COA bevestigt overplaatsing 29 vluchtelingen

LELYSTAD
Uit de noodopvang in Lelystad zijn maandag 29 vluchtelingen overgeplaatst naar het asielzoekerscentrum (AZC) in Dronten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Onder de vluchtelingen zijn enkele gezinnen.

Berichten over de overplaatsing zorgden voor boosheid bij GroenLinks in de gemeenteraad. Volgens de fractie is overplaatsing in strijd met de wens van de gemeenteraad. Die riep het COA in mei in een motie op vluchtelingen in de Lelystadse noodopvang hun asielprocedure te laten afwachten. Dit geeft meer rust voor de vluchtelingen en helpt hen bij hun integratie.

Volgens het COA is het aan vluchtelingen zelf om te bepalen waar zij naar toe willen. De woordvoerder kan niet zeggen of de 29 overgeplaatste vluchtelingen hebben aangegeven dat zij uit Lelystad weg wilden. Het is gebruikelijk dat vluchtelingen vanuit een noodopvang naar een asielcentrum verhuizen, zodra hun aanvraag in procedure wordt genomen. 

De gemeente Lelystad reageert verrast op de overplaatsing. De gemeente wil van het COA weten wat de gevolgen zijn van de verhuizing. Zo is het onduidelijk of de beide locaties voor de noodopvang bij het station en het Lelycentre nog wel nodig zijn.
In september wordt aan de zogeheten regiotafels besproken hoeveel noodopvang er in Flevoland nog nodig is, zo zegt de COA-woordvoerder.

reacties (18)

 • Henk

   

  Het is toch van de zotte dat de politiek van mening is dat het "onze vluchtelingen" zijn. Verrast zijn dat vluchtelingen in een AZC terecht komen.......hoe verschrikkelijk naief en neo-koloniaal denken deze politici te zijn? Wat schiet je er eigenlijk mee op om de noodopvang tjokvol te hebben zitten?

  reageer
 • Harmpie

   

  de grote stroom komt alweer op gang. Duitsland haalt ze nu nachts op per vliegtuig zoals afgesproken met Turkije. tientallen vluchten per nacht naar Bonn, Hannover en Dusseldorf. Dit als gevolg van de kleine lettertjes in de overeenkomst

  reageer
 • Jan

   

  En wederom de bevestiging, een paar gezinnen, de rest dus, alleenstaande mannen. Wat moeten we met al die alleenstaande figuren, die nu al overal rondhangen in groepjes, geen toekomst hier hebben qua kansen op de arbeidsmarkt. Of geloven we werkelijk dat dit allemaal goed opgeleide kansparels zijn? Nee, dat worden fikse problemen voor de nabije toekomst als die jongens eenmaal in de gaten gaan krijgen dat alles wat ze aan luxe om zich heen zien, mooie auto's bijvoorbeeld, niet voor hun zijn weggelegd. Immers, met een bijstandje en verder niets is dit wel een behoorlijk sombere toekomst. Dus, je leven lang met 4 kerels in dezelfde situatie hier niets zitten doen? Dat gaat gegarandeerd mis. Iedereen weet, het wordt zo vaak al gezegd, dat alleen met een gedegen opleiding, je kans op de arbeidsmarkt vergroot wordt. Dit zijn kostenposten waar er teveel van zijn en teveel van blijven binnenkomen. Per stuk kosten deze klanten meer dan een gezin hier per maand krijgt, met alle toeslagen erbij gerekend. Leg dat maar eens uit aan die mensen. En het verhaal dat ze gevlucht zijn houdt ook niet lang stand, want als de boel weer rustig is in hun eigen land, gaan ze dan weer terug om hun land op te bouwen? Denk dat maar niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Doorlopen mensen, we hebben het over groenlinks.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ja, morgen brengen hoor.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Esveen

   

  En wat is hier verkeerd aan?

  reageer
 • Corine

   

  Nee, dat is volgens het COA zo. Groen Links zegt dat de gemeenteraad wil dat vluchtelingen niet te vaak hoeven te verhuizen. Goed lezen!

  reageer
 • Dribsel Dreukman

   

  Iedereen weet dat GL dit niet zelf kan. Ze hebben dus echt een duwtje in de rug nodig, om ze in het rechte spoor te krijgen.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ik denk dat GroenLinks dat zelf wel uit kan maken, denk je ook niet?

  reageer
 • Henk Jan

   

  Goede actie, ik zou als vluchteling ook niet in een oud gebouw van OM of de politie willen zitten. Kijk in Dronten zitten ze gewoon op een vakantie park. Mooie bosrijke omgeving enzo.

  reageer
 • Lely Ling

   

  Wat een gemis voor Lelystad. Deze mensen waren een aantoonbare verrijking voor deze stad. En nu moeten we het zonder ze doen. Ik moet heel erg huilen .............

  reageer
 • De Vries

   

  Belachelijk, volgens Groen Links is het aan vluchtelingen zelf om te bepalen waar zij naar toe willen. Ze mogen blij zijn dat ze onderdak krijgen.

  reageer
 • nu ombouwen naar woonruimte voor de gene die staan ingeschreven voor huisvesting in Lelystad zeg nu niet dat dit niet mogelijk is....dat zou wel heel ongeloofwaardig zijn.

  reageer
 • frits

   

  Volgens mij betaalt de gemeente hier helemaal niets aan. De panden zijn niet van de gemeente, en de inrichting en huur betaalt het COA. De enige kosten die de gemeente volgens mij heeft gemaakt, zijn de kosten van de ambtenaar die een ontheffing moest schrijven voor het gebruik van een kantoorpand als woonruimte. De enige formele taak die gemeenten verder bij immigranten hebben, is zorgen voor huisvesting voor statushouders en anderen met verblijfsvergunning. Gemeenten zijn zonder meer verantwoordelijk voor het volkshuisvestingsbeleid, voor Nederlanders, EU-immigranten en andere legale immigranten.

  reageer
 • frits

   

  Zo bedoel ik het ook, voldoende woningen voor iedereen. Geen voorkeursbehandelingen ten koste van anderen.

  reageer
 • Jeroen

   

  GL is niet mijn partij, maar ik denk dat ze willen weten of de investering vanuit de gemeente wel gerechtvaardigd is en eventueel wordt gedragen door het COA. Althans dat hoop ik maar dat men zich hierom zo inzet, hopelijk niet omdat ze zieltjes willen winnen

  reageer
 • Bas

   

  GroenLinks kan zich beter druk maken over voldoende huisvesting in woningen voor de immigranten die een formele verblijfsstatus krijgen........ Ze kunnen zich beter druk maken over voldoende huisvesting voor autochtone nederlanders; nieuwkomers achter aansluiten svp, netjes wachten, net als de rest.

  reageer
 • frits

   

  Ja, en nu? Het is toch alleen maar mooi dat de immigranten de tijdelijke noodopvang kunnen verlaten? Of wil GroenLinks die mensen ertoe veroordelen dat ze de rest van hun leven in stapelbedden in een leegstand kantoorpand moeten blijven wonen? Dat gun je toch niemand. In het COA kunnen ze de officiële asielprocedure afwachten, zo is dat geregeld. GroenLinks kan zich beter druk maken over voldoende huisvesting in woningen voor de immigranten die een formele verblijfsstatus krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert