Regionale spoedzorg in gevaar

FLEVOLAND
De regionale spoedeisende hulp voor inwoners van Almere en Lelystad dreigt in gevaar te komen. Ziekenhuizen in de regio Amsterdam kondigen steeds vaker een opnamestop af voor patiënten die via 112 en de ambulance binnenkomen. In het laatste kwartaal van vorig jaar gebeurde dat ruim 600 keer. Dit staat in een brandbrief van het Regionale Overleg Acute Zorg van de Regio Flevoland en Noord-Holland. De brief is onder anderen verstuurd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en aan Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens de opstellers krijgen ziekenhuizen steeds meer ziekere, met name oudere patiënten binnen. Dit zou komen doordat deze groep patiënten door kabinetsbeleid langer thuis blijft wonen. Hierdoor wordt vroegtijdige hulp niet meer geboden en eindigen patiënten vaker bij de spoedeisende hulp. En omdat dan vaak niet onmiddellijk duidelijk is wat iemand mankeert, is personeel lang met deze patiënten bezig en moeten nieuwe patiënten dus vaker geweigerd worden.

De opnamestops hebben vooral gevolgen voor inwoners van zuidelijk Flevoland. Patiënten uit Dronten, Noordoostpolder en Urk gaan voor spoedeisende hulp doorgaans richting Zwolle of Friesland.

reacties (5)

 • Jan

   

  Stel, je woont in den Haag, je bent politicus ofzo, en je moet voor spoedeisende hulp 60 km reizen... Zie je het gebeuren? Ik niet, maar als IK naar Sneek , Zwolle of Lelystad moet, duurt dat 40 minuten. Ik heb dezelfde zorgpolis...

  reageer
 • jan

   

  @Dus toch. De GGD heeft jaren geleden verordend dat je naar dichtst bij zijnde ziekenhuis wordt gebracht. De reden was dat ze vonden dat ze te vaak naar helemaal Sneek moesten rijden vanuit de Noordoostpolder! Wanneer alles mee zit is Lelystad 3 minuten dichter bij dan Sneek, dus wordt je naar Lelystad gebracht. En dan vandaar uit verder naar Almere of Amsterdam. Gek toch dat Almere en Amsterdam overwerkt raken. O ja, het ging om 3 minuten langere reis tijd.

  reageer
 • Teun nijdam

   

  Wie zijn de veroorzakers van dit probleem,en wie gaan we daarvoor verantwoordelijk stellen??

  reageer
 • NLToday

   

  Wij hebben in Nederland een slapende OM en als deze wakker wordt dan ligt deze wakker omreden het onder vuur ligt. Al jaren hebben we een pittige verplichte maandelijkse betaling te voldoen zonder ook maar enig zicht op de werkelijke kosten laat staan rechten, mensen moeten naar de voedselbank om deze verplichtingen te voldoen, het enige wat de echte vrije mens moet doen is stemmen of vertrekken. want Nederland kent het woord verantwoording niet in het hogere volksdeel.

 • peteratea

   

  Merkwaardig, dan maar op de stoep gaan liggen voor het ziekenhuis en afwachten wat er dan gebeurt,.... Pfff kwaliteitsziekenhuis.

  reageer
 • John

   

  Klinkt heel bijdehand, maar zo bedoel ik heg zeker niet. Maar dan komt er een ambulance en ga je toch naar een ander ziekenhuis.

 • Dus toch

   

  Voor de NOP en Urk is Zwolle (50kM) en Sneek (60kM) natuurljk om de hoek toch? Als Emmeloord weer een volwaardig ziekenhuis krijgt zijn de problemen toch opgelost, dan kan Lelystad er ook gebruik van maken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert