ChristenUnie stapt toch weer uit Almeerse coalitie-onderhandelingen

ALMERE • Wo 15 mei 2024 | 20:23 • Woensdag 15 mei 2024 | 20:23

De ChristenUnie (CU) in Almere neemt niet meer deel aan de onderhandelingen voor een nieuw coalitieakkoord. De partij wilde per se een wethouder leveren, maar dat zou dan de achtste wethouder in het nieuwe college zijn en daar wilde niet iedereen in mee. Voor de ChristenUnie voldoende reden om zich terug te trekken.

"Het had echt gekund", zegt CU-fractievoorzitter Hans van Dijk. "We hebben een paar hele constructieve voorstellen gedaan. Wat ons betreft had het budget-neutraal gekund, dus een extra wethouder zonder extra kosten."

"Het hoefde wat ons betreft ook geen volledige baan te zijn en onze eventuele wethouder zou van wachtgeld afzien", legt Van Dijk uit. "Maar toch was er een kleine meerderheid die dit niet wilde. En daarom zien we van deelname af."

Extra wethouder geen optie
Wie die kleine minderheid is wil Van Dijk niet zeggen. In ieder geval is duidelijk dat Leefbaar Almere het niet wilde met een achtste wethouder. Fractievoorzitter Elian van Nunen: "Kostenneutraal met een extra wethouder wordt een hele puzzel, dat is eigenlijk niet echt mogelijk. Voor ons was het daarom geen optie met nog een extra wethouder. We hebben gevraagd of ze het wilden heroverwegen, dus wel in de coalitie, maar geen wethouder. Maar dat willen ze niet."

Van Dijk bevestigt dat dit geen optie was voor zijn partij. "Als we meedoen, dan willen we ook herkenbaarheid in het college. Dat is ook van belang voor onze partij."

Slecht voor beeldvorming
Van Dijk sluit ook niet uit dat de beeldvorming van nog een extra wethouder geen positieve is. Almere staat er financieel niet goed voor en er moet worden bezuinigd. Een extra wethouder zou er dan misschien niet goed uitzien, ongeacht hoe het wordt ingevuld. Er was al een meerderheid met de zeven partijen die al in onderhandeling waren, de CU sloot later aan bij de gesprekken, maar dit was voor een numerieke meerderheid niet nodig.

Volgens raadslid David de Vreede, die namens de SP bij de onderhandelingen zit, hadden eigenlijk alle partijen de CU er wel graag bij gehad voor een wat bredere coalitie. Maar over de voorwaarden was dus niet iedereen het eens. "Wat ons betreft had er wel een wethouder bij gemogen, voorwaarde was wel dat het college als geheel niet duurder zou worden. Maar het vertrek van de CU is geen splijtzwam voor de rest van de onderhandelingen hoor", zegt De Vreede.

Deadline wordt niet gehaald
De Vreede geeft daarmee duidelijk aan dat het coalitieakkoord tussen D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere, CDA, GroenLinks en PvdA er wel gaat komen. Formateur Peter den Oudsten geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat de partijen met de laatste stappen bezig zijn. Alleen wordt half mei niet gehaald, de hoop is dat eind mei een akkoord kan worden gepresenteerd.

Waarom moet er een nieuwe coalitie komen?
In januari stapte de ChristenUnie uit het college. CU-wethouder Roelie Bosch kreeg in de coalitie geen steun voor haar bezuinigingen op de jeugdzorg. Bosch stapte daarom op en dat leidde ook tot het opstappen van haar partij uit het college.

Omdat er een minderheid is ontstaan wordt er een nieuwe partij gezocht die het gat kan opvullen. In dit proces komt de VVD ook met het voorstel om het coalitieakkoord open te breken en bezuinigingen door te voeren. Harde voorwaarde daarbij is dat dit niet mag worden afgewend op burgers en bedrijven. De partijen komen er niet uit en ook de VVD stapt op.

Uiteindelijk leidt het tot hele nieuwe coalitieonderhandelingen en daarbij zijn de PvdA en GroenLinks aangeschoven. De VVD is niet meer van de partij en de ChristenUnie na vandaag dus ook definitief niet meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel