Politieke crisis in Almere; ChristenUnie stapt uit coalitie, wethouder neemt ontslag

ALMERE • Do 25 januari 2024 | 22:42 • Donderdag 25 januari 2024 | 22:42

De ChristenUnie is uit de coalitie van Almere gestapt. Roelie Bosch, die namens de ChristenUnie wethouder was, heeft haar ontslag aangeboden. Dat werd donderdagavond bekend tijdens een ingelaste vergadering.

Als reden gaf Bosch aan dat ze geen steun bij de coalitie heeft voor haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg. Daardoor zei ze zich als wethouder niet meer veilig te voelen in de coalitie.

"Ik kijk nu rond en zie heel veel bekende gezichten. Ik wens jullie het allerbeste. Heel veel wijsheid, liefde en openheid voor de inwoners, die daar buiten de raadszaal wonen", besloot een geëmotioneerde Bosch.

De volledige toespraak van Bosch

Fractievoorzitter Hans van Dijk maakte na een korte onderbreking bekend dat de ChristenUnie uit de coalitie stapt. Volgens hem is er geen draagvlak meer om met de coalitiepartijen verder te praten over de aanpak van de jeugdzorg.

"Door het ervaren van onvoldoende draagvlak van een meerderheid van de coalitiepartners en de gesprekken heeft mijn fractie geconcludeerd dat er onvoldoende basis is om tot vervanging van wethouder Bosch over te gaan", zei Van Dijk.

Coalitie verliest meerderheid
De ChristenUnie zat samen met VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA in een brede coalitie. Zonder de ChristenUnie heeft het college net geen meerderheid meer in de raad.

In een eerste verklaring zegt het college van B en W het besluit van wethouder Bosch te respecteren en te betreuren. "Het vertrek van Roelie raakt ons diep. Zij is al heel lang actief in de Almeerse politiek en heeft zich als wethouder met hart en ziel ingezet voor onderwijs en jeugd. We verliezen een bevlogen bestuurder en een fijne collega."

Het volledige interview met Van Dijk

Het is nog onduidelijk wie de portefeuille van Bosch gaat overnemen. Of het college wordt aangevuld met een andere partij en zo ja, op welke termijn, is aan de gemeenteraad, zo zegt het college. Daarover moet de komende tijd meer duidelijk komen.

Roelie Bosch is sinds 5 september 2019 wethouder. Ze hield zich met name bezig met jeugdzorg, onderwijs, welzijn en leefbaarheid. Moeilijke portefeuilles, waarop maar weinig vooruitgang is geboekt. Ruim twintig jaar zit ze in de Almeerse politiek.

Dure jeugdzorg
De gemeente Almere moest de afgelopen jaren miljoenen euro's bijleggen om de begroting van de jeugdzorg rond te krijgen. Meerdere jeugdzorgaanbieders, waaronder Triade Vitree en Pluryn, hebben financiële problemen. Almere probeert sinds 2020 meer grip te krijgen op de stijgende kosten, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Bosch kreeg ook een flinke tik op de vingers van de rechtbank. Een inkoopprocedure voor specialistische jeugdzorg moest van de rechter worden gestaakt.

De gemeenteraad verweet Bosch vorige maand nog dat ze geen visie had om de problemen in de jeugdzorg op te lossen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel