Biologische boeren hard geraakt door aardappelziekte

FLEVOLAND
Biologische aardappeltelers in Flevoland zijn het grootste deel van hun oogst kwijt door de aardappelziekte phytophthora. De telers hebben hun aardappelplanten moeten wegbranden nog voordat de knollen konden groeien.

Phytophthora is één van de meest gevreesde aardappelziekten. De schimmel veroorzaakt knolrot en een bruinverkleuring en afsterving van bladeren en stengels. Door het natte en relatief warme weer van de afgelopen weken kon deze schimmel welig tieren.

Besmettingsgevaar
De kans op besmetting bij phytophthora is groot. De sporen van de schimmel kunnen met de wind grote afstanden overbruggen. Omdat biologische aardappeltelers geen gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken, rest hen niets anders dan de akkers in de brand te steken. Het loof sterft dan af maar er bestaat kans dat de knollen onder de grond de hitte overleven.

Reguliere aardappeltelers
Volgens Land- en Tuinbouworganisatie LTO is er geen perceel in de provincie te vinden waar de ziekte niet in zit. Ook de reguliere aardappeltelers zijn geraakt door de ziekte. De schade is daar minder groot omdat deze telers mogen spuiten tegen de schimmel.
Volgens LTO zijn de biologische telers in Flevoland ruim driekwart van hun mogelijke opbrengst kwijt.

reacties (17)

 • Johan

   

  Blijkbaar kom jij ook niet zo veel op een aardappelperceel, want in Flevoland was het wel nat maar niet zo nat dat bestrijding onmogelijk was. Af en toe moet je de grens van aanmodderen overschrijden ipv je achter fabeltjes te verschuilen!

  reageer
 • DDB

   

  De middelen konden niet worden gebruikt, omdat het land onbegaanbaar was de afgelopen weken. Het is verplicht om je aardappels te spuiten of te branden wanneer er phytophtora optreed (gangbaar en biologisch). Dit kon niet vanwege het weer, en vandaar de extreme toename van besmettingen in percelen. Mensen kunnen snel oordelen als zij nog nooit op een aardappelperceel hebben gestaan

  reageer
 • .VV. (de enige echte)

   

  Daar is niets mis mee ..... heerlijk. Goe dat wakker dier me steeds weer aangeeft dmv radiospotjes waar je goedkoop veel vlees kan kopen.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  En iedereen maar kermen alsof The Great Famine weer voor de deur staat. Wat een overdrijving.

  reageer
 • Cees

   

  Je zal als bewoner maar naast een 'gangbare' boer wonen: q-koorts, gif, COPD, astma. Vraag maar in Brabant hoe ze daar over denken (veehouderij) of in Noord-Holland (lelieteelt).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Simon

   

  Veel percelen bio aardappelen worden anders veelvuldig bespoten met giftige koper. Dat is lekker gezond en duurzaam. De consument laat zich graag bedotten. Niemand die het wil weten wat er echt waar is.

  reageer
 • fred

   

  Bioboer spuit wel, met het zware metaal koper wat zeer slecht afbreekt in de natuur.... Hoezo hypocriet, jammer dat de zgn consument onwetend is over hoe hij bedonderd wordt.

  reageer
 • Jet

   

  Biologisch is niet zo logisch...er zijn uitstekende middelen om de phytophtora tegen te gaan maak daar toch gewoon gebruik van.. De wereld moet wel gevoed worden! Bioboeren zijn laatste jaren schatrijk geworden door onwetendheid bij de goedgelovige burgers die blijven denken dat biologische boeren niet spuiten, en nu huilen omdat ze geen oogst hebben. Gelukkig zijn er nog genoeg boeren die wel een goed en verantwoord product telen voor de consument!!

  reageer
 • Jos

   

  Zelf hebben wij ook een biologische teeltwijze op ons akkerbouwbedrijf. De aardappelen telen wij op 1 van onze 6 percelen. Het is voor ons een risicogewas aangezien er nog niet echt een veelvoudig resistant ras is die ook aantrekkelijk is voor de consument. Dit houdt in dat we nu een aantal gangbare rassen op biologische wijze telen, dit jaar pakt dat verkeerd uit omdat de phytopthora vroeg heeft toegeslagen en we het loof moesten afbranden om te voorkomen dat omliggende percelen of de knollen werden aangetast. De geschatte opbrengst is 10a15 ton per hectare, terwijl dat ook wel eens 35 ton is geweest. Uiteraard is dat een flinke opbrengstderving, maar de prijs kan nog wel wat goed maken. Helaas zijn er ook steeds meer biologische telers die niet op tijd hun perceel afbranden of hun percelen behandelen met koper om opbrengstderving tegen te gaan. Het gevolg is dat veel gangbare telers vaker of met meer chemische middelen moeten spuiten om hun gewas gezond te houden. Wij hebben al besloten om de komende jaren geen aardappelen meer te telen omdat er nog geen goede rassen voor de biologische teelt beschikbaar zijn en de risico's voor ons maar ook voor onze gangbare buren te groot zijn!

  reageer
 • Havenaar

   

  Triest. En de kop van t artikel suggereert dat alleen biologische telers getroffen worden, maar als je t artikel leest gaat het ook voor reguliere telers op.

  reageer
 • Henk

   

  Je zal als gangbare teler maar naast zon bio boer zitten dan moet je nog meer spuiten door jou biologische buurman dus toch niet zo logische en duurzaam als ze voor doen

  reageer
 • Boer

   

  En gangbare boeren moeten om oogst te beschermen meer spuiten door deze biologische plagen waardoor biologisch ineens niet meer zo duurzaam is...

  reageer
 • Martin

   

  Gebrek aan verandering bij teler en consument? Er zijn resistente rassen. Maar ja, dat blijkt een grotere omschakeling dan de stap naar Bio.

  reageer
 • Knol

   

  Nou haha daar zeg ik geen nee tegen

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Hoezo simpel? De biologische boer wil toch niet spuiten tegen ziektes? Gevolg is dat wij als consument zieke aardappels moeten eten. Daarom verkoopt biologisch zo slecht.

  reageer
 • Rob

   

  Beetje simpel geredeneerd, neem lekker een bespoten pieper en een overheerlijke kiloknaller.

  reageer
 • Boer jan

   

  Meeste bio boeren hebben er zelf voor gekozen om vatbare rassen te telen, en hebben nu een slechte oogst. #krokodillentranen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert