Kogel door de kerk; nieuwe coalitie met PvdA en GroenLinks erbij moet Almeerse problemen oplossen

ALMERE • Vr 5 april 2024 | 0:35 • Vrijdag 5 april 2024 | 0:35

Een nieuwe coalitie met PvdA en GroenLinks én maximaal zeven wethouders met 'kennis van zaken' moeten de ontstane bestuurscrisis in Almere oplossen. Dat is het advies van verkenner Peter den Oudsten aan de Almeerse gemeenteraad.

Den Oudsten sprak de afgelopen weken met alle Almeerse fracties en ziet dat de opgaven 'fors' zijn; de stad moet vooral de problemen rondom de financiën, jeugdzorg en woningbouw snel onder controle krijgen.

Lees ook: Miljoenentekort in Almere: betaalt Almeerder de rekening en hoe erg is het?

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks moeten volgens de verkenner dus onderdeel worden van het al bestaande college (D66, SP, PvdD, Leefbaar Almere en CDA). Gezamenlijk hebben de partijen een krappe meerderheid van maar één zetel, 23 tegenover 45 in totaal.

Het komt voor velen niet als een verrassing dat deelname van PvdA en GroenLinks als dé oplossing wordt gezien. Sterker nog; eerder deze week zette GroenLinks al een vacature online voor een nieuwe wethouder, nog voor de verkenner zijn bevindingen met de raad kon delen.

Verkenner sprak duidelijke taal
De gehele gemeenteraad voelde de urgentie na duidelijke taal van de onafhankelijke verkenner. "Raad, college en de ambtelijke organisatie moeten de handen ineenslaan om de problemen op te lossen", luidde de oproep van de verkenner. Want naast een politieke crisis, kampt de gemeente ook met een financiële crisis.

Almere moet voor de zomer een plan maken om het huishoudboekje op orde te krijgen, anders grijpt de provincie in. Uiteindelijk moet de stad fors bezuinigen om na volgend jaar weer financieel gezond te worden. Dat moet volgens Den Oudsten dan ook de eerste prioriteit zijn van het nieuwe college.

Juiste wethouder op de juiste plek
Verder adviseerde Den Oudsten om niet meer dan zeven wethouders aan te stellen en vooral bestuurders met kennis van zaken te zoeken. "Zet mensen aan het roer die weten wat ze doen en moeilijke besluiten durven te nemen", klonk het dringende advies.

Na meerdere schorsingen en een uren durende vergadering met veel onderling overleg, stemde een meerderheid van de raad in om verkenner Den Oudsten ook als formateur aan te stellen. De oud-burgemeester moet dan de komende weken de nieuwe coalitie-onderhandelingen begeleiden. Hij zei het nieuwe college en programma op 16 mei te kunnen presenteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel