Politieke crisis compleet in Almere, VVD stapt ook uit coalitie

ALMERE • Do 7 maart 2024 | 22:23 • Donderdag 7 maart 2024 | 22:23

De grootste collegepartij in Almere, de VVD, stapt uit de coalitie. Dat heeft fractievoorzitter Lesley van Hilten donderdagavond bekendgemaakt tijdens de raadsvergadering. Er is een onoverbrugbaar meningsverschil tussen de liberalen en de andere coalitiepartijen.

De VVD wil het collegeakkoord uit 2022 openbreken om nieuwe afspraken te maken over de financiën van de stad. Daarbij mogen de lasten voor Almeerders van de partij niet worden verzwaard.

Financieel moeilijk
Er moet van de VVD dus bezuinigd worden op de uitgaven van de gemeente. Daar zouden de andere vijf collegepartijen, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA, het niet mee eens zijn. Daarom concludeert de VVD-fractie dat het niet zinvol is om in gesprek te blijven met de andere coalitiepartijen.

De stad heeft het financieel zwaar. 2023 sloot Almere af met een tekort van 43 miljoen euro. Het spaarpotje van de gemeente ging in rook op, terwijl in het coalitieakkoord juist is afgesproken dat er een buffer van 60 miljoen euro zou worden opgebouwd.

Zo kondigde fractievoorzitter Lesley van Hilten het vertrek van de VVD aan:

De rest wil door
De overgebleven vijf coalitiepartijen reageerden verbijsterd op het besluit van de VVD, zegt D66-fractievoorzitter Meke Smeulders. "We vinden het onverantwoord dat de VVD deze bestuurlijke verantwoordelijkheid niet wil nemen. Wij, de vijf coalitiepartijen, nemen deze verantwoordelijkheid wel."

Ze geeft daar dus mee aan dat de rest van de coalitie door wil gaan. Een onafhankelijk procesbegeleider zal gesprekken gaan voeren met alle partijen in de raad. Volgende week hoopt de coalitie een begeleider voor te dragen.

Er is donderdagavond niet gedebatteerd over de situatie. Eerder op de avond waren er twee raadsleden onwel geworden, waardoor zij niet aan het debat mee konden doen. Volgende week zal daarom verder worden gesproken over het vertrek van de VVD.

ChristenUnie vertrok eerder
De VVD is nu de tweede partij die vroegtijdig uit de coalitie stapt. Anderhalve maand geleden stapte de ChristenUnie al uit de coalitie, nadat hun eigen wethouder Roelie Bosch ontslag nam. Zij ondervond geen steun voor haar plan om te bezuinigen op jeugdzorg. Sindsdien komt de coalitie al één zetel tekort voor een meerderheid in de raad.

VVD-wethouder Julius Lindenbergh stapt ook uit het college. Hij blijft nog een maand aan het werk om zijn taken af te ronden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel