Gemeente geeft zes ton minder uit aan zorgtaken

URK
De gemeente Urk heeft vorig jaar ruim zes ton overgehouden op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg. Dat maakt een woordvoerder bekend.

Vooral aan de Wmo- taken, zoals thuiszorg, is veel minder uitgegeven dan begroot. De gemeente gaat het overschot niet alsnog uitgegeven aan zorg, maar bewaart het overschot om later de kortingen van het Rijk op te vangen.

Op de rest van de begroting van vorig jaar heeft Urk ook nog geld overgehouden, bijna twee ton. Volgens burgemeester Van Maaren is het knap dat de gemeente binnen de begroting van in totaal ruim 45 miljoen euro is gebleven, omdat er veel is geïnvesteerd. Zo is niet alleen het nieuwe Kindcentrum opgeleverd, maar ook de Harmpje Vissersschool en de historische steiger De Plankier. Een grote meevaller vorig jaar was de verkoop van 26.000 vierkante meter bedrijfsgrond.

reacties (17)

 • Klaas

   

  Dit college moet zich schamen. Zes ton gestolen van de burgers. Geld van het rijk krijgen voor ouderen en jongeren met zorgvragen. Gelukkig is er wel een loonsverhoging van 12,5 procent doorgevoerd voor wethouder Geert Post. Ja paarden kosten duur en dat is ook een zorg voor wethouder Geert Post om toch de rekening te kunnen betalen. Gelukkig is er toch een zorg op Urk weggenomen. Met 6 ton over op de gemeentelijke rekening mag er nog wel 12,5 procent salarisverhoging voor Geert Post komen. Dan kan hij meerdere paarden kopen.

  reageer
 • Zuster

   

  Zo blijkt maar weer......dat het een fiasco is om zorg naar gemeentes over te doen! Geen prestatie om trots op te zijn, eerder om je voor te schamen! Mensen die zorg nodig hebben zij echt niet ineens opgelost!

  reageer
 • Urker Jan

   

  De gemeente Urk schreef dat zij minder geld uit Den Haag had gekregen en daarom prioriteiten moest stellen. Oke, daar zou je mee kunnen leven maar als dus later blijkt dar er maar liefst 6 ton over gehouden is, is de gemeente Urk veel te ver gegaan met het stellen van de prioriteiten. Deze 6 ton zou alsnog aan de mensen moeten worden uitgekeerd waarvan kennelijk onterecht gekort / geschrapt is.

  reageer
 • Kaassie

   

  Het zou in de reactie best iets genuanceerder mogen. Gemeenten hebben geld van het rijk gekregen, met de daarbij horende regeltjes, die de gemeenten moeten/ moesten uitvoeren. Heel simpel dus. Om te klagen dient u dus in Den Haag te zijn en niet bij een / het gemeente bestuur. Het lijkt erop dat elke gemeente teveel geld heeft gekregen ( oa Dronten, Zeewolde en Urk) pas geleden heeft een rechter uitspraak gedaan ivm gemeente Amsterdam om de kortingen terug te draaien, dit gaat elke gemeente volgen, gevolg: nog dit jaar een tekort. En maar klagen met z'n allen als er "even" iets over is

  reageer
 • Wolverine

   

  Maar waar blijf de gelovigen nu dan dus geld gaat voor het geloof wat een ongelofelijke Urk toch zo zie je maar geld stink niet

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Urker Jan

   

  Inderdaad, dat heeft mijn vrouw aan de lijve ondervonden. Jarenlang een WMO-uitkering i.v.m. chronische ziekte / medicijn-gebruik. Na overheveling naar de gemeente Urk door middel van 2 briefjes duidelijk gemaakt dat mijn vrouw niets meer krijgt. Reden: in verband met bezuinigingen door het rijk moet de gemeente prioriteiten stellen. En daar valt mijn vrouw niet onder, daar kon ze het mee doen. En dan nu 6 ton overhouden, o.a. dus gestolen van mijn vrouw. Stelletje dieven daar in het Urker gemeentehuis. Bah, wat laag bij de grond zeg van Van Maaren c.s.

  reageer
 • Ondernemer

   

  En zo verdient gemeente Urk mooi 6 ton. Kan het bestuur nog even wat politieke wensen invullen voor de verkiezingen. Dat dit geld simpelweg gekort is op de zorg aan ouderen en jongeren interesseert de bestuurders niet.

  reageer
 • Moo

   

  Duurt vaak een eeuwigheid voordat een verzekering uitkeert.

  reageer
 • Urkse

   

  Ik vind het echt niet kunnen. Veel mensen geen hulp. En veel mensen zonder werk

  reageer
 • Klaas

   

  Ze mogen het ook wel verdelen onder de bevolking die ze elk jaar weer uitknijpen.voor die explosie heb je een verzekering.en als je die niet hebt heb je pech dat je al die jaren zo krenterig bent geweest om die paar euro voor een brandverzekering op te hoesten

  reageer
 • Willem D

   

  En de school die bijna omviel hoeveel geld moet daar nog in

  reageer
 • Tdb

   

  daar heb je de verzekering voor om de schade te dekken.

  reageer
 • Flevolander

   

  Wat een prestatie, 6 ton overhouden door ouderen en kinderen hun zorg te onthouden. Goed gedaan bestuurdertjes.

  reageer
 • Urkertje84

   

  Gek hoor dat ze overhouden terwijl er zoveel mensen hulp nodig hebben en dit niet krijgen , omdat het afgewezen wordt door de gemeente!!!

  reageer
 • Carry

   

  En hebben ze de WMO uitgevoerd zoals de hoogste bestuursrechter heeft uitgesproken of zijn de taken onder algemene middelen gedaan? Want dan is het logisch dat er geld overgebleven is.

  reageer
 • Brinkman

   

  Das mooi dom krijgen ze dit jaar gewoon minder

  reageer
 • Moo

   

  Dat kunnen ze mooi aan een goed doel schenken! Bijvoorbeeld aan de slachtoffers van de explosie vrijdag j.l.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert