Minder aalscholvers geboren in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
Er zijn dit jaar veel minder aalscholvers geboren in de Oostvaardersplassen dan normaal. Dat meldt Staatsbosbeheer na onderzoek de afgelopen vijf maanden. Er waren zo'n 1800 broedparen. Dat zijn er ook wel eens 6000 geweest.

Staatsbosbeheer vermoedt dat dat komt doordat de waterkwaliteit van met name het Markermeer verandert, waardoor de vogels er minder vis kunnen vangen.

Staatsbosbeheer is wel tevreden over de hoeveelheid lepelaars en zilverreigers. Ook de bruine kiekendief doet het prima. Al heeft die wel te maken met een slecht muizenjaar waardoor er minder jongen worden grootgebracht. Het zeldzame porseleinhoentje is ook volop aan het broeden in de Oostvaardersplassen.

reacties (4)

 • Ed Molenaar

   

  Ik denk ook dat de natuur zichzelf het beste kan regelen. Dat het misgaat in de oostvaarderplassen kont wellicht omdat dat gebied door de mens is ontwikkeld. Dat in stand houden is niet iets waar de mens heel goed in is.

  reageer
 • De plantsoenman

   

  In het water is het zicht beter geworden voor de aalscholvers waardoor deze veel beter kunnen jagen en dus meer eten,het resultaat nu minder vis ze hebben bijna alles opgevreten.De visserij krijgt de schuld mogen minder vissen ,kijk naar de spiering visserij mag niet meer omdat deze visjes voor de aalscholver zijn gereserveerd om te overleven .Het heeft toch geen zin de natuur regelt het zelf met het resultaat minder jongen en een aalscholver in je tuin op zoek naar eten die je vijvertje leeg vreet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Visserslatijn zonder enige wetenschappelijke basis.

 • Klaas

   

  hier zal ook wel weer een draai aangegeven worden zodat het komt door die paar vissers die daar nog actief zijn

  reageer
 • Henk

   

  SBB probeert krampachtig een beeld te creëeren dat het geweldig gaat met de Oostvaardersplassen. Maar kijk nu zelf, één kale vlakte waar veel te veel grootgrazers rondlopen. Volgens ervaren vogelspotters zijn de Oostvaardersplassen allang niet meer zo uniek als in de jaren 80. En nog meer bosgebied wordt opgeofferd om het overschot aan grootgrazers te herbergen. SBB, een regelrechte ramp voor het beheer van natuurgebieden in de polder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert