Aantal kinderen in bijstandsgezinnen neemt licht af

FLEVOLAND
Het aantal kinderen dat in een bijstandsgezin woont, is in Flevoland licht afgenomen. In 2014 ging het om 7.130 kinderen, een jaar later zijn het er 200 minder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In heel Nederland nam het aantal kinderen in bijstandsgezinnen juist toe met 1,3 procent tot 226.000 kinderen.

In de steden Almere en Lelystad woont 9 procent van alle kinderen in een bijstandsgezin. Het landelijk gemiddelde is 6,7 procent. Urk heeft met 2 procent in Flevoland het laagste aantal kinderen in een bijstandsgezin.

​Vooral de komst van Syrische asielzoekers doen de landelijke cijfers stijgen. Asielzoekers kunnen een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen.


[https://localfocus2.appspot.com/57bc0255c81f0]

reacties (1)

 • Faerie

   

  Bij dit soort onderzoeken vraag ik me af of het niet interessanter is om mee te nemen hoeveel mensen/kinderen ook op/onder bijstandsniveau leven. Niet iedereen die arm is zit in de bijstand. En dat iemand in de bijstand zit hoeft nog niet per definitie te betekenen dat ze het heel slecht hebben, dat ligt aan meer factoren. Er zijn ook armen met WAO, WIA, Wajong, AOW, WW en ook gewoon uit salaris. Er groeien ook kinderen op in gezinnen met zware schulden, en dat hoeven niet per se mensen te zijn met een laag inkomen. Ook zijn er mensen/kinderen in de bijstand die zo hun best doen dat ze geen problemen hebben. Ik vind dit soort cijfers zo hol. Het zegt nog helemaal niks over de werkelijkheid.

  reageer
 • Maaike

   

  Dat klopt. Ik heb zelf als alleenstaande ouder jarenlang in een spagaat tussen mantelzorg en werk, dat helaas parttime moest wegens diezelfde mantelzorg, gezeten. Maar ook over mensen in de bijstand zijn echt niet altijd de in de media opgevoerde allochtonen, verslaafden, psychiatrische patiënten of asociale werkweigeraars. Er zitten steeds meer, zeg maar, keurig nette witte mensen tussen die ooit gewerkt hebben maar niet meer aan de slag komen, of door ziekte in de WIA terecht zijn gekomen en aanvullende bijstand krijgen als dit beneden bijstandsniveau is. Maar deze mensen roepen liever niet van de daken dat ze in de bijstand zitten. Het is namelijk niet zo leuk om de buurman steeds te horen zeggen:"Ja, zit maar lekker in het zonnetje, ik moet gewoon werken voor jouw inkomen."

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert