Survival op onbewoond eiland voor het goede doel

FLEVOLAND
Bart van Borselen uit Zeewolde en Han Balink uit Heerenveen kunnen bijna niet wachten. De twee vrienden laten zich begin september droppen op een onbewoond eiland in Indonesië. Daar moeten ze tien dagen zien te overleven.

Zo Spartaans mogelijk
Het is al jaren een droom van de twee; een zo Spartaans mogelijke survivaltocht. Ze worden door een lokale gids afgezet op een eiland ergens voor kust van Gorantolo in Celebes. Daar moeten ze alles zelf voor elkaar zien te krijgen. De twee willen geen hulpmiddelen meenemen, zelfs geen kleding.

Zware voorbereiding
De survival is fysiek zeer zwaar. Bart en Han moeten daarom in topconditie zijn. Ze trainen zo veel als ze kunnen bij een outdoorpark in Almere. Hier trainen ze op verschillende hindernisbanen, maar lichamelijk trainen is niet voldoende. Ze oefenen er ook in het maken van vuur zonder aansteker of lucifers. "We hopen dat we een plastic fles op het strand vinden", zegt Bart. "Als je daar een beetje water in doet, kun je hem gebruiken als vergrootglas. Dat werkt beter dan dat je stukjes bamboe langs elkaar wrijft om hitte te krijgen. Daar word je echt doodmoe van".

Wat doen bij noodgevallen?
Han en Bart laten alle gemakken van thuis achter zich, maar het moet wel veilig zijn en blijven. Ze nemen daarom wel een telefoon mee naar het eiland. Het thuisfront stond daar op. "We gaan echt niet bellen voor een pleister, maar als één van ons een ongeluk krijgt, is het wel belangrijk dat we hulp kunnen krijgen. Het is niet de bedoeling dat onze eerste trip ook meteen onze laatste wordt".

The Hunger Project
Ze hebben hun survivaltocht gekoppeld aan een goed doel: The Hunger Project. Dat is een organisatie die projecten opzet om honger de wereld uit helpen. Bart en Han hopen via sponsoring 10.000 euro te kunnen doneren. Ze zijn te volgen via de website agroundandabandon.nl.

Wat wordt de eerste taak?
De allereerste opdracht op het eiland is het bouwen van een slaapplek. "Er zal van alles rondkruipen dus het is belangrijk dat we een eindje boven de grond slapen", zegt Han. Hij weet alleen nog niet hoe hij een bed zal bouwen. "We zijn volledig afhankelijk van wat we vinden. Misschien kunnen we met losliggende takken en bananenbladeren iets maken. We zullen in ieder geval inventief moeten zijn".

Honger is vervelend, dorst is erger
De belangrijkste levensbehoefte is water. Bart hoopt dat het voldoende zal regenen maar anders zullen ze op een andere manier aan zoet water moeten komen. "We kunnen zeewater laten condenseren, en anders kunnen we de ochtenddauw opvangen. Honger is vervelend maar een mens kan in de tropen echt niet langer dan drie dagen zonder vocht".
 

reacties (9)

 • Hilly

   

  Een geweldig initiatief! Succes mannen!

  reageer
 • Blacky

   

  Succes mannen. Niets aantrekken van de zure reacties van de lozers hier die dit zelf nooit zouden kunnen.

  reageer
 • Ernst

   

  Wat een azijnpissers hier zeg, ongelooflijk... Mannen, succes straks!

  reageer
 • Elly

   

  Succes mannen. Hoop dat jullie he doelen halen.

  reageer
 • MM

   

  Leuke en gave uitdaging, voor een goed doel 💪. Veel succes mannen en hopelijk halen jullie veel binnen. Geld dan en geen rare bacterie😉.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaasraak007

   

  Zet ze beide op een ander eiland, laat ze een wedstrijdje doen wie het langste vol kan houden... 10 dagen op een tropisch eiland moet toch geen probleem zijn voor 2 jonge mannen in de 20... Ik begrijp ook niet wie hier geld voor zou bijleggen... ze kunnen beter 10 dagen werken hier en het verdiende geld opsturen, dan hebben ze het tenminste zelf gerealiseerd..

  reageer
 • Tsja

   

  Ook hier onder het mom van. Als wij maar lol hebben. Zie hier totaal het nut niet van om op deze zogenaamde overlevingstocht anderen bij te kunnen staan in hun ellende. Nee dit is gewoon een flut idee en draagt niets bij aan de slechte situatie waarbij mensen in nood verkeren. Stelletje pure ego trippers.

  reageer
 • Jolanda

   

  Zo jammer deze reactie. Wat Doe jij dan om de wereld te verbeteren? Lekker makkelijk om iemand te veroordelen, maar zelf niets doen.

 • Ton

   

  Geweldig initiatief, succes mannen.

  reageer
 • Apoli Apendrift

   

  Van mij hoeven ze dit niet te doen. Het blijft een merkwaardig fenomeen, mensen doen iets en verwachten dat anderen daar geld voor over hebben. Ik kan toch ook rechtstreeks geld naar een goed doel overmaken.

  reageer
 • Je kunt het ook andersom bekijken. Er zijn mensen die geld geven aan de gekste projecten (maar misschien niet zomaar aan een goed doel). Deze jongens springen daar handig op in. En uiteindelijk gaat dat geld naar een goed doel, dus geklaag over de vorm van collecte is slechts azijnpisserij.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert