Fors minder bezoekers voor bibliotheek

ALMERE
De nieuwe bibliotheek in Almere heeft het aantal bezoekers vorig jaar fors zien dalen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de bibliotheek. Ook het aantal uitleningen laat een dalende trend zien. 

Brachten in 2014 nog 1.157657 mensen een bezoekje aan een van de vier filialen van de bibliotheek, in 2015 waren dat er 1.113057. Dat is een daling van bijna vier procent.  

[https://localfocus2.appspot.com/577fb1de8fa22]

Steeds meer mensen lezen e-boeken. Dat werkt ook door het in het aantal uitleningen, want niet iedereen leest dat soort boeken via de bibliotheek. Daarom is er een reclamecampagne gestart om mensen te wijzen op de collectie e-boeken. Dat werpt zijn vruchten af. In 2014 leenden 7712 leden een boek, in 2015 waren dat er al 15.444. 

[https://localfocus2.appspot.com/577fb30465b8b]

reacties (24)

 • Dnz.

   

  Abonnementje op de bieb (60 euri) en je kunt ze kosteloos downloaden en het gehele jaar van alle diensten gebruik maken..

  reageer
 • Masja

   

  Die koop ik oa bij Bol.com etc. Net weer een stel gekocht en daarna gedownload voor de vakantie.

  reageer
 • Piet

   

  Waaraan ik nog even toe zou willen voegen: hoe vind je betrouwbare informatie als een groot deel van het internet gevuld is met waandenkbeelden en vooringenomen overtuigingen? Wat gedrukt is, is over het algemeen nog kritisch bekeken voor het ter perse ging - op internet kun je al je afval dumpen (en vind je er altijd wel een publiek voor...). Kritisch bekijken van zoekresultaten is voor een boel mensen ook nog altijd een stap te ver.

  reageer
 • Janneman

   

  Bibliotheken waren er eerder dan de welzijnshoek. Bovendien worden wijkcentra vaak gedomineerd door kleine clubjes die de tent als van hen beschouwen - hoe welkom voel je je daar als je een andere kijk op de wereld hebt? Een probleem dat je in een neutrale bibliotheek niet hebt. Daarbij steek je de loftrompet over marktwerking: waar passen die wijkcentra daar in? Ten slotte, ook een moderne boekwinkel zit niet te wachten op 'klanten' die er enkel komen om een beetje te socialiseren - een winkel is er in eerste instantie voor de verkoop. Wie geen geld (over) heeft voor een kop koffie wordt daar na een tijdje ook de deur gewezen - iets wat in de bibliotheek biet voor zal komen.

  reageer
 • Peter

   

  Vooral wat Dnz. zegt, natuurlijk. Maar bovenal: een instelling die jaarlijks meer dan een miljoen mensen binnen de deuren heeft als overbodig en ouderwetsch bestempelen is nogal ondoordacht. Bij welk aantal begint voor jullie dan het bestaansrecht? Of past een gemeenschappelijke voorziening niet in het beeld van de egoistische en egocentrische 'ieder voor zich, niemand voor ons allen' maatschappij? Voor de mensen die wel weten dat de bibliotheek ebooks heeft, maar om de een of andere manier daar niet aan willen/durven: ik zag dat de bibliotheken - vrijwel allemaal - workshops erover geven. Bovendien denk ik dat er voldoende medewerkers lopen die je ook nog wel de weg willen wijzen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Voor ontmoetingsplekken waren ooit de wijkcentra en buurthuizen bedoeld, en de sportcentra. Als de bibliotheek die functie overneemt, dan kunnen de buurthuizen en dergelijke dus gesloten worden? Die hele welzijnshoek zit steeds meer in elkaars vaarwater, ze mikken allemaal op hetzelfde doel (participatie en ontmoeten) en ze willen allemaal subsidie blijven vangen, terwijl een groot deel van de bevolking er niet komt (die participeren en ontmoeten al genoeg op school, werk, tijdens recreatie, sporten, boodschappen doen). Dat kan dus een stuk efficiënter. Stimuleer voor mensen die alleen maar thuis zitten vrijwilligerswerk, dan ontmoet je nog eens iemand. En ga als samenleving ook niet in tegen moderne boekwinkels, waar mensen ook rustig met een kopje koffie kunnen zitten lezen. In onze buurlanden een groot succes. Wat de markt oppakt, hoeft de overheid niet te beconcurreren

  reageer
 • Dnz.

   

  Enkele reacties zijn naar mijn mening volledig ondoordacht en geven ook even een kijkje in de belevingswereld van een aantal reageerders. PvdA wordt erbij gehaald (de vluchtelingen nog niet, maar we wachten), gebrek aan woningen en het feit het allemaal weggegooid geld zou zijn. Ik denk dus dat dit niet het geval is. Een Goed opgeleide bevolking begint bij (kunnen) lezen. En dan heb ik het niet over Facebook en forums over hoe erg het allemaal is, maar over boeken lezen, opgeleid worden, kansen creëeren en kansen pakken. Daar hoort een bibliotheek bij. Met boeken, met ebooken, ander av materiaal en mogelijkheid om te studeren. Op veel basisscholen wordt extra ingezet op de taal (en rekenen) en daar hoort een bibliotheek bij. Op middelbare scholen en hoger onderwijs (waar ik zelf werkzaam ben) komen we best hele slimme mensen tegen, echter met te weinig leeservaring. Dit resulteert tot lagere resultaten en maatschappelijk beperkte mensen die Facebook tot waarheid aannemen en populistisch meebrullen in plaats van een kritische (= dus niet afzeiken) basishouding en fatsoenlijke kennis om ook ook hun mening te kunnen beargumenteren en met nieuwe doordachte oplossingen te komen. Bieb: je bent goud waard!

  reageer
 • Esther

   

  Met alleen maar te zeggen dat iets gebazel is, schiet je ook niet zoveel op. Er zijn nog veel mensen niet voldoende geletterd om bv bijsluiters van medicijnen te lezen en ook digitale vaardigheden heeft lang niet iedereen voldoende voor een digitale overheid per 2017. Daar doet de bibliotheek veel tegen.En hoe vind je betrouwbare informatie als zoekmachines maar 2% van het Internet onsluiten? De rest zit achter slotjes.

  reageer
 • Esther

   

  En hoe kom je aan je ebooks dan, als ik vragen mag?

  reageer
 • Janneman

   

  Wat zijn de reageerders hier toch modern. Lekker je huis nooit meer uit hoeven komen, want alles is via internet beschikbaar... Ik heb toch het idee dat er behoorlijk gebruik wordt gemaakt van de fysieke bibliotheek. De studie- en computerplekken zijn vrijwel altijd goed bezet als ik kom en bij de uitleen ben je ook niet altijd direct aan de beurt. Je kunt wel alle winkels en maatschappelijke voorzieningen de stad uitbonjouren onder het mom van 'de moderne tijd' maar wat krijg je ervoor in de plaats. Lege winkels en heel veel koffie- en eettentjes. Dacht juist dat die commercialisering van de maatschappij juist was wat de mensen steeds meer tegen begint te staan. Een bibliotheek draait allang niet meer alleen om boeken, maar dient een ontmoetingsplek te zijn. Daar slaagt Almere goed in, want ik zie alle lagen van de bevolking er komen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Wat een zeldzaam gebazel van volstrekte idioten hier in de reacties Het klassieke niet begrepen en dus niet nodig idee van het onbenul

  reageer
 • Frank

   

  Fors minder bezoekers? Het is maar hoe je het brengt. Op een bezoekersaantal van ruim 1,1 miljoen zijn er slechts 43000 minder gekomen. Zo fors vind ik dat nog niet. Bij fors denk ik aan minimaal 10% minder.

  reageer
 • bromsnor

   

  de nieuwe bibliotheek , haal dat nieuwe er maar af want nieuw is het al lang niet meer daar , en het is ook niet meer nodig een bieb alles kan tegenwoordig via internet gedaan worden scheelt een hoop geld bouw die bieb maar om naar woningen hebben we meer aan hier in almere

  reageer
 • peteratea

   

  Alle mooie retoriek ten spijt, de subsidie is binnen, nu komen de ware cijfers naar boven. Natuurlijk is het weggegooid geld geweest om daar, wat was het?, 90 miljoen in te pompen. Maar ja, je wilt een bibliotheek ook al komen er geen bezoekers. Past echt heel goed in het Almeerse plaatje.

  reageer
 • De middeleeuwen, jaja, toen ging men tenminste nog massaal naar de bieb voor z'n boeken - eh - oh nee de boekdrukkunst bestond nog niet en monniken schreven boeken met de hand over, deden ze een paar maanden en soms jaren over, en het plebs kon niet eens lezen. Prachtargument Bart, not.

  reageer
 • Jan

   

  Leg dat maar uit aan de PvdA hier in Almere.

  reageer
 • Bart

   

  Wat is een bibliotheek, mensen ga aub met uw tijd mee, bibliotheken zijn behoorlijk ouderwets. We leven niet in de middeleeuwen meer.

  reageer
 • frits

   

  Welnee, openbare bibliotheken zijn een vroeg 20e-eeuwse oplossing in de 21e eeuw. Mensen zoeken informatie op via internet, dus daar zijn bbibliotheken niet meer voor nodig. En voor amusement gebruiken veel mensen e-readers, en wie niet vanaf een schermpje wil lezen, zoals ikzelf, koopt boeken via internet. Veel meer keuze, en tweedehands kost het vaak bijna niets. Bibliotheken zijn subsidieverslindende gebouwen en werkverschaffers waar steeds minder mensen het nut van aanzien Bibliotheken schermen vaak nog wel met het aantal abonnees, maar vertellen er dan niet bij dat dat vooral gratis kinder- en jeugdabonnementen zijn. En wat gratis is, dat neem je als echte Nederlander, of je het nu echt gebruikt of niet.

  reageer
 • Michael

   

  Te groot, te klein, te dik, te dun, te duur en te goedkoop...misschien is een hutje op de heide wat voor je !! Almere moet nou eenmaal groeien dus hoort er een grotere bieb bij !!

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Aantal bezoeken zegt mij niet zoveel. Ben meer benieuwd naar het aantal abonnementen.

  reageer
 • Masja

   

  Ik kom ook zelden meer in de bibliotheek, ben wel lid. Voor informatie gebruik je internet en lezen doe ik vooral op mn e-reader. Ik weet dat ik ook e-books kan krijgen in de bibliotheek, masr denk er niet aan ze te downloaden.

  reageer
 • Alice

   

  Vanaf het begin af aan vind ik persoonlijk, de winkelformule presentatie helemaal niet prettig. Ik kan bijna nooit zonder hulp zelf vinden wat ik zoek. Het abonnement is ook niet echt goedkoop. De rust in de bibliotheek is tegenwoordig ver te zoeken. Ook helpt het niet echt mee dat de liften te klein zijn, zodat een scootmobiel er niet in past. Ook dat kost leden/leners. Met de oude bibliotheek was ik tevredener.

  reageer
 • Jan

   

  Tja dat gesleep met boeken is niet meer van de tijd. Kan men wel een bieb neerzetten van tientallen miljoen euro. Maar beet je verstandig mens weet dat straks alles digitaal gaat. Dan heb je zo'n gebouw niet nodig. Maar ja PvdA wilde zo graag een nieuwe bieb omdat die oude te klein was. Nu doet PvdA zelfde maar dan nog groter met de flopiade. Hebben speciaal de Noord Zuid lijn wethouder van stal gehaald om het verlies te maximaliseren.

  reageer
 • Henk

   

  4% is gering volgens de schaal van mock en niet fors. Fors is 45%. Wat een overdrijving hier zeg.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert