Gemeentesubsidie voor behoud Urker klederdracht

URK
De Urker klederdracht moet behouden blijven. Dat vindt de gemeente Urk, die geld vrij gaat maken voor de Stichting Urker Klederdracht. 

De stoffen waarvan de kleding gemaakt is, zijn steeds lastiger te vinden zegt fractievoorzitter Jan Koffeman van de partij Hart voor Urk. Ook zijn er volgens hem steeds minder mensen die weten hoe de typisch Urker kleding gemaakt moet worden.

De stichting Urker Klederdracht krijgt daarom nu eenmalig een bedrag van de gemeente. De hoogte van dat bedrag moet nog worden vastgesteld. Het moet genoeg zijn om de benodigde stoffen en accessoires zoals manchetknopen te bestellen bij een fabrikant. Het is de bedoeling dat er ook naai-cursussen komen voor mensen die de Urker klederdracht zelf willen maken.

reacties (12)

 • ineke romkes

   

  ik maak het zelf ook op bestelling betaal het zelf ,maar er zijn maar weinig adressen voor de stof en knopen ed ik ben trots op de klederdracht promoot het ook graag en zou wel wat adressen willen voor de stoffen ed

  reageer
 • Vissekla

   

  Ik heb sterk de indruk dat de reageerders het artikel niet goed lezen. Het gaat hier om centrale inkoop van moeilijk verkrijgbare stoffen, en cursussen klederdracht maken. Degene die een pak wil betaalt dat zelf. Dus deze vermeende subsidie betreft slechts een voorfinanciering.

  reageer
 • Roelie

   

  Ik vind het belangrijk om onze cultuur te bewaren. We schamen ons er toch niet voor?

  reageer
 • Erna loosman

   

  Ook buiten de vissersdorpen Roelof ik woon in Amsterdam en vind het prachtig en niet alleen omdat ik zelf samen met mijn bessien op feestdagen in de dracht liep! Maar ook omdat je trots mag wezen op alles waar Urk voor staat! Ps ik ben niet op Urk geboren maar mijn jeugd bracht ik vele vakantie door op Urk!

  reageer
 • Bas

   

  Welja de gemeente betaalt wel hebben toch geld zat voor deze onzin en flauwekul

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  De wereld draait door. Wie zit er, behalve een paar mensen op Urk, Volendam, Spakenburg en Zierikzee, nog te wachten op behoud van de klederdracht. Ga naar het Zuiderzeemuseum of betaal het zelf. Waarom uit de algemene middelen en niet uit een of ander cultuurfonds?

  reageer
 • Knielus

   

  Wat een stakker om zo'n uberdomme stikjaloerse reactie te geven als er weer een mooi stukje over Urk op staat. De miljoenen vloeien rijkelijk het putje in aan onzinnige projecten voor straattuig en Floriade dromen en jij begint te stumperen over urker subsidie.🤓

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is echt onzin. Wel is het zo dat als het woord subsidie valt de azijn meestal rijkelijk vloeit in de reacties.

  reageer
 • Ricardo

   

  Hoe heb je dat met Almere of ben je dan ziende blind. Vergelijk floriade geld maar even met dit bedrag. Ik denk dat het nog geen 1 procent is . En kom niet met het verhaaltje appels met peren vergelijken want Almere is 1 en al subsidie

  reageer
 • Serge

   

  Natuurlijk. Als ik het woord Urk lees, dan staat 9 van de 10 keer het woord subsidie in dezelfde regel.

  reageer
 • Frenky

   

  Goede zaak. Wordt er toch nog een beetje cultuur bewaard.

  reageer
 • Poe

   

  Er is geen geld voor de zorg, maar wel voor kleding blijkbaar..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert