Museum voor Outsiderkunst krijgt geen geld

ALMERE
De stichting Willem van Genk krijgt geen geld van de gemeente Almere voor een museum voor Outsiderkunst. Het college van burgemeester en wethouders oordeelt dat het initiatief financieel niet haalbaar is.

De stichting wil in Almere een museum voor outsiderkunst realiseren. De werken van schilder Willem van Genk, die in het bezit zijn van de stichting, zouden de basiscollectie moeten vormen. Van Genk is een bekende outsiderkunstenaar. Dit soort kunst kenmerkt zich door de levensverhalen van de makers en is veelal ontstaan in psychiatrische instellingen.

Niet levensvatbaar
De gemeente wilde de stichting helpen met een startsubsidie van 30.000 euro uit het budget Aanjaaggelden Cultuur. Het college ziet hier nu vanaf omdat het plan niet levensvatbaar is. De stichting vraagt volgens het college in het businessplan drie jaar lang een bijdrage van 60.000 euro. Zonder dat geld heeft het museum geen kans van slagen, zo oordeelt het college van B en W. Het subsidieverzoek wordt afgewezen omdat de aanjaaggelden hiervoor niet zijn bedoeld.

Voorzitter Ans van Berkum van de stichting weet nog niet hoe het nu verder moet met het initiatief. Eind van de week is er een bestuursvergadering ingepland, zo laat zij weten.

reacties (13)

 • .\/\/. 2.0

   

  Klinkt allemaal leuk, maar dat geklieder op een stuk papier of erger nog, je lijmt wat verschillende materialen op elkaar en je hebt kunst. Als je er maar een slap verhaal bij verzint. Van mij mag daar enorm op bezuinigd worden.

  reageer
 • Knielus

   

  De kunst zal best mooi gevonden worden door sommige mensen,. Niks mis mee. Maar laten ze dan zelf ook al dat geld ophoesten als het allemaal zo geweldig is en probeer geen kapitalen van de gemeenschap te verkwanselen aan die gekkigheid .

  reageer
 • Harrie

   

  Dat mocht vroeger ook al. Kunst is kunst als het als zodanig beschouwd wordt. Door wie maakt niet zo veel uit, al helpt het als je publiek kapitaalkrachtig en invloedrijk is. Nogal wat bekende namen van honderd jaar geleden, die nu door vrijwel iedereen worden gewaardeerd, werden destijds ook als nieuwlichters beschouwd. En zijn misschien over honderd jaar weer vergeten... Het is maar waar een maatschappij belang aan hecht.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Nee hoor,ik stoor me alleen maar aan de zogenaamde kunst van tegenwoordig. Al diverse keren gezien dat men iets onzinnigs (zelfgemaakt geklieder) in een museum ophing waarbij een interessant verhaal ophing. Voila, veel interesse en veel gezwam van zogenaamde kunstkenners. Tegenwoordig mag alles maar kunst genoemd worden.

  reageer
 • Harrie (van de snackbar op het hoekje)

   

  Laat het woord kunst vallen en je hebt direct een hele trist haters in je kielzog die zich niet kunnen voorstellen dat er mensen zijn met andere interesses dan de hunne. Onbenul, mooipraterij en interessantdoenerij heb je overal in de maatschappij (denk aan de financiële sector, de politiek, het wellnessgebeuren enz. enz.) - Volgende keer graag gefundeerde argumenten, dat maakt meer indruk dan deze reactie, die sterk naar onderdrukte minderwaardigheidsgevoelens riekt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/. 2.0

   

  Noem iets onzinnigs/lelijks kunst en opeens is er interesse voor. Het staat namelijk nogal interessant om te praten over kunst. Bepaalde gedeelten van onze bevolking (voornamelijk welgestelden) onderscheiden zich graag van andere mensen. Dit kun je doen door erg interessant te doen over de zogenaamde kunst van tegenwoordig.

  reageer
 • gert-jan

   

  ik ken het werk van deze outsider kunstenaar en kan het bijzonder waarderen. wat mij betreft zou een museum voor outsiderkunst wel een mooie toevoeging zijn aan het culturele landschap van Almere!

  reageer
 • Harrie

   

  Meeste ouderen in dit land hebben geld genoeg. Eenzaamheid is een groter probleem dan armoede bij deze groep.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat zou toch ook gebeuren door er een nutteloze kunstsubsidie van te maken? Dan komen vijf hoogbejaarden een half uurtje kijken, en dat is het dan. Ondertussen is de rest van Nederland hart aan het werk. Want wie na de babyboomgeneratie is geboren krijgt niet zomaar alles cadeau.

  reageer
 • Von Senf bis Salz

   

  Over het belang van deze kunst valt, zoals over alles, te twisten, maar het Museum of Everything in de Kunsthal, met werk van tal van outsiders, trekt toch redelijk wat bezoekers dezer dagen en sommige werken die daar hangen leveren meer op dan de gemiddelde Almeerder in heel wat jaren bij elkaar verdient. Ik denk dat de gemeente, en de ondernemers in het centrum, op zich wel blij zouden zijn met een dergelijk museum, want daar komen echt wel (internationale) bezoekers op af, mits de collectie en de tentoonstellingen van voldoende hoog niveau zijn. De afwijzing van de subsidieaanvraag is zo te lezen voornamelijk gebaseerd op de criteria van de aanjaagsubsidie. verder zoeken naar sponsors dus.

  reageer
 • Willem D

   

  210000 voor iets waar 5 mensen per jaar naar kijken Geef dit geld aan de ouderen

  reageer
 • koos

   

  Outsider kunst is niet alleen niet geliefd en gewild het is ook echt niet belangrijk of bijzonder. niet doen dus.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Goed zo! Laat ze maar naar geld zoeken "outside" de gemeenschap die belastingbetaler heet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert