Wie kent er een overbodig verkeersbord?

FLEVOLAND
De provincie Flevoland gaat overbodige verkeersborden weghalen. Te veel borden zorgen namelijk voor onoverzichtelijke situaties en dat kan gevaarlijk zijn. 

De provincie inventariseert op welke plekken overbodige borden staan. Daarbij kunnen inwoners van Flevoland helpen. Mensen kunnen de komende twee weken mailen naar verkeersborden@flevoland.nl of hun melding plaatsen op de Facebookpagina van Omroep Flevoland.

De borden worden niet direct weggehaald. Eerst wordt bekeken of ze echt wel kunnen worden verwijderd. Het is de bedoeling om na de zomer de borden ook daadwerkelijk te gaan weghalen.

reacties (53)

 • Rob

   

  Overbodige flitspalen? Iemand?

  reageer
 • ANtje HA540814

   

  Lekker zelf beter formuleren.

  reageer
 • ron

   

  heeft de afrit geen vrije rechtsaffer ? dan snap ik je .... maar dan nog lijkt me een verkeerslicht op die kruising voor de andere wegen toch wel heel belangrijk (voor het andere verkeer)

  reageer
 • ron

   

  ter verduidelijking: ik heb het niet over een rotonde ....

  reageer
 • tussendevaarter

   

  Wat dachten we van overbodige verkeerslichten? bijvoorbeeld tussenring/hogering. De enige kant die je op kan dankzij het stoplicht, is terug waar je vandaan kwam. Oftewel dan ben je al lekker bezig als je verkeerd rijdt, en blijkbaar snappen mensen niet hoe haaientanden werken dus was er elke week een aanrijding. haal dat stuk asfalt voor teruggaan de hogering op weg, en verwijder het stoplicht. staan we niet dagelijk minutenlang onnodig stil omdat de sensor in de weg ook reageert op verkeer naar rechts :)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Kijk dan nog maar eens goed. En indien ze er niet bij staan dan is ook de rijrichting op de rotonde verplicht.

  reageer
 • ron

   

  van 2 kanten komen ? dat is in 99 vd 110 gevallen zo en die pijtjes staan er nooit bij

  reageer
 • JanB

   

  En waar staat dan wel exact beschreven dat een wegbeheerder verplicht is om te strooien dan wel een waarschuwing te geven?? Als we jou moeten geloven schiet menig wegbeheerder ernstig tekort en moeten er juist veel meer borden komen te staan!

  reageer
 • Rob

   

  Ja belachelijk. Geeft een superveilig gevoel dat deze doelgroep een scootmobiel heeft..... En valt nog mee dat er aan de onderkant van de trap niet eenzelfde bordje staat. (begrijp me niet verkeerd als je de pech dat heb je een scootmobiel nodig heb, prima, maar, dat geeft geen vrijbrief om andere tekortkomingen die het besturen van dit voertuig belemmeren te negeren ten koste van de eigen veiligheid en die van anderen.)

  reageer
 • Dick

   

  Eigenlijk zeggen wij hetzelfde. Gemeentes openbaren hun strooiplan daarom ook zodat ze "gewaarschuwd" hebben dat er niet gestrooid wordt. Buiten bebouwde kom plaatsen ze juist wel de bordjes. Het is geen doen om al de wegen binnen de bebouwde kom van die bordjes te voorzien.

  reageer
 • Dick

   

  Oke, klopt. Idd belachelijke limiet daar. Dat is wat ik altijd roep, "een limiet moet voldoen aan de weginrichting en andersom". Het is totaal onzinnig om op een 5 strooks weg een limiet van 100km/u in te stellen.

  reageer
 • Dick

   

  Yep. Rood Vogeltje

  reageer
 • Antje Ha

   

  De borden staan er omdat bij de uitvoering en handhaving van regelgeving hoort. Geen enkel bord is overbodig tot de regel wordt opgeheven. Of zit er een pathologische bordenzetter bij de provincie?

  reageer
 • frits

   

  Nee hoor, een wegbeheerder hoeft niet alle wegen te strooien. De wegbeheerder moet alleen aan kunnen tonen dat hij erover nagedacht heeft. Daarom heeft vrijwel iedere wegbeheerder een strooiplan, waarin bepaald wordt welke wegen wel en welke niet gestrooid worden. Op kleine straatjes wordt door de meeste wegbeheerders niet gestrooid, en dat hoeft ook niet, en er hoeft ook niet voor gewaarschuwd te worden.

  reageer
 • frits

   

  Misschien heeft Lelystad wel wegen 30 gemaakt die eigenlijk ooit voor 50 bedoeld waren, zoals de IJssellaan. Dan helpen borden niet, omdat de automobilist zich laat leiden door het wegbeeld dat eruit ziet als 50. Ofwel: alle snelheidsbeperkingen die niet aansluiten bij het wegbeeld kunnen als overbodige bebording weggehaald worden. Straatnaamborden zijn er in Lelystad inderdaad wel erg overdreven veel, net zoals sommige wegwijzers overbodig of gedateerd zijn. Maar alle straatnaamborden en wegwijzers weghalen, dat is een dom idee. Lang niet iedereen (automobilist of fiester) heeft TomTom. Ook in nieuwe auto's zit dat lang niet altijd.

  reageer
 • frits

   

  ik bedoel echt de Markerwaarddijk tussen de Houtribweg rotonde en de Houtribsluis, dus de N302. Hier mag je maar 50, maar niemand houdt zich daaraan, en logisch ook, gezien het type weg en het ontbreken van bebouwing.

  reageer
 • frits

   

  Die zijn er gekomen nadat er tig scootmobielen die trappen afgereden waren. M.i. inderdaad overbodige borden, maar blijkbaar hebben hele volksstammen zo'n waarschuwing nodig.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het zal wel maar de regelgeving vereist een bord anders geldt de regel niet. Dus er komt een bord en dat blijft er gewoon. Wat is toch het probleem.

  reageer
 • FS

   

  Dick zit jij ook op het forum van mijn naam? Mooie uitspraak hè van die bermen!

  reageer
 • Dick

   

  Nee weer niet juist. volgens uitspraak in linkje (http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2016:3927) en volgens verdrag van wenen (1968) is de werking van het parkeerverbod alleen van invloed op de "rijbaan". De "rijbaan is"dat deel van de "weg" wat bedoeld is om te gebruiken tijdens het rijden. Parkeren dient te geschieden op de daartoe aangewezen weggedeelten. En laten de bermen nou horen tot "de daartoe aangewezen weggedeelten". Overigens kan een onderbord de werking van een bord alleen "inperken", niet "uitbreiden".

  reageer
 • Rob

   

  Lelystad, Stadhuisplein, bordjes bij de trappen.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, het bord wat in de berm staat is overbodig. Aan het portaal hangt al een aantal borden wat aangeeft waar wie mag en/of moet rijden. Dan de twee pijltjes, die zijn in het geheel niet overbodig, die waarschuwen er juist voor dat kruisend verkeer van twee kanten kan komen. Dat is namelijk het gevolg van het buiten de voorrang trekken van de FIETSERS.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, het zit even iets anders. De wegbeheerder is verplicht een weg te strooien, tenzij hij daarvoor duidelijk waarschuwt. Als op een weg, die geen waarschuwing bezit, en die daarentegen niet gestrooid is een ongeval plaatsvindt is de wegbeheerder, mits de bestuurder aan kan tonen op die weg alle voorzichtigheid in acht te hebben genomen, aansprakelijk voor de schade.

  reageer
 • mij

   

  Ben ik niet mee eens. Je rijstijl moet je ook aanpassen aan de weer omstandigheden dat kan een verkeersbord je niet vertellen wanneer je hier rekening mee moet houden. Het is ook je verstand gebruiken. Tegenwoordig worden meer wegen niet bestrooit maar daar staan toch ook geen borden bij die wegen. Ook al zijn de wegen gestrooid moet je rijstijl hier nog steeds op aanpassen aan de omstandigheden.

  reageer
 • ron

   

  dat voorbeeld van die bus en tractor ... is het bord niet overbodig in mijn ogen maar het woord/symbool is dom geplaatst (tussen linksaf en rechtdoor) valt me al heel lang op . borden die achter elkaar staan en elkaar beeld belemmeren. bewegwijzering die door het uitpuilende groen niet zijn te lezen. (texaco tussen de vaarten Almere, diverse dreven) (Provinciale wegen vind ik zelden verkeerd) zet verkeerslichten op iets grotere afstand (nekpijn om het te zien) Gelukkig zie je het steeds vaker beter. bij een verkeerslicht met rechts van de weg alleen een licht voor rechtsaf ; springt deze op groen ... heb ik al vaker gehad dat ik per ongeluk optrok. zet er een licht voor rechtdoor naast; veel veiliger denk ik.

  reageer
 • ron

   

  om de zoveel tijd heb je weer zon weghaal actie . wat mij opvalt: a. mensen hebben het over alles en nog wat (vooral over mensen die zich niet aan regels en borden houden) b. egocentrische mensen die de beperkingsregel liever überhaupt niet hebben. c. mensen die denken dat alle borden wel weg kunnen Maar mensen die de vraag beantwoorden wat zou er weg kunnen omdat dat beter is die blijven uit. wat me ook opvalt dat gemeentes nog steeds onzinige borden neerzetten (een bord voorrang verlenen met een onderbord met 2 pijltjes die naar rechts en links wijzen ... duh wis zou bik anders voorrang moeten verlenen of zou men bedoelen dat die andere richting voorrang moeten geven? bij die vorige actie gemeld maar nooit weggehaald) en dingen die veel belangrijker zijn vergeten ze(zorgen dat drempels en obstakels zichtbaar zijn . de haaietanden fris ' gepoetst' zijn) bij een voorsorteer vak vergeten te zeggen op welke van die 6 stroken je nu zelf al rijd (soms is de verbreding links van je en soms rechts van je. De gele borden met vanaf datum xxxx afgesloten terwijl je al een maand verder bent. of de ... staat afgesloten ... als je er woont was je w.s. al geïnformeerd; als je er niet woont heb je geen idee waar de weg is. en heb je vaak heel weinig aan die info.

  reageer
 • Drontenaar

   

  De onderborden van de parkeerverbodsborden langs de N302 bij het vliegveld zijn niet rechtsgeldig. Hierop staat namelijk "geldt ook voor de berm". Dit is onjuist en hier is ook een arrest van: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2016:3927 Parkeren buiten de bebouwde kom is in de berm toegestaan en kan niet met dit parkeerverbodsbord verboden worden.

  reageer
 • KC

   

  Klopt helemaal, maar Lelystad maakt het nog erger door op sommige zijwegen voorrangsborden te plaatsen met als argument dat op de wijkontslluitinsweg een hoofd fietsroute aanwezig is. Dat was in het verleden met blauwe bollen maar die zijn al jaren verdwenen. Een voorrangsbord mag alleen worden geplaatst bij een vrijliggend fietspad. Nu bij de ene zijweg wel voorrang bij de andere niet. Kijk maar in de Kempenaar om te huilen.

  reageer
 • ron

   

  leuk grap ... maar je kan niet elke zin omdraaien

  reageer
 • ron

   

  slecht voorbeeld lijkt me: je moet natuurlijk wel weten wat een bord betekend (dat is dus niet fout)

  reageer
 • Dick

   

  Ik zeg niet dat bermen niet bij de weg horen. Ik zeg dat bermen niet bij de rijbaan horen. En een parkeerverbod E01 geldt alleen voor de rijbaan. Overigens is er jurispudentie over het parkeren in de berm, de rechter heeft verklaard dat dat wel mag. Zie linkje: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2016:3927

  reageer
 • KC

   

  Klopt helemaal. Behoudens als er op de weg een parkeerverbod geldt, dan mag dit ook niet in de bermen.

  reageer
 • Dick

   

  30km zone moet ook wat aan de weginrichting worden gedaan om het "echt" een 30km zone te laten zijn. Wat gemeentes hebben gedaan is een A1-30 neerplempen en daarmee denken dat ze aan de inrichtingseisen hebben voldaan. Dus borden herhalen heeft geen zin, weginrichting moet aangepast worden.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Over provinciale bewegwijzering ga ik niets zeggen: dat weet de provincie het beste, heer Lodders! Maar gemeenten zijn volstrekt 'over the top' als het om bewegwijzering gaat: in Lelystad staan (in de Atolwijk) op 1 punt bij 1 'wijktoegang' minstens zes (6) borden in alle windrichtingen, die de respectievelijke huisnummers en hofjesaanduiding weergeven, zeer verwarrend... Maar als er bij de wijktoegang een bord '30KM' staat is het geen overbodige luxe dat halverwege de wijk nog eens te herhalen, vanwege alle laagvliegers. Ook in het centrum zijn er diverse plekken waar men door de borden de weg niet meer ziet. Verkeersborden en 'verwijzingsborden' zijn soms met elkaar verweven tot een chaos waar geen voorbijganger meer op let. Dus: minimaliseer het aantal borden, zeker de niet-verkeersborden, want iederen (bijna) heeft een tomtom/GPS, dus concentreer je op de snelheidsborden en verbodsborden. Dat schept duidelijkheid! En in Lelystad zou het veel helpen als de gemeente in de wijken waar 30 KM geld dat ook groot op de weg zou markeren, er zijn veel te veel laagvliegers en stuntpiloten op de weg in de wijken!

  reageer
 • Eli

   

  Uit allerlei onderzoeken naar verkeersveiligheid blijkt: hoe minder borden, hoe beter. - het voorkomt verwarring - het voorkomt afleiding - borden zijn soms nietszeggend - minder borden zorgen ervoor dat verkeersdeelnemers zelf weer (beter) opletten en eigen verantwoordelijkheid nemen (dit blijkt onder meer uit onderzoeken naar kruisingen waar stoplichten zijn weggehaald en er minder ongelukken gebeuren) - automobilisten 'zien' maar 10-20% van de borden spontaan op. Hoe meer borden, hoe groter de kans dat de automobilist de informatie helemaal niet opslaat (want: te verwarrend/ te veel)

  reageer
 • Dick

   

  Oh, en eehhh, dat onderbord "geldt ook voor de bermen" gaat daar echt niets aan veranderen, heeft rechter uitspraak over gedaan.

  reageer
 • Teun

   

  Bij bezuinigen hoort het woord "verkeersveiligheid" in eens niet meer... O ja dat is weer een andere club...

  reageer
 • Dick

   

  Indien de groenstrook NIET door een stoepband is afgezet geldt dit als een BERM. En daar mag je wel parkeren meneer Jannes. Ken de wet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat klopt. En dan is het prettig als een bordje je vertelt welke wegen bij gladheid niet worden gestrooid toch?

  reageer
 • KC

   

  Bermen behoren wel degelijk bij de rijweg. Als er een verboden te parkeren bij de weg staat, dan mag je ook niet in de bermen parkeren. Voor de mensen zoals u, plaatst men een eigenlijk overbodig bord Geldt ook voor de bermen.

  reageer
 • Jannes van d

   

  Binnen de bebouwde kom kennen we geen bermen maar groenstroken. En in de groenstrook mag niet geparkeerd worden. Dus nee, u mag daar niet parkeren meneer Dick.

  reageer
 • mij

   

  Ook al is het glad, dan worden er ook steeds minder wegen bestrooid met zout ivm bezuinigheden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Onzin. Het is nu niet glad, en wordt er soms gestrooid? Nee toch?

  reageer
 • Jos '56

   

  Daar heeft de Provincie niets over te zeggen.

  reageer
 • Piet

   

  De matrixborden met "50" boven een stilstaande file mogen van mij wel uit. Heel irritant en het kost nog energie ook.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het zal wel los lopen met de overbodige borden. Het is een populair waanidee bij populisten. Alles staat er met reden en om een juridische afdekking te verzorgen. Dat mensen zich er niet aan houden is geen reden om ze weg te halen.

  reageer
 • Dick

   

  Sowieso mag jij in parkeervakken parkeren al bestaat er een parkeerverbod. Het parkeerverbod geldt NOOIT voor parkeervakken. Net als onderborden geldt ook voor berm. Juridisch onjuist. Bermen gelden niet als "rijbaan". Wel als weg. Maar indien in zonder obstakels te overwinnen in de berm kan komen dan mag ik daar parkeren ondanks dat er een "parkeerverbod" voor de "rijbaan" geldt.

  reageer
 • Ze kunnen allemaal wel weg. Immers men ziet ze toch niet, want vrijwel niemand houd zich er aan, dus zijn ze overbodig. Voorbeelden waar dit is toegepast en zeer goed werkt zijn Makkinga en een deel van Leeuwarden. Daar moet men dus zelf opletten, en dat werkt erg goed. Bewezen is dat daar de verkeersveiligheid verbeterd. Dus alle borden weg er mee.

  reageer
 • Willem

   

  alle borden met hier wordt bij gladheid niet gestrooid Dat betekend volgens mij dat er wel wordt gestrooid als het niet glad is

  reageer
 • Klaas

   

  hier aan de nagel op Urk hangt het vol met 30 km borden.die kunnen ze ook wel weghalen want dat heeft hier nog nooit iemand gereden.je ziet ze alleen langs flitsen

  reageer
 • Dick

   

  Je bedoelt de Oostvaardersdijk? Markerwaarddijk loopt van houtribsluis naar Enkhuizen.

  reageer
 • Jan

   

  Alle borden in Lelystad waarbij je een betaald parkeren zone in rijdt, met als bord...."verboden te parkeren" .... Er wordt dan bedoeld verboden te parkeren buiten de vakken en binnen de vakken betalen.... Maar dat staat er niet!!

  reageer
 • Frits

   

  Het voorbeeld op de foto betreft een gemeentelijke weg, geen provinciale weg. Ik neem aan dat reacties over overbodige gemeentelijke borden niet naar de provincie moeten? Jammer dat dit geen regionale actie is waar alle wegbeheerders aan meedoen. En dat het niet alleen om overbodige borden, maar ook om borden die er formeel mischien wel correct staan, maar waar de hele verkeersmaatregel onzinnig is. Kan op de Markerwaarddijk bij Batavia Stad bijvoorbeeld die 50 niet weg? Er is geen enkele reden voor deze snelheidsverlaging. Gewoon 80 op zo'n stuk provinciale weg waar geen bebouwing aan staat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert