Dode en zwaargewonde bij ongeluk bij Torenvalkweg

LELYSTAD
Bij een ongeluk vlak bij de kruising van de Torenvalkweg, Knardijk en de Praamweg in Lelystad is een 73-jarige fietser uit Almere om het leven gekomen. Zijn vrouw is zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie. De gewonde is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De twee slachtoffers werden aangereden door een landbouwvoertuig. De bestuurder van het landbouwvoertuig is aangehouden door de politie.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.
reacties (49)

 • onbekend

   

  hij ontweek hun ik ken de chaufeur van de tractor dus

  reageer
 • Jaap

   

  Het ging over provinciale wegen, niet over binnenweggetjes met fietsers op de rijbaan.

  reageer
 • Paul

   

  Dick, Je hebt helemaal gelijk: in dit geval betreft het een landbouwvoertuig. Er maken echter veel meer automobielen, motorfietsen en ander gemotoriseerd particulier verkeer gebruik van deze specifieke weg, welke meestal door een te hoge passeersnelheid de risico's voor de zwakke verkeersdeelnemers reeel verhogen. Kortom: voor alle motorvoertuigen - zowel particulier als zakelijk - geldt dat zij een gevaar kunnen vormen voor fietsers e.d. op deze weg ("kunnen" omdat er af en toe toch nog wellevende bestuurders zijn met hart voor de kwetsbare weggebruikers).

  reageer
 • Antje Ha

   

  Men doet niets liever. Lekker veel muiskliks en boze herbezoekers van de pagina. Dan lijkt het allemaal nog wat met de advertenties.

  reageer
 • Barbara

   

  Ben het helemaal met u eens. Stuitend zoals sommigen over de diepe triestheid van een situatie als deze heenstappen. Tegelijkertijd kan je uit verschillende opmerkingen opmaken dat er wel degelijk klachten rond verschillende verkeerssituaties die bij gemeentelijk onderzoek of veilig verkeer thuishoren bekend zijn en niet gehonoreerd worden. Misschien is dat hetgeen wat sommigen goed dwarszit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • RD

   

  Nogmaals voor Omroep flevoland,, stop deze onzinnige discussies uit respect voor de nabestaanden !! Er worden zoveel onzinnige dingen aangehaald die er niet toe doen. Nogmaals laat het niet toe om op ongelukken te kunnen reageren, voor de nabestaanden die ook meelezen kan dit onnodig leed aandoen !!

  reageer
 • buitenwegbewoner

   

  Dus op een weg waar fietsers op de rijbaan rijden, mag het langzamere landbouwverkeer niet meer rijden? Enfin, op drukke wegen waar veel verschil zit in snelheden is het aanleggen van een vrijliggend fietspad belangrijk, een parallelweg is dan ook niet altijd de oplossing. NB: dit lijkt mij trouwens niet echt een doorgaande weg: sluipverkeer dat er hard wilt rijden hoort er al helemaal niet thuis; de overheid probeert met al die drempels dat duidelijk te voorkomen. Maar we dwalen af: sterkte voor alle betrokkenen!

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Er is geen noodzaak uw honden daar te transporteren. Er is geen noodzaak honden te hebben.

  reageer
 • Jaap

   

  Boeren mogen er wel rijden, alleen niet met de langzame voertuigen. Dat is inderdaad op veel wegen in de spits niet meer verantwoord. Tegelijkertijd ligt de bal bij de overheden om dan parallelwegen aan te leggen.

  reageer
 • Juliane

   

  Ik vind het echt afschuwlijk dat dit gebeurd is en wil ook alle betrokkenen heel veel sterkte wensen. Ik fiets hier zo goed als elke dag op mijn Scorpion trike ligfiets ik weet hoeveel gevaren er zijn op deze weg en ik kan er dan ook niet bij dat hier nog steeds geen oplossing voor is. Ik fiets hier dus om de dag ook met mijn 2 border collies en de fietskar achter de fiets en word hier alsnog op belachelijke snelheden door automobilisten ingehaald doodeng maar ik heb geen keus door het bos MAG NIET VERBODEN VOOR HONDEN belachelijk gewoon. Ik ben gisteren dus langs het ongeluk gefietst met mijn partner op weg terug uit almere we hebben het niet gezien maar alleen al dat je denkt NEE NIET WEER....vreselijk Wanneer komt er meer bescherming voor de fietsers want lelystad wil ze wel hebben al die fietser nu nog VEILIGHEID AUB.

  reageer
 • Dirk Zasan

   

  Er is geen fietspad omdat er nauwelijks verkeer is. Wat er komt is voornamelijk natuurminnend volk

  reageer
 • Bromsnor

   

  Het is op de Praamweg. Het zijn vouwfietsen op de foto's. De google-map in de plaatjes staat ergens op een woonwijk gericht. Er is geen auto bij betrokken, in tegenstelling tot wat velen beweren kun je daar als automobilist maar langzaam rijden. Dit door de drempels, versmallingen en het veerooster. De tractor staat erg schuin, als deze niet verreden is na de botsing is het aannemelijk dat hij kruiste of keerde.

  reageer
 • weggebruiker

   

  Over deze situatie kan ik niet oordelen, wel rijdt ik dagelijks tussen Lelystad en Zeewolde. Dan vallen mij de volgende zaken op: -chauffeurs van landbouwvoertuigen zijn vaak erg jong en zitten doorgaans standaard te bellen achter het stuur - 's winters meestal geen of slechte verlichting, vaak werklampen aan de achterzijde die nog branden, waardoor je denkt met een spookrijder te maken te hebben -enorm veel bagger op de weg die gewoon kan blijven liggen (wegbeheer???) en voor levensgevaarlijke situaties zorgt, vooral de Roerdompweg tussen Zeewolde en de Vogelweg spant de kroon. Het is nog een wonder, dat het nog steeds goed gaat

  reageer
 • Dick

   

  Ja en we leggen gelijk de schuld bij de bestuurder van de trekker. Maar je haalt je beweringen direct vol onderuit. Een trekkercabine is juist niet lawaaiig, die zitten op zo'n beetje 76dB(A). Eis is <86dB(A). En als jij had geweten hoeveel 10dB(A) verschil in geluid is, dan had je deze domme opmerking niet gemaakt. Dan, een klepel zoals deze vereist wel wat ervaring. Dus dat het een jong ventje is geweest is wel zeer onwaarschijnlijk. Je hebt wel gelijk met je opmerking over het beter opletten in het verkeer. Feit is dat er wel weer een dode te betreuren valt.

  reageer
 • Dick

   

  Fout. Trekkers dienen, indien het aangehangen gereedschap meer dan 30cm buiten de trekker uitsteekt of als de aard van de werkzaamheden dat vereist, zwaailichten te voeren. Er staat nergens in de wet dat boven 2,60 een zwaailamp gevoerd moet worden. Als dat al zo zou zijn dan is dat altijd nog 2,55 en geen 2,60. Overigens had het wel of niet voeren van een zwaailamp hier echt geen verschil gemaakt. Wat er hier mis is gegaan weten alleen de direct betrokkenen.

  reageer
 • euro

   

  deze combinatie zal zeker door een ervaren bestuurder bediend worden. deze werkzaamheden zijn zo gecompliceerd hier zet je geen jonge bestuurder op. het blijft een zeer noodlottig ongeval, nabestaande en ook de bestuurder wens ik veel sterkte toe

  reageer
 • Buitenwegbewoner

   

  Dus vrachtwagenchauffeurs die aan het werk zijn mogen wel op de openbare weg rijden en boeren die aan het werk zijn niet? Rare gedachtenkronkel.

  reageer
 • Johan

   

  En dit zeg je allemaal terwijl jij het meergranen brood met een glas melk weg drinkt? Dat een tractor harder kan dan 25 is juist veiliger dan wat jij nu allemaal op noemt. En als ik de situatie hier zo zie ook totaal niet van toepassing

  reageer
 • Gerald

   

  Want?? Alleen maar omdat je dat dan mss wel 2 minuten later thuis bent, poe man jijhebt het zwaar.

  reageer
 • Paul

   

  De Torenvalkweg is voor langzaam verkeer (fietsers, hardlopers) erg gevaarlijk, omdat vele automobilisten hun gaspedaal lekker respectloos ingetrapt houden, terwijl ze deze weggebruikers passeren op de niet al te brede weg. Ik ga vaak maar uit voorzorg de kant in, want een lel van een buitenspiegel kan je ook in het ziekenhuis doen belanden. (Veel mensen kennen de breedte van hun voertuig niet, hoewel dit gemakkelijk is vast te stellen langs een rechte stoeprand. Men neemt dan bijv. een vast punt op het dashboard waar de grens van het wegdek naar toe gaat). Ook ik snap al heel lang niet dat op de Torenvalkweg geen apart fietspad is aangelegd. Het wachten is op het volgende ongeval (Maar ik hoop van niet!).

  reageer
 • Johan

   

  Rob, ik snap niet dat je onzorgvuldig kunt reageren. Ten eerste zijn er maar weinig tractormerken die sneller kunnen dan 50 km/ uur, veelal wordt het toerental in de hoogste versnelling begrenst om het brandstofverbruik te reduceren. Ten tweede kunnen auto's vaak meer dan 180 terwijl in NL het maximaal 130 km/uur is, moeten we die dan ook begrenzen? Ten derde de pubers hebben al jarenlang ervaring op het land en moeten ook gewoon theorie en praktijkexamen afleggen voordat ze op de weg mogen. Ten vierde waarom verbieden op provinciale wegen, gaan ze te langzaam voor je als je achter ze rijdt, zie je ze liever door het dorp rijden? Ten vijfde, bij dit ongeval betrof het geen tractor die harder kan dan 50 km/uur, geen puber achter het stuur, geen provinciale weg. Ten zesde, deze tractor maait de wegbermen van zelfs snelwegen, ga jij Rob het voortaan met je gazonmaaier doen als de tractoren er niet meer mogen rijden? Sterkte aan de nabestaanden en de betrokkenen!!!

  reageer
 • Jan

   

  Nog meer regeltjes...... Overigens wens ik de betrokkenen heel veel sterkte. Wat een tragedie.

  reageer
 • Rob

   

  Ik ken de oorzaak niet, feit is wel dat iedere moderne tractor harder kan dan 50 km/uur en daar snap ik niets van net zo goed als dat er pubers op die gevaartes rijden. De wet moet eerst maar eens een wettelijke bepaling voorschrijven dat iedere tractor niet harder kan dan 25 km/ uur. Ook moet verboden worden dat die tractoren op de provinciale wegen mogen rijden. Het is zowieso belachelijk dat traktoren in de spits op provinciale wegen mogen rijden.

  reageer
 • Dick

   

  Auto's en scooters hebben hier helemaal niets mee te maken, snelheid al helemaal niet. Triest.

  reageer
 • Frank

   

  Heel erg,verschrikkelijk voor alle betrokkenen. Het begint nu heel erg op te vallen dat onze mooie polder "eigenlijk" op heel veel plaatsen onveilig is om te fietsen. Diverse oversteekplaatsen die ronduit onoverzichtelijk zijn en daardoor levensgevaarlijk. Maand geleden nog op de harderdijk een motor op een fietser,deze weg is nota bene net weer open na herconstructie. Dronten huisvest de fietsambasadeur van Nederland de gemeente wil de touristensector laten klinken.. Misschien zou ze al die prima fietspaden in het dorp zo moeten laten en samen met de provincie eens om de tafel moeten 1 en ander in kaart te brengen.

  reageer
 • Jan

   

  Tractoren hoeven geen zwaailicht te gebruiken, het is pas verplicht als de breedte groter is dan 2,60 meter. Dat je er allerlei andere 'feiten' bij haalt is feitelijk alleen stemmingmakerij dan wel speculeren. Als er al tractoren over de Oostvaardersdijk rijden zullen ze daar ongetwijfeld vanwege het werk moeten zijn (bermonderhoud e.d.) aangezien het geen verbindingsweg is tussen landbouwgebieden.

  reageer
 • Barbara

   

  Je hebt het over de schoonouders van mijn broer. Ken je hun fietsgedrag pdg?

  reageer
 • Johan

   

  Ik ga morgen weer werken en ga nu slapen. (Net zon zinloze zin als de meeste opmerkingen hier. Sterkte voor alle betrokkenen en nabestaande!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Dit soort situaties kun je ( en mag je eigenlijk uit goed fatsoen) niet op de inhoud van een kranten / media bericht beoordelen. Het is voor alle betrokkenen, inclusief de bestuurder van het landbouwvoertuig een groot drama! Heel veel sterkte voor alle betrokkenen bij de verwerking van dit verschrikkelijke ongeval......

  reageer
 • Barbara

   

  Je hebt het over mijn broer zijn schoonouders. Ken je hun fietsgedrag?

  reageer
 • Belle

   

  Zo te zien is dit op de Praamweg, vlak voor de kruising met de Knardijk. Het landbouwvoertuig kwam hier vanaf de richting Almere. Er is hier geen fietspad. Ik herken de situatie, ik fiets hier heel vaak, aan het bordje dat waarschuwt voor de vijf verkeersdrempels op de Praamweg. Merkwaardig ongeval. Sterkte voor alle betrokkenen.

  reageer
 • Fietser

   

  Allerlei speculaties over fietsers, wielrenners en andere weggebruikers. Feit is dat dit een vreselijk ongeval is met noodlottige afloop. Feit is dat dagelijks tractors met al of niet jonge bestuurders te hard rijden op plekken die voor hun verboden zijn zoals de oostvaardersdijk waarbij geen zwaailamp wordt gebruikt en waarbij zeer regelmatig de bestuurder een telefoon in zijn handen heeft. Dit zijn feiten waarmee ik niet wil zeggen dat het in dit geval ook zo is (net zo min dat iedere wielrenner zich asociaal gedraagt) maar wel iets om eens over na te denken.

  reageer
 • hans

   

  Wat een droevig nieuws. Helaas heeft de zittende coalitie met elkaar in het coalitieakkoord afgesproken dat in Lelystad op verkeersgebied alles op orde is, en dat er niet in verkeer geïnvesteerd hoeft te worden. Politici, wordt toch eens wakker. Lelystad is alles behalve verkeersveilig. Stop eens met het vervangen van asfalt op dreven dat nog jaren mee kan, en ga aan de slag met de verkeersveiligheid. Nabestaanden: veel sterkte bij het verwerken van dit verdriet en gemis.

  reageer
 • triest

   

  Tragisch en zeer verdrietig voor allen die direct of indirect betrokken zijn. Heel veel sterkte allemaal.

  reageer
 • Frank van Andel

   

  Het was niet OP de kruising, maar meer bij de versmalling een klein eindje van de knardijk af. Ik heb het ongeluk niet zien gebeuren, maar zou daar langs gaan toen het afgesloten bleek. Zo te zien leek het er op dat de fietsers misschien niet op het fiets gedeelte langs de versmalling waren gereden, maar over het midden, waar de auto's horen te rijden. Het zou een vreselijke vergissing zijn als ze dat hebben gedaan. Sterkte aan alle nabestaanden en ook aan de chauffeur van het landbouwvoertuig. Die heeft immers dingen gezien die we geen van allen willen meemaken.

  reageer
 • jo jo

   

  Steven heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Treurig nieuws weer :( RIP en sterkte aan de nabestaanden!

  reageer
 • JanB

   

  Leuk dat je meteen de kans grijpt om je eigen beeld van de bestuurders van landbouwvoertuigen tentoon te spreiden. (overigens hebben landbouwbestuurders geen verkeerservaring nodig, wel graag bestuurservaring). Maar toch vreemd dat ik van alle chauffeurs van tractoren, rooiers, ed. nog nooit iemand met een koptelefoon op heb gezien en ik kom ze zeker nu meerdere malen per dag tegen. En zeker met zo'n klepelmaaier heb je alle aandacht nodig en ook enige ervaring, dat kan ik je verzekeren. Maar goed, je ben weer even van je frustratie t.o.v. het landbouwverkeer af, gefeliciteerd. Ik wil vooral de familie van het slachtoffer en verdere betrokkenen heel veel sterkte toewensen.

  reageer
 • pdg

   

  Fietsers denken vaak dat iedereen wel wacht of stopt. Fietsers houden zich nooit aan de regels moet veel strenger op gecontroleerd worden.

  reageer
 • frans

   

  Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt is en ik weet niks van de situatie ter plaatse af maar: ik heb jarenlang in Lelystad en Almere geklepeld met een herder combinatie naast de trekker en er waren fietsers en scooterrijders die presteerde het om tussen de trekker en de klepelmaaier door te rijden. Ik geef niemand de schuld maar weet wel dat fietsers en scooterrijders soms rare capriolen uithalen ondanks waarschuwingsborden en zwaailichten. Voor de nabestaanden en ook voor de trekkerchauffeur veel sterkte toegewenst.

  reageer
 • "Met wielrenners weet je het wel". Ja, die rijden soms als idioten, maar als het een wielrenner was geweest (wat hier niet eens het geval is) zou het 'eigen schuld, dikke bult' zijn geweest ofzo? --- Afgezien van bovenstaande wordt er inderdaad soms achterlijk hard gereden en is het (zeker met hoog gras en/of laagstaande zon) best een gevaarlijk stuk. Triest dat een middagje fietsen door Lelystad op zo'n manier moet eindigen...

  reageer
 • Rob

   

  Veel aannames die totaal geen recht doen aan dit verhaal.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat staat ook nergens. Hij zijn wat terechte observaties. Fietsongelukken in de bebouwde kom worden meestal door de fietsers veroorzaakt.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik passeer deze kruising, op de fiets, op het fietspad, enkele malen per week. En idd, als je ziet hoe nonchalant menig bestuurder van gemotoriseerd verkeer hier de bocht neemt! Zelfs richting aangeven is vaak te veel moeite... Enne, het zijn geen racefietsen.M.a.w. de snelheid zal ook wel meevallen. Kijk maar naar het filmpje. Landbouwbestuurders (al dan niet jongelui zonder ruime verkeerservaring) missen vaak het overzicht. Zitten met hun koptelefoon op, achter het stuur van hun lawaaiige machine en bemerken de wereld om hun heen nauwelijks. En, zoals in dit geval, met fatale gevolgen. RIP. Laten we nou eens met z'n allen wat beter opletten en niet denken dat je alleen op deze wereld, het alleenrecht hebt op je stukje weg. Dat geldt voor voetgangers, fietsers en bestuurders van motorvoertuigen! Het verkeer is geen spelletje, maar een bloedserieuze aangelegenheid.

  reageer
 • Peter Kostman

   

  Stevan als ik de foto bekijk lijkt het mij een vouwfiets en geen racefiets. Een treurig ongeval je zal als familie maar zo een bericht thuis krijgen.

  reageer
 • Harry444

   

  Auto's, scooters rijden daar vrijwel altijd te snel. En idd waarom is er nog steeds geen fietspad, waarschijnlijk omdat er fietspaden in die bossen zijn.

  reageer
 • CJW

   

  Was u erbij dan? Op de foto kun je niet zien wie er wel of niet "schuldig" is. Heel verdrietig voor de betrokkenen.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Heftig zeg

  reageer
 • KC

   

  Heel triest. Waarom ligt er nog steeds geen fietspad langs de Torenvalkweg en de Praamweg net zoals bij de Buizerdweg? Er rijden daar aardig wat fietsers.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Zo te zien maakte de tractor een bijzondere verkeersmanoevre en zijn de fietsers buiten zicht van de bestuurder achterlangs willen rijden. Overigens is ook hier frappant dat fietsers zich niet aan verkeersregels houden. Zo geven ze hier op de fietspaden ook elkaar geen voorrang en de woonerf snelheidsbeperking geldt duidelijk ook niet voor fietsers. Op de foto is te zien dat de adviessnelheid 30km/h is geweest. Met wielrenners weet je het wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert