Emoties lopen hoog op rond kleuren Regenboogbuurt

ALMERE
Bewoners van de Regenboogbuurt in Almere Buiten zijn nog altijd verdeeld over de mogelijke verplichting om hun huizen in de oorspronkelijke kleuren te verven. Tijdens een druk bezochte bewonersavond over het voornemen van de gemeente liepen de emoties soms hoog op.

De gemeenteraad wil net als een actiecomité van wijkbewoners de karakteristieke kleuren in de wijk behouden. Bij de oplevering waren alle straten herkenbaar aan hun eigen kleur.

Tegenstanders willen keuzevrijheid en wijzen erop dat de welstandscommissie de regels destijds heeft versoepeld. Daardoor konden bewoners zelf bepalen in welke kleur ze hun huis schilderden. Desondanks is er wel een excessenregeling van kracht. 

Wethouder dreigt met boetes
In september praat de gemeenteraad over het voorstel van wethouder Tjeerd Herrema om de oorspronkelijke kleuren op de gevels terug te krijgen. Als de huizenbezitters dat na vijf jaar niet hebben gedaan, wil de wethouder dat met boetes afdwingen.

reacties (45)

 • Behoud de Regenboogbuurt

   

  Er ligt nu een teleurstellend beleidsvoorstel, dat niet uitgaat van positieve bescherming vooraf, maar van negatieve handhaving achteraf. Dat wil he.le.maal niemand. Huiseigenaren niet, gemeente ook niet. Handhaven is voor de gemeente zelfs duurder dan beschermen, aldus het collegevoorstel. Resultaat: niemand blij. En dan ook nog stellen dat enthousiasmeren het doel van het beleidsvoorstel is, en dat daar veel van wordt verwacht. Dream on... Hopelijk kiest de raad alsnog het juiste spoor.

  reageer
 • makelaar

   

  Mijn collegas en ikzelf merken dat huizen in deze buurt in de originele kleurstelling makkelijker verkopen en meer opbrengen. In elke prijsklasse.

  reageer
 • willie

   

  Haha ..en dan te bedenken dat de aanstichters van dit alles... mijn buurman hebben gevraagd naar het adres van zijn mooie kunststof kozijnen enkele maanden geleden zei men nog PRIMER er op en over schilderen maar!!

  reageer
 • willie

   

  leuk al deze reacties!! We wonen allemaal in prachtige huizen...maar na 13jr ben je het kleurtje op de voordeur...garage...kozijnen helemaal zat...en moet ik dan gaan verhuizen omdat er een buurtbewoner vind dat ik mij aan het MASTERPLAN moet houden...hoe bedoel je masterplan...het bestaat niet eens..de motie is aan genomen op basis van het masterplan wat niet bestaat...deze buurtbewoner is al 2keer bij de rechter is zijn ongelijk gesteld....dus dan maar bij de Gemeente Almere mijn 5min claimen..wat betreft de GEVEL kleuren is iedereen het over eens want daar staat je straatnaam voor...wij zijn WELSTANDSVRIJ sinds 15jan 2015 in die tijd heb ik mijn kozijnen...voordeur...en garage...geschilderd omdat bij mijn huis zowel de gevels als het houtwerk en garage de zelfde kleur was dit hele gedoe over de kleurtjes gaat de Gemeente Almere 158,0000 kosten wat natuurlijk uiteindelijk alle inwoners van Almere gaan betalen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Kunststof kozijnen zijn er in alle kleuren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Dat is al honderden jaren zo

  reageer
 • De ingenieur

   

  Elke gemeente stelt eisen aan het uiterlijk van opstallen. Stalin heeft er niets mee van doen. Straks zijn alle huizen naar eigen inzicht verbeterd en komen er geheid klachten over het chaotische aanzien.

  reageer
 • Kees

   

  Een overheid die voorschrijft Hoe je je huis moet kleuren. Brŕrr

  reageer
 • Wijkbewoner2

   

  Wat mij opviel is dat beide partijen graag de gevel kleur hetzelfde wilt.. In de kleurtinten zoals voor die straat zijn bedoeld. Echter wilt de flexibele kant graag wel de eigen keuze over de kleur van de kozijnen en deuren en wat ik zie van de huizen die de kozijnen hebben geschilderd, is dat het een neutrale kleur wordt wat nog prima bij het huis past Daarbij werd er geprobeerd alles naar de originele staat te brengen inclusief materiaal (het gaat dus verder dan alleen de kleuren) dus in bepaalde huizen kozijnen van hout wat nu zo een beetje uit je huis valt door het rotten..of een nieuwe schutting. Etc. En in het koopcontract hebben ze een bijlage welke niet eens wordt verstrekt en ook niet in bezit is bij de makelaar en gemeente

  reageer
 • Henk

   

  De democratisch gekozen dictator. Dat is Herrema. Deze man dramt op allerlei manieren zijn zin door. Beboeten daar is de gemeente Almere erg goed in. Niet voor niets zoveel van die handhavers in dienst van de gemeente Almere. Misschien die al vast gaan schrijven dan hoeven alleen maar langs de deuren te lopen. Want communiceren kunnen deze handhavers niet. Kan Herrema het geld van de boetes mooi gebruiken om het gat van € 30 miljoen te dichten voor de Flopriade. Mensen, laat je niet de les lezen door Herrema. De gemeente zal vast wel iets fout hebben gedaan met het aanpassen van de regels door de welstandscommissie.

  reageer
 • Bewoner regenboogbuurt

   

  Er staat inderdaad IETS over in de koopcontracten. En daar staat aangegeven dat oorspronkelijke kleuren, materialen etc. moeten worden gehandhaafd door de kopende partij zoals aangegeven in bijlage X. Het jammere is alleen dat zowel de notaris als de gemeente deze bijlage niet kan geven! Dus een clausule in het contract waar niet redelijkerwijs aan kan worden voldaan. En het is zeker niet voor iedereen zo dat de kleur heeft meegewogen in hun besluit een woning te kopen. Dat kan ook de locatie en niet te vergeten de prijs zijn geweest. Uw stellingen zijn dus slechts deels de waarheid.

  reageer
 • witfra

   

  U bent duidelijk niet op de bijeenkomst geweest gisteren of u hebt niet opgelet. Wat u schetst is precies het voorstel wat is gedaan!

  reageer
 • Plien

   

  De kleuren in deze buurt moeten de kleuren behouden die ze hadden. Als hier iedereen zoals helaas in vele andere buurten wel is, zijn huis in een eigen kleur gaat kleuren dan wordt het een enorme lelijke zooi. Dat is het nu al ook in de regenboogbuurt van huizenkopers die denken dat ze geen onderhoud aan hun huis hoeven plegen. Net als mensen in koophuizen in welke buurt dan ook. De huizen in de regenboogbuurt in de kleur zoals deze gebouwd is en niet iets anders. Je wist als koper heel goed in welke buurt je ging wonen. Je moet er toch niet aan denken dat een geel gekleurde straat niet alleen gele voorgevels zijn maar ook roze, groene, rode, bruine, blauwe of wat voor een kleur dan ook. Krijg er nu al hoofdpijn en pijn in mijn ogen van. Over deze buurt is nagedacht hoe het er uit moet zien en hoe de straatnamen hierbij passen. Geen enkele compassie van mijn kant voor de tegenstanders. Sorry

  reageer
 • Monique

   

  De Kleuren zijn nooit weggeweest. (gezien de opmerking : kleuren moeten terug). Er is versoepeling afgegeven voor bijv. deur/kozijnen. Gevelkleuren zijn op enkele na (op 1 hand te tellen) nog in de oorspronkelijke kleur (afgezien van kleurverschil (door weersomstandigheden en of leverancier). Die versoepeling dus weer omzetten in handhaving (wat dus niet mogelijk is) is belachelijk. Het is geen strafkamp maar een wijk met mensen die mee gaan met de veranderingen in de tijd. Daar hoort een kleurwisseling ook bij. Gezeur hier allemaal om dat verfgoedje.

  reageer
 • Truus meppel

   

  Het is zo jammer dat het OF OF moet zijn... 99% wil de kleuren gewoon houden zoals het is. Het euvel zijn de kozijnen (kunstof dus wit of grijs) en de garage/voordeur kleuren of puien. Gevels oranje/groen/geel bij de bouw? dit uiteraard laten, hekjes allemaal in dezelfde kleur of in dezelfde struik? ABSOLUUT maar als ik mijn kozijnen kunstof wil moet ik dat gewoon kunnen doen ! als ik geen garage meer wil maar een kunstof pui met ramen moet ik dat ook kunnen doen ! Daarbij heb ik mijn huis gekocht in de staat zoals hij NU is en ik ga echt geen lelijke deur erin zetten waarbij de waarde van mijn huis zakt.

  reageer
 • Fred

   

  Inderdaad staat het in de koopcontracten. Jammer dat zoveel deelnemers aan de bijeenkomst uitsluitend hun eigen belang probeerden te laten zegevieren. Luisteren naar argumenten is ook een kunst. Destijds zal de kleur hebben meegewogen in de beslissing om te gaan wonen in de regenboogbuurt. Als je die als geheel beschouwd, dan moet je de kleuren wel origineel houden.

  reageer
 • Tom

   

  Prachtige buurt de Regenboogbuurt. Gelukkig niet zoals zoveel andere saaie wijken. Gelukkig moeten de gevels en dergelijke de juiste kleuren behouden. Nuance verschil daargelaten.

  reageer
 • ohm1981

   

  Hadden ze voordat ze er gingen wonen moeten bedenken. Lekker in de originele kleur laten.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Je zegt het zelf al. De gemeente kan niet handhaven op de koop contracten. Alleen bij originele koop contracten kan de verkopende partij proberen te handhaven via de rechter. En dat is precies waar de gemeente Almere op aanstuurt want zelf maken ze geen schijn van kans bij de rechter nadat de welstandscommissie zo onnozel was om de regels te versoepelen. Herrema kan wel willen gaan beboeten, maar als de onenigheid leidt tot een gang naar de rechter dan vraag ik mij af of hij nog wel zo stellig is over zijn voornemen om te beboeten.

  reageer
 • Barbara

   

  Er zijn blinden @Jan die beweren kleuren te kunnen ruiken. Heb je dat al eens uitgeprobeerd?

  reageer
 • Jan

   

  Kleur die hele wijk PvdA kleur rood. Iedereen weer blij en de wethouder ook.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  De kleuren moeten terug .

  reageer
 • Bb

   

  Ik hoop dat de gemeente door zet, het was zoo mooi a l die kleuren

  reageer
 • Daan

   

  Ik ben van mening, dat de bewoners die zijn gaan wonen in de regenboogbuurt de kleuren horen in de originele staat. Het heet niet voor niets de regenboogbuurt. Almere had het dan van het begin af aan de kleurtjesbuurt moeten laten heten.

  reageer
 • Kees

   

  Dan moet jij je ook nog iets beter verdiepen, want in alle koopcontracten stond het wel. Het verschil is alleen dat de gemeente daarop niet kan handhaven. Maar dat het in de koopcontracten stond (met kleurcodes voor alles) maakt dat iedere koper het had moeten weten.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Of je nu een voor of tegenstander bent, als er destijds officieel toestemming is gegeven om van de oorspronkelijke kleur af te wijken en je wilt nu als "autoriteit" weer terug naar de oorspronkelijke kleuren kun je daar nooit de bewoners zelf aansprakelijk voor stellen.

  reageer
 • Thomas

   

  Misschien omdat het gaat om koophuizen, zodat het, je weet wel, een recht is om daar zelf over te beslissen. Zelfs al waren de regels nooit versoepeld dan gaf ik de gemeente geen cent voor hun kansen om zulke stalinistische welstandsregels af te dwingen, al helemaal zonder monumentenstatus. Er bestaat ook nog zoiets als belangen afweging.

  reageer
 • John

   

  In alle andere buurten hebben de muren van rijtjeshuizen ook allemaal dezelfde kleur en gaat vrijwel niemand zijn huis (in een andere kleur) schilderen. Daar speelt het hele probleem dus niet. Waarom dan wel in de Regenboogbuurt? Omdat die muren zo af en toe een nieuwe likje verf nodig hebben en bewoners denken - wie betaalt bepaalt?

  reageer
 • De Vries

   

  Goed lezen ingenieurtje! Ze wijzen erop dat de welstandscommissie de regels destijds heeft versoepeld. Daardoor konden bewoners zelf bepalen in welke kleur ze hun huis schilderden. Dus had de gemeente het nooit moeten versoepelen. Gelijk hebben de bewoners.

  reageer
 • witfra

   

  Het voorstel wat er nu ligt is toch een prima compromis. Grote gevelvlakken in de voorgeschreven kleur en de kozijnen en kleine details naar eigen voorkeur mits geen exces. Volgens mij moet iedereen hiermee kunnen leven, voor het aanzicht van de wijk is dat voldoende. Kleine kleurnuance verschillen zullen ze niet op handhaven is gisteren verteld. Ik denk trouwens dat de mensen die gisteren opgekomen zijn ook de enige mensen zijn die uberhaupt hun huis wel eens geschilderd hebben. Wanneer je door de wijk loopt kan je een bedroevend aantal woningen zien die nog nooit een lik verf gezien hebben.

  reageer
 • Barbara

   

  Weet jij wat de betekenis is van deze "allemans" filosofie? Buurten en woningen zijn op elkaar afgestemd. Alleen de mens niet. Dat blijkt. Ik zou zeggen dat is goede ontwikkeling.

  reageer
 • Jan

   

  Ha maakt mijn niet uit,ik ben kleurenblind

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, tot aan de Raad van State dan maar. Zucht.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is altijd de bedoeling geweest dat de kleuren zouden blijven. Wat zit men nu te zeuren dat het mogelijk zou moeten zijn om eigen keuze te maken. Alsof de luitjes het plots beter weten dan de ontwerper. En waarom geeft de gemeente ook maar een seconde het idee dat het eigen keuze zou kunnen worden?

  reageer
 • Jay

   

  De Regenboogbuurt is neergezet met een bepaalde filosofie. Ga je daar wonen, dan ga je daarmee akkoord. Maar nee, we moeten weer tegen de regels in. Waarom is het zo lastig om je aan bepaalde afspraken te houden? Domme dwarskopperij. Kan je niet bedenken dat je buurt er beter uitziet als je de kleuren zo laat als ze zijn bedacht? Wat zijn sommige mensen toch overmaatse egootjes.

  reageer
 • Willem D

   

  De kleuren moeten terug dat hoor bij dat wijk

  reageer
 • Barbara

   

  Herrema schijnt wat betreft het uitoefenen van een zeker regime de smaak te pakken te hebben, maar duidelijk is dat veel bewoners niet als eenheidsworsten opgehokt willen zitten en liever hun eigen stekkie kleur laten bekennen! Tijden veranderen en overal worden oorspronkelijke afspraken/ contracten bijgesteld, waarom bij zoiets onschuldigs als het naar eigen smaak bewonen van een huis niet? Worden er straks door meneer Herrema ook dergelijke eisen gesteld aan de kleur van de bloemen die op de Floriade de toon gaan bepalen? Komt het woordje geldboete voor deelnemers daar dan ook aan de orde?

  reageer
 • Kees

   

  Terreur vd staat over je eigen bezit. Ben blij dat ik daar niet woon.

  reageer
 • Ruud

   

  Ik snap zo wie zo niet dat mensen een huis in 1 van zo'n lelijke kleur gekocht hebben. Mijn inziens is dit de lelijkste buurt van Almere.

  reageer
 • HM

   

  " In september praat de gemeenteraad over het voorstel van wethouder Tjeerd Herrema om de oorspronkelijke kleuren op de gevels terug te krijgen. Als de huizenbezitters dat na vijf jaar niet hebben gedaan, wil de wethouder dat met geld boetes afdwingen.". Zoals dat normaal gaat bij de PvdA: " Als u het er niet mee eens bent, leg ik het nog een keer uit....".

  reageer
 • Gewoon 1 kleur op de muur smeren en klaar, dat gezwets over een kleurtje.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Als ik een eigenaar van een huis daar was. Had ik grote grafitti laten plaatsen met de uitspraak "F*ck y*u" en verder get huis paars met gele en groene stippen of compleet zwart laten schilderen. Want niemand verteld mij welke kleur ik mooi moet vinden. Die gasten van het actiekomitee hebben tijd teveel en/of zijn jaloers op de mensen die het geld hebben om het hele huis in een andere kleur te zetten.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Als je destijds je huis hebt gekocht met de versoepelde regels moeten ze nu niet zeiken dat je niet het in de opgelegde kleur wilt gazn verven. Anders stuten ze maar een aantal 'vrijwilligers' langs en betalen zelf de kosten (van de verf enz). En dan nog. : ik doe wat wil en welke kleur ik wil met MIJN huis.

  reageer
 • Jos

   

  En dat allemaal voor een likje verf?

  reageer
 • Jan

   

  Weer de vervelende PvdA wethouder die weer dreigende taal uitspreekt. Eerst regels versoepelen en daarna weer lekker terugdraaien. Puur en alleen om dat een paar PvdA leden zonodig vinden om te klagen. De PvdA is er weer op uit om geld uit de zakken te kloppen van de gewone inwoner.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert