Eduvier: "SGL wil onze leerlingen niet"

LELYSTAD
Onderwijsinstelling Eduvier zegt helemaal geen lokalen in de SGL te hebben geweigerd. Dit beweerde de gemeente Lelystad vrijdag. "De gemeente liegt hierover", laat Els van Doorn van Eduvier weten.

Geen noodlokalen
Eduvier geeft les aan kinderen in het speciaal onderwijs en komt voor 70 kinderen lokalen tekort. Aan de gemeente is toestemming gevraagd om noodlokalen te bouwen naast de Anger in de Schoener. "De gemeente heeft dit geweigerd en ons de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar lege lokalen bij andere scholen."

SGL weigert
Er zijn zes klaslokalen gevonden in de SGL en de gemeente zou de verbouwing betalen en ook een eigen ingang maken. Volgens Eduvier weigert de SGL de leerlingen van Eduvier omdat die "niet passen" binnen de school". Daarop is nog een bemiddelingspoging gedaan in aanwezigheid van verantwoordelijk wethouder Ed Rentenaar. Maar dat mislukte.

Ouders ongerust
Eduvier is toen op zoek gegaan naar kantoorruimte en vond die in het kantorencomplex MAC3PARK op bedrijventerrein Larserpoort. Ouders zijn drie dagen voor de vakantie ingelicht over die nieuwe plek en die zijn ongelukkig met de keuze van de school. De leerlingen zouden  te ver moeten fietsen en in de war kunnen raken van de veranderingen.

 

reacties (19)

 • Rob

   

  Onzin dit. Ik heb begrepen dat de SGL de betreffende leerlingen (havo/vwo kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, ASS) helemaal niet heeft geweigerd en zelfs lokalen heeft vrijgemaakt. Echter ineens wilde Eduvier die leerlingen helemaal niet elders plaatsen, maar wilde men ineens plekken claimen voor leerlingen met een ASS plus praktijkonderwijs. Dat past natuurlijk niet op een 'reguliere' school. Daar is het misgegaan.

  reageer
 • Jan

   

  Ik ben een NIET ongeruste ouder en juist blij dat ze niet bij de SGL zitten. Wat een gezeur allemaal. Het Karveel was ver weg. De kinderen hebben toch jonge benen en kunnen best een half uurtje fietsen. En 6 weken is lang genoeg om ze de weg te leren.

  reageer
 • Jo

   

  Jammer dat deze kinderen de dupe zijn van een welles/nietes spelletje.Juist deze kinderen die duidelijkheid en structuur nodig hebben en slecht tegen veranderingen kunnen.Ouders werden laatste schooldag op de hoogte gesteld.

  reageer
 • Dirk2

   

  Armworstelen binnen het bestuurlijk kader? Diep triest! Wie neemt hier de leiding en wie treedt per direct af? Wat een blamage voor deze stad weer! Geeft het niveau van deze bestuurders maar weer aan en de burger mag weer betalen...

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Deze discussie gaat nu over kinderen met een handicap, maar dat is off-topic: het gaat om de weigerachtige houding van de Eduvier directie, of van de gemeente om bestaande lokalen te gebruiken.. De SGL is niet gemachtigd om leegstaande lokalen te weigeren als de gemeente die vordert voor Eduvier, net zoals Eduvier geen leegstaande lokalen mag weigeren, omdat de gemeente gaat over het beleid c.q. subsidiëring. Als scholen eigenmachtig gaan optreden wordt iedere gemeentelijke subsidie ingetrokken, lijkt me..

  reageer
 • Frits

   

  Precies, en de vraag is wie er uit de bocht gevlogen is, Eduvier of de gemeente. Of de SGL, waarbij de gemeente niet bereid is hard en handhavend op te treden naar de SGL, dus ook dan is het feitelijk de gemeente. Gemeente en Eduvier gebruiken beide harde woorden om anderen de schuld te geven. Hoe het ook zij, de gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor voldoende capaciteit van de gebouwen en het onderhoud casco van de onderwijshuisvesting. De scholen zelf voor de inhoud van de gebouwen en dagelijks onderhoud.

 • laat alle reacties zien
 • Wilma

   

  waar moet dat toch heen met deze wereld. Geldwolven zijn het. En Zo kort van te voren deze kinderen inlichten! Schaam u maar diep schoolbestuur. Als mijn kind op deze school zou zitten haalde ik hem er direct van af. En dat zouden alle ouders moeten doen. Laat de gemeente dan maar met een oplossing komen voor deze kinderen. Ik vind dat deze school per direct door de inspectie en handhaving wegens wanbeleid gesloten te worden.

  reageer
 • Ilse

   

  Passen de leerlingen van Eduvier niet op de SGL? Waarom niet? Worden deze leerlingen op zo'n manier niet helemaal buiten de werkelijkheid geplaatst? Sneu. Of had Eduvier gewoon weer veel te veel eisen?

  reageer
 • Pikamon

   

  Heel goed gedaan St. Eduvier, van de gemeente hoef je momenteel niks te verwachten. Dus knap dat jullie op zo'n korte termijn nog een leegstaand gebouw hebben kunnen vinden, zoals de gemeente het van jullie gewild zou hebben. Ook mooi dat de kinderen zich nog de hele vakantie kunnen voorbereiden. Ik hoop dat " passend onderwijs" jullie ook voldoende ondersteund?

  reageer
 • Roel

   

  Wat een commotie weer hier. Verdachtmakingen, verwijten, onjuiste aannames. Het kan niet op. En het gaat in wezen helemaal nergens over.

  reageer
 • Rinus

   

  Nee het gaat uiteindelijk alleen maar over belastinggeld.

 • Rinus

   

  Waar komen ineens 70 extra kinderen met een probleem(pje) vandaan?

  reageer
 • Jade

   

  Ze komen ook van over de dijk (Enkhuizen), Almere, Dronten, etc. Door de bezuinigingen in het onderwijs. Voorheen gingen ze ook naar de Zevenster. Bij sommige scholen is het LWOO niet meer van toepassing dus komen de kinderen naar deze school. Maar de kinderen waar het nu omgaan zitten al langer op deze school. Door de nieuwe toestroom zijn ze in de problemen gekomen. Overigens hebben ze geen probleempje was dat maar waar. Als iedereen wat meer begrip toont voor elkaar kunnen ze prima in een samenleving vertoeven. Maar door de stickers op hun voorhoofd niet. Dan zijn ze opeens eng.

 • Jaap

   

  Drie dagen dat mens kan liegen zeg de laatste schooldag zal je bedoelen per mail.

  reageer
 • Hendrik

   

  In de Gordiaan staat nog een leeg kantorenpand, naast het hotel en boven de voormalige Deka markt. Heb je een keur aan kleinere ruimten voor al de doelgroepen. Maar dat zal wel weer van een vastgoed bedrijf zijn en niet van de gemeente.

  reageer
 • karveelbewoner

   

  De Schelp, gebouw naat voormalig tuincentrum in het Karveel staat bijna geheel leeg en is toch eigendom van Eduvier. Waarom niet naar deze locatie want er is in het verleden genoeg aan dit gebouw verbouwd en getimmerd. Bakken met euro's zijn erin gestoken toen het nog goed ging met Eduvier.

  reageer
 • Dhr. h.o. opverloren

   

  Gelukkig heeft de gemeente wél altijd ruimte voor vluchtelingen* *(Lees gelukszoekers)

  reageer
 • Erik

   

  Nou nou Eduvier......zeggen dat iemand liegt..... Daarnaast...mac3park...dat is aan het einde van het industrieterrein.... kun je neg zo goed in Harderwijk gaan zitten. Hier slaat Eduvier de plank volledig/100%/finaal mis! Lokalen genoeg iN lelystad.

  reageer
 • frits

   

  Ik vraag me toch echt af welke rol de gemeente hier heeft. Eduvier heeft er geen belang bij om te liegen en met een slechte oplossing voor de eigen leerlingen te komen. Wethouder Sparreboom (en haar man) hebben een verleden bij Eduvier. Wethouder Rentenaar heeft een verleden als ambtenaar bij de gemeente Lelystad, o.a. als hoofd van de gemeentelijke gebouwen. Wie we niet horen in het geheel, is de wethouder onderwijs, wethouder Van Wageningen.

 • van Dijk

   

  Aan de reactie's van de andere personen te zien, wordt door jullie alle 1 belangrijk ding over het hoofd gezien. Het gaat hier niet om gezonde kinderen, maar om gehandicapte kinderen. En de opmerking over 70 (gehandicapte) kinderen te verdelen over ongeveer 5 lokalen is voor sommige kinderen (dit zou in praktijk gemiddeld 20 kinderen per lokaal betekenen) al te veel in een klas.

  reageer
 • Edric

   

  Sorry hoor maar ik ben een van die "gehandicapte kinderen" van de anger die binnekort hierheen moet fietsen. Maar nee, autisme is heel iets anders dan gehandicapt dus reageer maar gewoon niet? En er is maar een leerling waarvan de ouders zeiken hierover, veel kinderen komen met het openbaar vervoer vanuit andere steden. De kinderen die wel in Lelystad wonen hebben er weinig problemen mee. Nogmaals wij zijn niet gehandicapt

 • Flevowatcher

   

  Het is natuurlijk 'klets' dat er onvoldoende lokalen binnen Lelystad beschikbaar zijn. 70 kinderen is ongeveer 5 lokalen, en die zijn overal binnen Lelystad te vinden: ook bij bijv. Atolplaza waar veel ruimtes onbenut blijven, SGL en mogelijk ook Arcus. Eduvier zou zich wat maatschappelijker op moeten stellen en meer naar de beschikbare mogelijkheden moeten kijken inplaats van de gemeente te 'dwingen' tot nieuwe investeringen.. (het ging toch niet zo goed met Eduvier?).

  reageer
 • Willem

   

  "In de war raken" van verandering, tjah. Dan heb ik een grote domper voor die ouders: het hele leven zit vol veranderingen. Stop je kroost te pamperen en bereid ze voor op een leven vol verassingen. En fietsen is niet ongezond.

  reageer
 • Ikke

   

  Ik ben het wel met je eens! Autisme is vervelend maar stop met dat handje boven hun hoofd! En de harde wereld moeten ze zich ook redelijk staande houden, en dan is er niet altijd een pappie of mammie in de buurt. Maar ik zou er wel een leven vol verrassing van maken, zonder die extra r wordt het wel vervelend :)

 • Frits

   

  Het betreft hier autistische leerlingen. Die gaan inderdaad een moeilijk leven tegemoet als er geen rekening met ze gehouden wordt. Voor de samenleving een kleine moeite om wel rekening met ze te houden, waardoor ze wel zelfredzamer kunnen worden.

 • marieke

   

  Wat zouden wij als ouders blij zijn als dat zou kunnen....

 • Barbara

   

  Laat u gedegen informeren, dat zal u warrige mening snel kunnen veranderen in een betere.

 • Frits

   

  Het begint nu toch wel een erg raar verhaal te worden. Wie is er eigenaar van de schoolgebouwen: de gemeente! Eduvier en SGL hebben beide dus geen fatsoenlijke oplossing te weigeren. Wethouder Rentenaar moet maar uitsluitsel geven wie hier nu wat geweigerd heeft. Of heeft de wethouder zelf hier een grotere rol gespeeld dan nu blijkt? Eduvier heeft het over mediation. Maar nogmaals: de gemeente is eigenaar. Durft de gemeente geen stappen naar de SGL te zetten vanwege de ook lopende discussie over de campus? Wat is hier gaande?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert