Weerwind haalt fel uit naar politietop

ALMERE
Burgemeester Franc Weerwind van Almere heeft tijdens het debat over het geweld op de stadsbussen fel uitgehaald naar de politie. Weerwind is pas zondagavond geïnformeerd over de incidenten van dat weekend. Dat gebeurde nadat hij zelf contact had gezocht met de politietop.

Excuusbrief
De politie heeft excuses aangeboden en spreekt van een interne fout. Wat de burgemeester betreft was dit "eens, maar nooit weer." 

Kruidenwijk
Volgens de burgemeester komen de jongeren die in de Kruidenwijk voor problemen zorgen uit de hele stad. De politie brengt op dit moment huisbezoeken aan jongeren uit deze groep. Volgens Weerwind zijn er 24 jongeren in beeld. Het gaat om jongens tussen de 12 en 20 jaar. De groep omvat één meerderjarige en meerdere jongens van 12 en 13 jaar.

De VVD vroeg zich af waarom er nog maar twee aanhoudingen zijn verricht als de groep in beeld is. Weerwind antwoordde dat aanhoudingen alleen verricht kunnen worden bij 'heterdaadjes'.

Wisselende samenstelling
Het debat tijdens de Politieke Markt leverde verder weinig op. De PVV zegt dat de ongeregeldheden worden veroorzaakt door Marokkaanse jongeren. Volgens burgemeester Weerwind gaat het om een groep die steeds wisselt van samenstelling.  

Extra toezichthouders
Om geweld in de Almeerse bussen tegen te gaan, gaat de prijs van de kaartjes met 1 cent per kilometer omhoog. Van het geld dat dit oplevert, worden zes extra toezichthouders betaald.

reacties (45)

 • Henk

   

  Beste burgermeester, u bestuurt een gemeente die de afgelopen jaren vol is gelopen met de overloop vanuit de Bijlmer. De problemen waar uw gemeente mee kampt, is de schuld van het toelatingsbeleid. De gemeente en haar inwoners zullen de komende jaren op de blaren moeten zitten van politiek wanbeleid. Het gevolg zal zijn dat potentiële inwoners Almere zullen mijden. Zij die hun huis nog kunnen verkopen, die zullen Almere de rug toe keren de komende jaren.

  reageer
 • echt

   

  Het is echt geweldig al deze mensen die reageren en het beter weten. Zij zitten thuis achter t scherm te typen en doen er ook geen flikker aan. mopperen over 1 cent, mopperen over de burgemeester........maar zelf iets eraan doen, ho maar. Sta met zijn allen op en handel i.p.v. schrijf en bekritiseer

  reageer
 • Peter

   

  Kijk hem zitten met zijn briefje. We hadden de hoop dat na jaren terror Annemarie er een menselijke burgemeester kwam maar dit is net zon bla bla man als de rest. U zou ook als " voormalig" hoofd van de politie (ja het steekt he dat u er niet meer over gaat) ze kunnen steunen in plaats van een slap excuusbriefje halen. Dat deed ik vroeger al op de lagere school bij mijn ouders en ook de leraren trapten daarin. Ik hoop dat dit een eenmalige uitglijder van u was en dat Almere niet voor (minstens) 5 jaar zit opgescheept met de verkeerde keus

  reageer
 • Piet

   

  Ach ja een burgemeester miet ook tanden laten zien. Dat het een standaard excuus briefje is voor geschrokken burgemeestertjes dat snapt hij niet eens. Dat hij de brief lekt aan de media is net zo dubieus. Weerwind wees alsjeblieft niet de stoere annemarie van het verleden en geeft professionals de ruimte en praat niet zo stoer. Je staat nu al met 1-0 achter op ze

  reageer
 • Robert

   

  "Om geweld in de Almeerse bussen tegen te gaan, gaat de prijs van de kaartjes met 1 cent per kilometer omhoog." Dus in plaats van de daders op te pakken en hard streffen, straft de zich alleen maar in een auto-met-chauffeur verplaatsende Burgemeester de keurig betalende reiziger met een forse prijsverhoging. Een D66'er ten voeten uit..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jond

   

  Weerwind probeert door deze reactie de wind uit de zeilen te halen voor het bericht dat vandaag naar buiten kwam: "Atlantis vang € 4.000.000,00 voor verhuizing!!

  reageer
 • Evros

   

  Jazeker,Chinezen en Vietnamezen zijn hardwerkende mensen, die als er problemen zijn, het onderling uitzoeken en aanpakken. Kunnen we inderdaad allemaal een voorbeeld aan nemen. Ik ken Vietnamese mensen met kinderen die gestimuleerd worden om aan te pakken en goed te leren om later niet hun hand op hoeven te houden en te jatten bij anderen. Zij worden aangepakt en zijn blij met de kansen die ze hier krijgen om een goed en vrij leven te kunnen lijden. En dat kan iedereen in principe maar je moet er wel wat voor willen doen anders ben je geheel kansloos dank zij jezelf !

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Wat grappig dat ik via het nieuws het eerder wist dan onze burgemeester ...

  reageer
 • Evros

   

  Sorry maar even de geschiedenis herlezen ! De Joden waren niet kansloos, integendeel ! Laten we de narigheid van toen niet opvoeren aan de losers ! Nu zijn er overal voorzieningen voor. Uitkeringen voor iedereen . Kijk, en als je niet met geld om kunt gaan, is het niet de schuld van anderen. Dure schoenen, kleding, caps, telefoons en noem maar op die de hebberigen willen bezitten, moet je voor sparen en niet jatten ! Hoe meer je de beest uit hangt en verdomd om te werken of iets nuttigs te doen ipv iets positiefs, daar zal je je hele leven de narigheid van blijven ondervinden en gaat het nooit wat worden !

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als eerste even een reactie op de uitlatingen van de burgemeester: Zo'n beetje iedere burger in Almere die zich een beetje met het nieuws bezighoudt heeft weet/kennis van de problemen die zich al maanden bij het OV afspelen. Dat is echt niet iets van het laatste weekend. Ga dus nu niet roepen dat u nergens vanaf wist. Het "begrijpende gedrag" / kopje thee politiek naar de daders moet ook maar eens afgelopen zijn.

  reageer
 • Ik vrssg me af

   

  Waar alle papas en mamas van de lieve jeugd zijn. Eehhhh zijn datniwt de eerstverantwoordelijken. Tjeee dat doet mijn kind niet!! Tsssss

  reageer
 • .\/\/.

   

  Veel mensen zouden juist blij moeten zijn met deze burgemeester. Hij is de ideale Kop van Jut. Als Weerwind niet de schuld zou kunnen krijgen van alles, werkelijk álles wat er mis is in Nederland in het algemeen en Almere in het bijzonder....zouden al die mensen maar zo pijnlijk na moeten denken over oorzaken en gevolgen. Nee, het is wel prettig zo, of niet soms?

  reageer
 • blauw

   

  waarom moeten wij betalen voor beveiliging op bus ik betaal al genoeg voor de bus belachelijk dit.

  reageer
 • Teetee

   

  Hoezo kansloos? Als je 12 bent heb je nog alle kans om te leren en een baan te krijgen. Zorg dat kinderen van die leeftijd een plek hebben om zich uit te leven en hun grenzen te leren kennen. Haal ze van de straat, breng ze onder dak.

  reageer
 • Lely

   

  Er zijn anders voldoende mogelijkheden in Almere, sportclubs, playgrounds etc. Je moet er wel zelf naartoe. Het kan niet allemaal worden aangedragen en geregeld. Als je goed geluisterd hebt, gaat het om op enkele na, minderjarige jongeren, waarvan merendeel 12-13 jaar. Hier hebben de ouders ook een grote verantwoordelijkheid!

 • kansloos

   

  Geen idee uit welk ei deze burgemeester Weerwind is gekropen. Kennelijk is hij selectief blind dus een andere bril opzetten is niet verkeerd. De kracht zit in samenwerking burgemeester en niet in tegenwerking. Pak je eigen verantwoording Weerwind en gebruik je energie mbt modder gooien voor een oplossing zoeken.

  reageer
 • Evros

   

  Je kunt niet zomaar het busprijzen verhogen hoor ! Gaan we niet mee accoord ! Dan breekt echt de pleuris uit en veroorzaak je dat burgers zelf het heft in handen gaan nemen. En eerlijk gezegd, is dat misschien nog het beste want degene die het wel goed doen worden nu gestraft. Geef dat gespuis nog meer macht ! Wat een wijsheid zeg ! Wethouders en burgemeester, pak de zaak op een eerlijke manier aan en laat jullie burgers niet door jullie nalatigheid de dupe worden. Gek he als we straks zelf het heft in handen gaan nemen !

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Js hoor. Geef masr de ander de schuld. Dasr schieten we nergens meer van op!

  reageer
 • RM

   

  Maar leest meneer geen kranten en kijkt hij geen nieuws? Ik ben ook niet geïnformeerd door de politietop, maar wist dit zaterdag al omdat het in de landelijke media aandacht kreeg. Beetje kop in het zand vind ik dit en afschuiven op andere partijen.

  reageer
 • Stef vd Heuvel

   

  Wat een 'geslapjanus'. Het is heel simpel, en daarvoor hoef je echt geen raketgeleerde te zijn: politie moet veel meer aanwezig zijn én oppakken dat tuig. Deze twee dingen horen bij elkaar. En dan de prijs gaan verhogen om extra toezichthouders aan te stellen. Wat zou men er van denken om schade die is veroorzaakt eerst maar eens te gaan verhalen? De politie heeft ze toch "in het snotje"? Er zijn ongetwijfeld camerabeelden. Anders verschuilt men zich weer achter het niet op heterdaad betrappen. Ik krijg steeds vaker de indruk dat de politie(k) niet WIL ingrijpen. Ze gaan liever laseren om de kassa te spekken. Dit laffe straattuig heeft maar voor één ding ontzag en dat is een keiharde aanpak.

  reageer
 • Jade

   

  Het wordt hem te heet onder zijn voeten dus geeft hij de Politie de schuld. Als hij om zich heen had gekeken had hij het zelf ook wel gezien. Het is niet nieuw. Nu moet hij er iets aan doen en nu moet hij laten zien dat hij een burgervader is. Waarmaken wat hij zegt dat hij is en dat hij het kan. Misschien had hij zijn leesbril op moeten zetten en de stukken lezen die onder zijn neus verschijnen. Dingen doen waarvoor hij betaald wordt.

  reageer
 • Rich

   

  Dus de mensen die hier niets mee te maken hebben worden er dus weer de dupe van wij mogen meer betalen en diegene die het veroorzaakt krijgen het wel bekende vingertje niet meer doen hè jochie.

  reageer
 • Barbara

   

  Burgemeester zegt dat hij boos is, mijn gevoel zegt dat dat nogal meevalt. Zo te zien komt het beledigt zijn meer in de richting. Excuses laten aanbieden is wel zo makkelijk om resterend ongenoegen onder de pet te kunnen houden?

  reageer
 • Rutger

   

  Heb het gevoel dat Weerwind vooral bezig was z'n eigen straatje schoon te vegen.

  reageer
 • Boels

   

  Is het 30% zwartrijden aan de orde geweest? Als daar iets aan gedaan wordt dan verdienen handhavers zichzelf terug zonder de km-prijs te verhogen.

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Als je nu die hele floriade afblaas houdt je nog veel meer geld over voor toezicht en is niet de burger weer de lul om het kaartje duurder te maken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kennelijk behoor jij ook tot het legioen dat denkt dat de gemeente 100 miljoen uit gaat geven aan een Floriade. Dat is gewoon niet zo; de Floriade afblazen brengt geen 100 miljoen ruimte in de gemeentebegroting. Die Floriade zou ongeveer evenveel op moeten brengen als-ie kost (of dat geloofwaardig is of niet is weer een ander verhaal).

 • Ja Doei

   

  Om geweld in de Almeerse bussen tegen te gaan gaat de prijs van de kaartjes met 1 cent per kilometer omhoog. Van het geld dat dit oplevert worden zes extra toezichthouders betaald.... Waarom pakken ze die gasten niet op en laat hun betalen??? Niet de mensen die zich wel gedragen, is dat de beloning voor goed gedrag soms?

  reageer
 • joost

   

  en wat als de burgermeester 24 uur eerder van het incident gehoord had.. dan was de situatie hetzelfde geweest. dit speelt jaren in de kruidenwijk. wat mij betreft een wassenneus die boosheid.

  reageer
 • Job

   

  Is het niet een gedeelde verantwoordelijkheid? Wijzen naar elkaar lost niets op. Ga samenwerken!

  reageer
 • Piet

   

  Kennelijk zijn de problemen met jongeren in de Kruidenwijk voor de politie zo normaal geworden dat ze het niet nodig vinden de burgemeester te informeren. Heel goed dat hij daar zo boos over wordt.

  reageer
 • Eric

   

  Deze " loser" kan het burgemeesterschap gewoon niet aan. Hij gaat liever theedrinken met de daders, en gaat nu een toneelstukje opvoeren richting politie, hij weet totaal niet wat er speelt in onze stad, houdt zich liever bezig met het openen van een brei club. Volgens mij kan hij beter prioriteiten stellen.

  reageer
 • Rob

   

  Het Marrokkanen probleem met jongeren in Nederland moet breed aangepakt worden, het is niet alleen een probleem in Almere maar in heel veel grote steden. Onze regering moet nu eens echt werk gaan maken omdat tuig gewoon uit te zetten naar Marrokko, moet toch geregeld kunnen worden omdat ze 2 nationaliteiten hebben. We moeten ook niet steeds spreken van kansloze jongeren, dit is een grote bevolkingsgroep die nu niet en ook straks niet wil integreren in Nederland, als Nederland hebben we dus niets aan die lui en zullen alleen de samenleving nog verder ontwrichten en dan kan toch niet waar zijn. Feitelijk gaat het zelfde verhaal ook op voor de Antilianen waar bewezen alleen maar problemen mee zijn, ook uitzetten.

  reageer
 • Johan

   

  Eerst was het een joden probleem (1938) en nu een Marokkanen probleem ?? Is het wellicht handig om het probleem bij de maarschappij te zoeken die zo slecht functioneert en dit soort kansloze jongeren voortbrengt ipv meteen te gaan wijzen naar hele bevolkingsgroepen? Het zijn de kansloze jongeren uit de onderklasse die deze problemen veroorzaken en toevallig zit daar ook een grote groep Marokkanen bij, aangezien de ouders niet de bestverdienenden zijn. Het is daarom ook belangrijk om het probleem v/d onderkant v/d maatschappij op te lossen door deze mensen weer mee te laten doen ipv steeds meer uit te sluiten. Mede door etnische profilering en ongelijke kansen werkt men dit gedrag in de hand!

 • Hans K

   

  Hè, eindelijk ziet de Kapitein dat zijn bemanning niet doet wat het behoort te doen. Her volgen van de koers, het tijdig uitwijken voor een koerskruiser en het nalopen en extra vastzetten van de lading alvorens een storm in te varen. Weerwind begint eindelijk door te krijgen wat de functie en verantwoordelijkheden als Kaptein zijn. Is kijken welke bemanningsleden er in de volgende haven van boord af moeten?

  reageer
 • Hannes

   

  En als je veilig een haven in moet varen, zal je een goede loods aan boord moeten hebben. En na het lossen of laden, dat je weer met goeie bemanning weer de haven uit kan varen. Hans jij hebt zeker ook gevaren.. Uiteindelijk is het al een eeuwig reglement. Gr Hannes

 • Arjen

   

  Dus de reiziger gaat betalen voor het oplossen van de problemen die niets met Connexxion of het OV in het algemeen te maken hebben......... Vreemd......

  reageer
 • Kees

   

  Helaas draaien de reizigers op voor de kosten die een stel raddraaiers veroorzaken.

  reageer
 • taxi chauffeur

   

  Dussss!!!!!! Niet de daders aanpakken maar de burger die hardwerkt voor zn centen, kaartje duurder om veiligheid te verhogen. Pak de daders op en laat hun de extra beveiliging betalen. Wat betreft Weerwind, deze problemen spelen al veel langer dan afgelopen weekeinde, wordt wakker man.

  reageer
 • Easy

   

  De burgemeester leest en kijkt geen nieuws? Zondag wist hij het pas, gelukkig had de opening van de breiclub wel voorrang...

  reageer
 • Enna

   

  Burgemeester Weerwind respect voor het debat met de gemeenteraad vanavond. U zegt alleen met heterdaadjes af te kunnen rekenen. U gaat er dus voor zorgen dat er heterdaadjes komen. Maar wat doet u als daar niets van terecht komt en deze ellende blijft bestaan? Uw politietop in de ogen kijken of uw burgers?

  reageer
 • hans49

   

  Dus ik mag gaan betalen voor tuig dat zich niet weet te gedragen? De wereld op z'n kop. Verhaal de extra kosten op de veroorzakers....

  reageer
 • Mark

   

  Als jij dan even zorgt dat de veroorzakers zich melden. Komt dat helemaal op orde. Ow ze melden zich niet vanzelf, nu dan pak jij ze toch even op. Appeltje eitje..toch?

 • Enna

   

  Waar Nederland en dus ook Almere sterk in is. We werken niet aan de oorzaak en werken ook niet preventief. Nee we zetten als het kalf verdronken is alle instanties in voor scholing, opvoeding, buurtcoaches, boa's huisbezoeken door politie, praten met ouders of verzorgers en noem maar op. Met alle kosten vandien en maar lekker samen langs elkaar heen werken. Hier is maar 1 remedie voor: Oppakken, straffen en schade laten betalen door dader of verzorger. En al die andere praat en theeclubjes opdoeken. Kan je heel wat dienders voor aannemen en dan worden ze wel bang hoor. Dan bedenken ze zich wel. Genoeg vertier voor de daders, trapveldje, skatebanen, noem maar op. Daders ga wat nuttigs doen!

  reageer
 • A.

   

  Niets meer aan toe te voegen. Hier sluit ik me bij aan. ! Aanpakken ipv vertroetelen.

 • Karin

   

  Wat er gebeurt is ronduit schandalig, maar dat WIJ als brave reizigers hier voor op moeten draaien is wel een hele goedkope oplossing. Connexxion vraagt al maanden om een oplossing. Nu het te heet wordt onder de voetjes van onze nieuwe burgervader is een prijsverhoging de oplossing. Haal het geld vandaan bij degene die dit veroorzaken. Iedereen weet toch om welke groepering het gaat.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Dus boos worden op de politie die je niet op tijd de info geeft? Pak liever diegenen aan die het doen. praatjes vullen geen gaatjes. Maar ja hij is van D66 dus er zal nog heel wat gepraat gepraat en geknuffeld worden.

  reageer
 • Evros

   

  Het moet me toch even van het hart.... Hoe lang is het al mis met dat Almeerse tuig ? Iedereen is er van op de hoogte. Het staat bol van de berichten ! Meneer Weerwind is toch niet doof en blind! Begrijpelijk dat hij de officiële rapporten hierover wil inzien maar had hij daar zelf niet eerder naar kunnen informeren of kunnen opeisen ? Hij is toch hoofd van de politie? Er zit een heleboel scheef bij de gemeentelijke politiek ! Ik denk dat ik niet de enige ben die hier opheldering over eist ! Te gek voor woorden !

  reageer
 • tjip

   

  De beste stuurlui staan aan wal. Wat doet u er zelf aan? Zit u al in de politiek? zodat uw beste ideeën uitgevoerd kunnen worden. En er nooit meer iets mis gaat!!! Of werkt u al bij de politie? Zorgt u zelf voor orde en handhaving? Al aangemeld bij de Vrijwillige Politie? Nee..............goh en dan toch maar schelden en tieren op anderen, die heus hun best doen. Maar ook moeten roeien met de riemen die zij krijgen.

 • Marcel

   

  Whauwwww..6 toe maar ;-)

  reageer
 • Evros

   

  Begrijpelijk dat de toezichthouders betaald moeten worden maar hoe eerlijk is dit naar de klanten toe die hier ook niets aan kunnen doen ! Gaan we weer en zo gaat het overal aan toe in de politiek ! Wie betaald het gelag ? Laat dat tuig het betalen of hun ouders ! Dit kan toch niet echt waar zijn. Worden we nu belazerd of niet. Ga maar mooi weer spelen meneer Weerwind met deze criminelen ! Hoe geloofwaardig is dit naar ons, de welwillende burgers toe. Schofterig !

  reageer
 • Michael

   

  Kan hem geen ongelijk geven, vanavond was een controle op de parkeerplaats( 6 a 8 motoren minimaal ) achter de blowboot belangrijker dan eens een ronde door de Kruidenwijk te doen.

  reageer
 • Bromsnor

   

  En wat moeten ze doen met een rondje door de wijk?

 • Frank

   

  En wie zegt dat ze niet op 2 plekken tegelijk zijn?

 • Dick

   

  Maar ANPR is toch DE oplossing tegen criminaliteit? Of ben ik nu gek?mals ik roep dat ANPR geen criminelen opspoort maakt iedereen me voor gek uit, nu is het "politie moet meer in de wijk".

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert