melden hebt denk eerst eens na, mensen gaan niet zomaar protesteren en de politie is tegenwoordig een boetemachine geworden ipv beschermen van de burger en garant staan voor de veiligheid.

 • Gerard

   

  Dit gebeurt wel door 1 agent en deze agent schrijft meer wok meldingen dan alle agenten in Flevoland bij elkaar!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert