Over twee weken meer duidelijkheid over hoe het verder moet met Almeerse coalitie

ALMERE • Ma 19 februari 2024 | 12:36 • Maandag 19 februari 2024 | 12:36

De coalitiepartijen in Almere zeggen twee weken de tijd nodig te hebben om aan te geven hoe het verder moet met de coalitie. Het gaat om de VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA.

De coalitiepartijen hebben geen meerderheid meer in de gemeenteraad nadat de ChristenUnie zich eind vorige maand terugtrok. Dat gebeurde nadat wethouder Roelie Bosch haar ontslag indiende wegens het ontbreken van het vertrouwen van coalitiepartners in haar plannen voor de jeugdzorg.

De komende twee weken worden gebruikt om eerste gesprekken te voeren tussen de collegepartijen. Ook de opgestapte ChristenUnie wordt uitgenodigd om deel te nemen aan die gesprekken.

Lees ook: Roelie Bosch: "Het deed me echt wat toen ik de sleutel van het stadhuis inleverde"

Hulp van buitenaf
De gesprekken worden begeleid door oud-burgemeester van Dalfsen Han Noten. Die is aangetrokken om het proces in het goede banen te leiden.

"Het is denk ik heel erg goed dat er iemand van buiten deze politieke arena gaat reflecteren met ons", zegt VVD-fractievoorzitter Lesley van Hilten. "Omdat er vaak toch ook wel binnen partijen bepaalde emoties zijn, of dat zij denken van nou: ik voel me toch wat vrijer om te spreken met iemand die er een stukje verder van af staat".

In de tweede fase gaan de coalitiepartijen in gesprek met de overige partijen in de gemeenteraad. Na twee weken wordt duidelijk wat er moet gebeuren om aan een meerderheid te komen.

Coalitieakkoord
Tijdens de gesprekken wordt ook het coalitieakkoord uit 2022 tegen het licht gehouden. Bedoeling is om te kijken of de gemaakte afspraken van toen nog haalbaar zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeente moet bezuinigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel