'Zeldzame orchidee illegaal uitgegraven'

ALMERE
Tot ontsteltenis van de Almeerse stads-ecoloog Ton Eggenhuizen, zijn twee zeldzame orchideeën gestolen. Ze stonden op een plek die onder plantendeskundigen geheim wordt gehouden, om te voorkomen dat er iets met de orchideeën gebeurt.

Volgens Eggenhuizen zijn ze illegaal uitgegraven: "een nutteloze klus omdat de kans heel klein is dat de plant in een nieuwe omgeving verder groeit. Daarnaast was maar een klein deel van de kluit meegenomen".

In Almere is nog een plek waar deze bijzondere orchidee groeit, maar de planten doen het daar steeds minder goed, zegt Eggenhuizen. Daarom was de deskundige zo blij met een tweede locatie waar de plant tot bloei kwam. Zelf zaden van de orchidee zaaien heeft waarschijnlijk weinig effect, omdat de plant alleen groeit in grond met specifieke eigenschappen.


reacties (12)

 • Thomas

   

  Man, man, man, wat een drama om niets. Als die orchidee zo'n sneue plant is dat hij het niet wil doen, dan groeit het op weinig plekken en kan het uitsterven. Dat is de natuur.

  reageer
 • kees d.

   

  Wat een onkunde!!

 • Bromsnor

   

  Mensen zullen het wel gewoon een leuk plantje hebben gevonden en het hebben willen meenemen. Planten uit de natuur meenemen is geen diefstal. Als ze zo zeldzaam zijn kun je maar beter wat helpen bij de voortplanting. Die geschikte gronden kun je toch zo vinden/maken wanneer de eisen bekend zijn.

  reageer
 • Nico Scharn

   

  Hier aan de overkant van de Lange Wetering stonden ook de prachtigste orchissen. Ik kon ze goed zien, omdat ik ze vanuit de kano bekeek. Vaak liet men het onkruid hier teveel doorschieten en verwaarloosde de gemeente het groengebeuren alhier...maar natuurlijk niet de mooie paarse orchissen,..die waren in een uurtje allemaal uitgeroeid door de gemeentelijke maaiers. Ook de elzenboompjes die de ijsvogelnesten en ijsvogelvisplaatsen verborgen, werden rücksichtlos weggekapt. Jaren geleden ging men de Lange Wetering van de binnenhaven van Almere Haven tot aan de Hoge Vaart uitdiepen...maar wel exact op het moment dat de ijsvogels vele nesten aan het maken waren. Gelukkig kon ik dat met de Vogelwet in de hand tegenhouden. Misschien moeten we Ton van Wijlen e.a. eens die maaiers vertellen wat werkelijk natuur is.☺

  reageer
 • Teun Geurlings

   

  Hm, ik heb ze heel vaak en veel in het Kromslootpark gezien. Daar ging altijd de maaimachine van de gemeente vol overtuiging overheen.

  reageer
 • Ton van Wijlen

   

  Teun, die orchideeën behoren tot een andere soort. Vaak staan en stonden er rietorchideeen, bijvoorbeeld. Hondsdraf is een apart typetje, dat in Flevoland vooralsnog minder stabiel is wat betreft het vasthouden aan zijn groeiplaats. Maar alle wilde orchideeën zijn wondermooi, hoor, en lijken voor niet-kenners vaak erg veel op elkaar. Die uitgegraven hondsdrafjes zijn vast buit gemaakt door een kenner, misschien wel uit de directe omgeving van de Almeerse stadsecoloog zelf. Toeval lijkt mij uitgesloten, maar ja, wie zal het zeggen, niet waar?

 • Henny Brugman

   

  Ik heb jarenlang in Almere-Haven gewoond nabij het kromslootpark. De genoemde orchidee was toen veel te vinden in het park,uitgraven mocht toen ook al niet,dat was illegaal en daar stond een boete op,maar wat schetste mijn verbazing als groenbeheer daar aan het werk was.... de prachtige orchidieeën werden door diezelfde groenbeheer plat gewalst en weggemaaid dus ik begrijp de commotie van dit bericht niet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  EN was het een probleem om een paar flinke palen te slaan zodat de machine er niet zo makkelijk overheen zou gaan.

 • laat alle reacties zien
 • Ton van Wijlen

   

  Onder het motto "Wat zeldzaam is moet zeldzaam blijven" heeft een vermoedelijke kenner hier zijn of haar slag geslagen. Gelukkig is het Hondskruid bij onze zuiderburen hier en daar een algemeen voorkomende plant. In ons land zoekt het gewas naarstig naar nieuwe leefgebieden, na een handvol decennia geleden vrijwel te zijn verdreven uit de kalkrijke duingebieden. Flevoland heeft tal van geschikte leefplekken voor deze orchidee. Bermen, opgespoten ruigten en verwilderende struwelen op onze kalkrijke grond zijn favoriet. Die kalk is essentieel: kalk van schelpen die nog doen herinneren uit de tijden toen de brute Zuiderzee huishield in onze contreien. Ze lossen langzaam op onder invloed van regen en blakerende zonneschijn. De vloeibaar geworden kalk van deze skeletten van voormalige zeeweekdieren sijpelt door de Flevolandse bodemstructuren. Dit alles tot groot genoegen van bijvoorbeeld het wondermooie orchideetje Hondskruid. Één troost voor de Almeerse stadsecoloog: als je één bloeiend Hondskruidje ziet, dan heb je er minstens tien niet bloeiende gemist!

  reageer
 • Frank

   

  Als ik het bericht lees, denk ik niet dat we met een kenner te maken hebben. Er staat dat de kluit verkeerd is uitgegraven, bijna geen wortel is meegenomen. Dus ik denk dat iemand het per ongeluk is tegen gekomen.

 • Jeroen

   

  Bezuining van de floriade: goedkoper dan kopen

  reageer
 • michael

   

  Jammer dat ze niet Door groenbeheer zijn omgewaaid !!

  reageer
 • Henkie Hoepelrok

   

  Wat vreselijk. Ik ga er van uit dat onze regering nu drie weken nationale rouw afkondigt.

  reageer
 • Faerie

   

  *zucht* alles moet toch kapot in Almere... Tuigtown people strike again!

  reageer
 • bob friedlander

   

  oh wat een ellende ik hoop dat eggenhuizen dit verlies kan verwerken

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Triest!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert